Een visum voor Cambodja: wat moet je weten

Een visum voor Cambodja: wat moet je weten


Cambodja is in tegenstelling tot de buurlanden Thailand en Vietnam iets minder bekend onder de toeristen. Cambodja is absoluut ook goed en makkelijk te bereizen en ook niet onbelangrijk, het is niet zo heel duur. Waar staat Cambodja nu bekend om? In Cambodja moet je absoluut een bezoek aan de Angkor Wat niet overslaan. De bekendste bezienswaardigheid van het land maar ook een van de bekendste bezienswaardigheden in heel Zuid Oost Azië. Voordat je kunt genieten van het prachtige Cambodja en een reis naar dit land kunt maken, heb je een visum nodig. Je kunt ervoor kiezen om dit online te regelen maar dit is niet verplicht. Je kunt het namelijk ook op het vliegveld regelen.

E-visum online aanvragen

Je kunt ervoor kiezen om alles voorafgaand aan je reis te regelen. Via E-visums.nl kun je voor €54,95 een visum voor toerisme online aanvragen. Een andere optie is om het rechtstreeks aan te vragen voor $40,-. De kosten zijn iets lager dan bij E-visums maar de aanvraag is dan ook in het Engels, moet betaald worden met een creditcard en je dient dit zelf te regelen. Om in aanmerking te komen voor een e-visum dien je te voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je moet aankomen op Penh International Airport, Siem Reap International Airport, Cham Yeam (Koh Kong), Poi Pet (Banteay Meanchey) of Bavet (Svay Rieng) het land mag betreden. Als je via een andere port het land aankomt, dan kun je niet gebruik maken van het e-visum. Wel kun je het land verlaten via elke gewenste border-crossing.
  • Je hebt een single entry-visum, dit betekend dat je maximaal één keer het land kunt betreden.
  • Je mag maximaal 30 dagen in het land verblijven.
  • Het visum is 90 dagen geldig, dit betekend dat op moment van ontvangst je binnen 90 dagen maximaal 30 dagen in Cambodja mag verblijven.
  • Het paspoort dient nog minimaal zes maanden geldig te zijn.
  • Het e-visum dien je in tweevoud uit te printen en ten alle tijden bij je te hebben.
  • Kinderen dienen te beschikken over een eigen e-visum.

Regel je visum lokaal

Een visum voor Cambodja kun je ook prima regelen bij aankomst. Bij de internationale luchthavens van Siem Reap en Phnom Penh kun je ter plekke je visum regelen. Je betaald hiervoor $35,00. Dit is dus de voordeligste optie. Je krijgt dan een toeristenvisum voor 30 dagen. Natuurlijk moet ook nu je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn. Daarnaast doe je er goed aan om twee pasfoto’s bij je te hebben. Is het een ramp als je het vergeet? Nee, op het vliegveld is wel nog wat te regelen maar het is wel handig als je ze bij je hebt (in je handbagage dan wel hé).

Je mag ook het land binnenkomen via de buurlanden Vietnam, Thailand of Laos. Dit moet eigenlijk geen probleem zijn. Het enige wat kan gebeuren is dat de douaneambtenaar je iets meer probeert te laten betalen, dus ben alert. In Thailand kun je in Bangkok evenuteel ook naar de ambassade van Cambodja om zo je visum te regelen. Ook op de bekende Khao San Road en andere straten in Bangkok kun je winkels vinden waarmee ze je kunnen helpen met een visum voor Cambodja.

Tip: Cambodja wordt ook frequent gebruik als visa-run voor mensen die langer in Thailand willen blijven.


Tourist don't know where they have been.
Travellers don't know where they are going.