Alles wat je moet weten over een visum voor India

Alles wat je moet weten over een visum voor India


India, een groot en veel bezocht land in Azië. Wil je dit land bezoeken dan zul je een visum nodig hebben want zonder visum kom je er helaas niet in. Dit moet je een aantal dagen van te voren regelen! Zorg er dus voor dat je op tijd je visum voor India regelt, anders kun je in de problemen komen als je in India aankomt. Het duurt een paar dagen voordat je visum aanvraag verwerkt is. Gelukkig gaat het tegenwoordig steeds beter en sneller en kun je het visum in de meeste gevallen online regelen. Het enige nadeel vind ik persoonlijk is de prijs, een visum voor India is niet bepaald goedkoop. Midden 2018 hebben ze de prijs zelfs aangepast waardoor je nu al snel rond de €115,- kwijt bent.

Er zijn verschillende soorten visums te verkrijgen voor India. Het meest voor de handliggende visa is het “e-visum”. Dit is het snelste en gemakkelijkste online te regelen.
Het "e-visum" voor India

Een “e-visum” India is de meeste snelste en gemakkelijkste manier om India binnen te komen. Een “e-visum” betekend niets meer of minder dan een “elektronisch visum”. Er zijn drie mogelijkheden: een "eTourist visa" (voor toeristen), een "eBusiness visa" (voor zakenreizen) en een "eMedical visa" (voor medische reizen). Bij elke aanvraag moet je altijd voorafgaand een keuze maken. Het "eTourist" visa wordt op internet ook vaak het toeristenvisum genoemd. Dit visum zullen de meeste reizigers natuurlijk nodig hebben. Zoals bij elke aanvraag voor een visum, kom je alleen in aanmerking als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Hieronder lees je deze voorwaarden.
Geldigheid

Het is natuurlijk van belang om te weten hoelang de geldigheid is van je “e-visum“. Je kan met het “e-visum” 60 dagen in India verblijven. Double entry is mogelijk mits het tweede bezoek binnen 60 dagen na je eerste entry. Verlenging is helaas niet mogelijk en het is maar 2 maal per jaar mogelijk om dit visa aan te vragen. Let op: als je tussendoor een ander land bezoekt tellen de 60 dagen van je visum gewoon door. Dus stel je gaat 15 dagen naar Sri Lanka tussendoor, dan gaan er 15 dagen van de 60 dagen af. Blijf nooit langer dan je visum wettelijk toestaat want de mogelijkheid bestaat dat je daarna levenslang India niet meer mag bezoeken.
Voorwaarden

  • Je kan India niet binnenkomen per land en is alleen geldig op de volgende vliegvelden: Ahmedabad, Amritsar, Bengaluru, Chennai, Cochin, Delhi, Gaya, Goa, Hyderabad, Jaipur, Kolkata, Lucknow, Mumbai, Tiruchirapalli, Trivandrum en Varanasi.
  • Per boot kun je alleen met een “e-visum” arriveren in de havens van Magalore, Cochin of Goa India binnenkomen. Bij andere havens is een “e-visum” niet geschikt.
  • Vraag het visum minimaal 4 dagen en maximaal 120 dagen van te voren aan.
  • Je moet een kopie van je paspoort en een digitale pasfoto opsturen.
  • Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn met twee lege pagina’s.
  • Bij aankomst wordt een vingerafdruk en een irisscan afgenomen.
  • Het “e-visum” moet uitgeprint meegenomen worden en dien je tijdens je reis door India ook altijd bij je te hebben.
  • Je aankomstdatum mag niet meer dan 30 dagen verschillen met de opgegeven datum.

Het duurt maximaal 72 uur voordat je aanvraag beantwoord is. Als je niet meer dan 60 dagen in India wilt verblijven raad ik je absoluut aan om je visum via deze manier aan te vragen. Waarom? Omdat het gewoon makkelijker is. Tijdens het aanvragen dien je een foto van je paspoort en een pasfoto te uploaden, dus zorg dat je deze bij de hand hebt.

Als je visum eenmaal is ingediend kun je deze niet meer annuleren of wijzigen. Ook krijg je geen geld terug. Als er een fout wordt gevonden zit er niks anders op dan een tweede aanvraag indienen. Stel de fout wordt later ontdekt, dan is de kans zeer groot dat je niet toegelaten wordt het land te betreden. Je zult dan een terugvlucht op eigen kosten moeten boeken.

E-Visum India aanvragen

Voor zowel reizigers uit Nederland als uit België zijn er verschillende opties. Zelf heb ik mijn visumaanvraag geregeld via e-visum.nl en daar ben ik erg tevreden over. De aanvraag verliep goed en soepel. Het aanvragen van een visum kost je tegenwoordig €114,95,- per persoon. Het handige is dat je met ideal of je creditcard kunt betalen. Ook wordt je aanvraag gecontroleerd op fouten. Het nadeel is vind ik wel dat het niet heel goedkoop is, maar helaas dat is simpelweg niet anders. Weet je voorafgaand nog niet hoelang je precies wilt blijven, dan vraag altijd een “e-visum” aan voor de maximale periode (60 dagen). Het aanvraagformulier vind je hier.

Vanzelfsprekend kun je ook een visumaanvraag indienen bij de visumdienst van India. Echter is dit niet in het Nederlands maar in het Engels beschreven. Ook is het betalen via creditcard dan de enige mogelijkheid. Het nadeel hiervan is dat je te maken krijgt met koersopslag. Een ander nadeel kan zijn dat je zelf je formulier moet controleren op fouten.


Je krijgt het “e-visum” per mail toegestuurd. Print het uit en hou gedurende je gehele verblijf in India een papieren en digitale versie bij de hand. Je papierenvisa dien je ook tijdens je verblijf bij je te hebben. Op het vliegveld zelf zijn er aparte rijen voor mensen met een “e-visa”, let er dus op dat je niet in de verkeerde rij staat te wachten voor je stempel. Het “e-visa” is niet geldig wanneer je over land India binnenkomt!

Reizen met een groep

Je kunt één aanvraagformulier gebruiken voor meerdere reizigers. De kosten per persoon zijn echter hetzelfde.
Reizen met het gezin

Elk gezinslid dient een eigen visum te hebben. Reis je dus als gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen, dan dien je dus 4 visums te hebben.
Is een “e-visum” niet geschikt voor je?

Voldoe je niet aan bovengenoemde voorwaarde voor een “e-visum” dan kun je gebruik maken van een zogenaamd stickervisum. De naam zegt het al, je krijgt dus een sticker in je paspoort als visum. Indien je wilt gaan werken bij een bedrijf of organisatie in India of langer dan 60 dagen in India wilt verblijven, dan is het stickervisum geschikt voor je. Dit kan helaas niet online omdat de sticker daadwerkelijk in je paspoort geplakt moet worden. Je zult een afspraak moeten maken bij de ambassade van India in Den Haag of een zogenaamd Visum Application Center.


Off all the books in the world,
the best stories are found between the pages of a passport