Bezoek de eeuwenoude tempels in Hampi in India

Bezoek de eeuwenoude tempels in Hampi in India


Als je aan India denkt, zul je al snel de Taj Mahal roepen. En terecht ook want dit is zonder meer het mooiste gebouw in India! Maar wist je dat je in Hampi ook prachtige gebouwen kunt vinden? Totaal anders dan de Taj Mahal. In Hampi vind je eeuwenoude tempels. Prachtige om te zien! In de 15e eeuw was Hampi een van de machtigste steden van het land. Een stad vol met kunst, tempels en andere prachtige gebouwen. Nadat de sultans de stad vernielde en de bevolking uitmoordde in 1565, zijn een hoop gebouwen verwoest. Gelukkig voor de reizigers onder ons is niet alles vernietigd. Hampi is een leuke bestemming tijdens je reis door India waar je prachtige tempels en ruïnes kunt bekijken. Deze tempels staan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Desondanks is Hampi niet enorm bekend onder de vele toeristen en wordt dan ook vaak overgeslagen. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik er ook nog nooit van gehoord had. Maar naast de tempels is er in Hampi ook een erg fijne relaxte sfeer.

Beste reistijd

Het hele jaar door kun je de tempels in Hampi bewonderen maar sommige maanden zijn beter dan andere maanden. Het beste kun je de stad bezoeken in de winter (november-maart) omdat het dan niet bloedheet is. In de zomer (maart-juni) lopen de temperaturen hoog op, tot boven de 40 graden en dan is het echt geen pretje om in de bloedhete zon over een terrein te lopen zonder schaduw om naar een paar oude gebouwen te kijken uit de 15e eeuw. Het kan wel, heb het zelf ook gedaan, alleen kun je dan een hele dag tempels kijken minder makkelijk volhouden. In de overige maanden (juni-augustus) kan er erg veel regen vallen door de monsoon.

Bezienswaardigheden

Tempels, tempels en nog eens tempels

Geloof me, na 2-3 dagen Hampi kun je het woord tempel niet meer uitspreken, laat staan om nog een tempel te bezichtigen. Je hebt er zo veel dat je onmogelijk alle tempels kunt bezichtigen. Ik adviseer je om minimaal 2 dagen uit te trekken om de belangrijkste tempels te zien in Hampi en 3 dagen als je meer wilt zien. Mijn inzien zijn dit de mooiste tempels en zeker een bezoekje waard: Virpaksha tempel en de Vittala tempel. Alle tempels liggen over een aantal kilometer verspreid maar door de enorm brandende zon is het lopend bijna niet te doen. Laat je lekker voor een paar euro met een tuktuk overal heen rijden. Je kunt vaak een tuktuk voor een hele dag regelen. De chauffeur brengt je dan overal naar toe en wacht op je terwijl je de tempel aan het bekijken bent. Je kunt natuurlijk ook zelf een scooter huren en zo de omgeving verkennen.

Uitzichtpunten

Uitzichtpunten vind je op Matunga Hill, Anjaneya Hill, Malyavanta Hill en Hemakuta Hill. Vanuit hier heb je aan het einde van de dag een prachtig uitzicht. Zeker even lekker om na een dag tempels bezoeken, je dag hier af te sluiten.

Hoe kom je er

De meeste reizigers zullen Hampi vanuit Goa bezoeken. Vanuit Goa gaat er zowel een trein (8 uur) als een bus (10 uur) naar Hospet. Hospet is een half uurtje van Goa vandaag maar hier zul je meestal wel je overnachting hebben. Vanuit Bangalore doe je er 9 uur over met de trein en vanuit Mysore zelfs 12 uur. Vanuit Bangalore is ook de bus een optie, deze doet er 6 uur over. Heb je een nachtbus in India? Hartstikke fijn want zo kun je die lange rit slapend overbruggen en bespaar je tevens wat geld op een overnachting. Ik raad je echter heel sterk aan om ervoor te zorgen dat je een ticket koopt voor een bed in de bus en geen stoel. De bussen zijn kwalitatief gezien erg laag.


The adrenaline and stress of an adventure
are better then a thousand peaceful days