De Chinese Muur: het wereldwonder in China

De Chinese Muur: het wereldwonder in China


De Chinese Muur, uiteraard te vinden in China. Wie kent dit wereldwonder nu niet? Het beklimmen van de Chinese Muur is absoluut een van de beste bezienswaardigheden die ik gezien heb. Ik weet niet, het is zo immens groot en bijzonder dat het absoluut indruk maakt. Iedereen weet dat de Muur lang is, maar heb je enig idee hoelang? Hoeveel kilometer denk je?

De Chinese Muur, ook wel de Grote Muur genoemd, is ruim 6.000 kilometer lang. Wat?! Wow, ongelooflijk! 6.000 kilometer, had je dat gedacht? Ik persoonlijk niet. Ik had eigenlijk geen idee hoe lang de Grote Muur echt was. De muur is gebouwd om China te beschermen tegen vijandelijke nomadische ruitervolken. Sterker nog, de gehele verdedigingslinie die China had, was niet 'slechts' 6.000 kilometer. Nee, inclusief verdedigingsgroeven en natuurlijke grenzen zoals rivieren en bergen, in de verdedigingslinie 8.850 kilometer. Het is ongelooflijk hoe ze dit in die tijd gebouwd hebben.

De huidige muur is tot stand gekomen in de periode van de Ming-dynastie (1368-1644). Misschien ken je Ming wel, dit is een van de bekende merken van die dure grote Chinese vazen. Delen van de muur waren al in de periode van 221 tot stand gekomen, alleen was de muur toen nog niet gebouwd met stenen. De muur bevat wel natuurlijke poorten zodat het land wel nog handel kon drijven met de vijand.

Welk deel van de muur ga je bezoeken

Omdat de meeste reizigers de Chinese Muur vanuit Beijing zullen bezoeken, bespreek ik hieronder alleen de opties die voor deze locatie logisch zijn. Rondom Beijing heb je maar liefst 8 mogelijkheden! Sommige locaties zijn erg toeristisch, andere zijn avontuurlijker of misschien wel iets gevaarlijker. Voor iedereen is er wel een optie.

Optie 1: Jinshanling: de mooiste maar ook het meests toeristische stuk van de Chinese Muur
Jinshanling ligt op een afstand van 2-3 uur rijden vanuit Beijing. Dit deel van de Chinese Muur is ontzettend mooi, maar helaas komen hier ook enorm veel toeristen. Het is half gerestaureerd en half origineel. Je kunt de muur met een kabelbaan bereiken waardoor je niet perse omhoog en omlaag hoeft te lopen.

Optie 2: Mutianyya: het meest compleet gerenoveerde deel van de Chinese Muur
Mijn keuze is, mede vanwege korte tijd, dit deel van de Muur geworden. Hier kun je de mooie wachttorens zien en heb je een mooi beeld over de lengte van de muur. Er is een kabelbaan (omhoog en omlaag) en je kunt met de rodelbaan omlaag. Dit deel van de muur is dan ook prima te bezoeken met kinderen. Een ander voordeel is dat het, met 1,5 uur rijden, dicht bij Beijing ligt.

Optie 3: Badaling: de populaire bestemming onder de Chinese toeristen
Badaling is 2 uur rijden vanuit Beijing. Het is een populaire en drukke bestemming onder Chinese toeristen en het wordt frequent door groepsreizen bezocht. Je vindt hier ook een kabelbaan en een museum. Het voordeel voor sommige reizigers kan zijn dat dit deel rolstoel toegankelijk is.

Optie 4: Simatai: dit is het enige deel welke ook in de avond geopend is
Vanuit Beijing is het 2-3 uur rijden naar Simatai. Als je de kans hebt is het ook uniek om de muur in de avond te bezoeken. In de herfst zijn hier prachtige bomen met rode bladeren te zien. Absoluut een mooie foto spot.

Optie 5: Shanghai Pass: de Chinese Muur komt uit in de oceaan
Dit is een van de bekende locaties van de Chinese Muur. Een prachtig plaatje van de Chinese Muur die uitloopt in de oceaan. Helaas ligt het niet heel dichtbij Beijing en doe je er 3,5 uur over om deze locatie te bereiken.

Optie 6: Jiankou: meest wilde, gevaarlijke en uitdagende deel van de Chinese Muur
Vanuit Beijing rij je 3 uur om hier aan te komen. Hier vindt je de muur meer in zijn originele staat waardoor het ook een stuk uitdagender is. Het voordeel is dat hier minder toeristen zijn. Er is geen toeristische bezienswaardigheid van gemaakt waardoor je hier dus geen kabelbaan of iets dergelijks zult vinden.

Optie 7: Huangyaguan: bekend vanwege de Great Wall Marathon welke elk mei gehouden wordt
Huangyanguan ligt op 3 uur rijden van Beijing. Bussen rijden je helemaal omhoog naar de top.

Optie 8: Huanghuacheng: bekend vanwege het meer
Na 1,5 uur rijden vanuit Beijing bereik je deze locatie. Sommige delen van de muur zijn in het meer. Je kunt hier een boottocht doen over het meer.

Hoe bereik je de Chinese Muur

Hoe kom je vanuit het vliegveld bij de Chinese muur?
Als je een layover hebt in Beijing kun je rechtstreeks vanuit het vliegveld naar de Chinese Muur gaan om tijd te besparen. Mijn advies is om, als je niet al te veel tijd hebt, een tour te boeken die je direct vanuit het vliegveld naar de Chinese muur brengt (of indien gewenst, meerdere toeristische bestemmingen). Ik heb zelf gekozen om met Layovertour Beijing de Chinese muur te bezoeken. Je betaald met deze tour wel iets meer dan wanneer je er zelfstandig naar toe reist, maar dit kost je dan ook een stuk meer tijd (welke je vaak op een layover niet altijd hebt). Als je meer wilt weten kun je terecht op de website van Beijing layover of lees onderstaand stukje over "Private tour".

Hoe kom je vanuit Beijing bij de Chinese muur?
Je kunt er voor kiezen om het openbaar vervoer te gebruiken. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn, raad ik je aan om online te kijken hoe je er het beste kunt komen. Een andere optie is het boeken van een georganiseerde tour met een groep of een privé tour.

Privé tour
De enige manier om de muur te bezoeken in de korte tijd die ik had, was voor mij middels een eigen chauffeur. Via de organisatie Layover Tour Beijing heb ik persoonlijk geboekt. Je betaald 120 USD als je solo reist. Dit is inclusief chauffeur en entree voor de Chinese Muur. Ik werd hierbij opgehaald van het vliegveld. Best duur maar zo kon ik wel mijn tijd optimaal benutten. Als je met meer personen bent kun je de kosten voor de auto en de chauffeur delen. Vooraf kon ik 50 USD overmaken en het resterende bedrag betaal je vervolgens contant aan de chauffeur. De tour is helemaal op jouw afgestemd en je kunt zelf bepalen hoelang je de muur bezoekt. De chauffeur sprak redelijk Engels en gaf me water en ik kon zelfs zijn hotspot gebruiken zodat ik internet had. Alles was prima geregeld.

Beklim de Chinese Muur

Ik zou je allereerst aanraden om de muur met goede schoenen te beklimmen. Qua kleding ligt het aan de periode van het jaar. In de winter kan het koud zijn terwijl het in de zomer juist weer warm kan zijn. Kleed je dus gepast. Neem ook zeker genoeg water mee en iets te eten want je bent al snel even aan het lopen. Zeker wanneer je de muur lopend omhoog gaat is dit dus van belang!

Je kunt er voor kiezen om de muur omhoog en/of omlaag te lopen. Het is niet moeilijk of heel zwaar, het zijn alleen enorm veel trappen. Het kost je ongeveer 45-60 minuten. Een ander alternatief is het gebruik van de kabelbaan. Of het heel veel sneller is weet ik niet, want er staat vaak een enorm lange rij.
One day you will point yourself at the picture and say:
'Yes that's me at the Great Wall of China'