Taj Mahal: een van de mooiste gebouwen ter wereld

Taj Mahal: een van de mooiste gebouwen ter wereld


De Taj Mahal, een van de mooiste gebouwen die ik ooit gezien heb. Het is dan ook niet voor niets dat dit gebouw een van de meest herkenbare gebouwen ter wereld is. Als je aan India denkt, denk je automatisch aan de Taj Mahal. De Taj Mahal is dan ook het symbool van India. Iedereen kan zich wel een beeld vormen van de Taj Mahal, al is het maar vaag. Je ziet het gebouw zo vaak ergens in beeld of als reclame. Toen ik naar India vertrok wist ik niet echt wat ik wilde gaan doen of zien maar één ding stond vast: een bezoek aan de Taj Mahal. En jongens wat ben ik hier blij mee want oh dit gebouw is werkelijk prachtig! Als je hier bent begrijp je pas echt waarom er jaarlijks miljoenen mensen dit gebouw komen bezoeken.

De Taj Mahal staat in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet in de hoofdstad Delhi maar in Agra. Sinds 1983 staat het op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In 2007 is de Taj Mahal verkozen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Absoluut de moeite waard dus om dit gebouw met eigen ogen te bewonderen. Om meer te weten over wat je kunt doen in Agra, lees dan mijn artikel over deze bestemming.

Een beetje geschiedenis

De Taj Mahal is een mausoleum welke keizer Shah Jahan na de dood van zijn derde en meeste geliefde vrouw liet bouwen. De bouw duurde maar liefst 20 jaar. De Taj Mahal is op een verhoogd platform gebouwd aan de oever van de rivier. Op elke hoek is een vrijstaand minaret gebouwd. Opvallend is dat deze minaretten, in een perfect symmetrisch gebouw, scheef staan. Dit is bewust gedaan, mocht er een aardbeving komen dan vallen de minaretten niet op het hoofdgebouw maar ernaast. De symmetrie in het gebouw, het marmer en de mooie decoratief maken het uitermate mooi. Het marmer kwam per olifant, buffel of os uit de mijnen uit stad Rajashtan, ‘slechts’ 160 km verderop. De Taj Mahal steunt op grote balken die in de bodem van de rivier zijn geplaatst. Echter door vervuiling en ontbossing is deze rivier aan het uitdrogen waardoor de fundamenten ook uitdrogen. Het gevolg is dat de houten balken ook uit elkaar dreigen te vallen en dat kan ernstige gevolgen hebben voor de Taj Mahal in de toekomst. Hopelijk kunnen ze dit snel oplossen want dit prachtige bouwwerk mag niet verloren gaan.
Na het overlijden van zijn 3e vrouw verslechterde helaas de gezondheid van de keizer. Zijn zoon volgde de troon op en die had een andere zienswijze als zijn vader. Zoonlief zette zijn eigen vader in 1957 in gevangenschap. De voormalige keizer verbleef in een cel met een piepklein raampje vanwaaruit hij de Taj Mahal in de verte kon zien. In 1666 overleed hij in gevangenschap en is vervolgens naast zijn vrouw in de Taj Mahal begraven.

Voor vele is dit mausoleum ook een romantische ode aan de liefde. Nu klinkt de keizer als een geweldige man, hij laat immers dit prachtwerk voor zijn overleden vrouw bouwen. Toch valt dat te betwisten want volgens de legende liet hij na het voltooien van de bouw, de handen van de arbeiders, zo’n 20.000, afhakken zodat ze nooit meer konden meewerken aan de bouw van een nog mooier gebouw.

De architectuur van de Taj Mahal

Naast de oever van de rivier is de Taj Mahal gebouwd. De reden hiervoor is dat de gracht als verdedigingsmechanisme gebruikt kon worden. De architect heeft gekozen voor een rechthoekige basis, dit symboliseert de schoonheid van de verschillende kanten van een vrouw. In India is het cultuur om tijdens de huwelijksnacht de sluier voor het gezicht van de vrouw op te heven zodat haar schoonheid onthult wordt. Dit is terug te zien in de hoofdingang. De hoofdingang, gemaakt van rood zandsteen en marmer, is al mooi om te zien. Vanuit de hoofdingang kun je naar de tuinen rond om de Taj Mahal. Loop door de hoofdingang en je ziet bij elke stap die je zet, steeds een beetje meer van de Taj Mahal. De sluier van de vrouw wordt opgeheven. Het uitzicht vanuit de hoofdingang is geweldig en dit is de plek die je kent van alle foto’s.

Een bezoek aan de Taj Mahal

  • Als toerist betaal je 1000 rupees, dit is inclusief een fles water en slofjes voor over je schoenen. Als je de Taj Mahal twee keer wilt zien, ga dan naar de tuinen over de rivier (100 rupees).
  • Je hebt meerdere ingangen. Bij de ingang in het zuiden en westen kun je direct een kaartje kopen maar deze zijn meestal erg druk. De oost ingang is iets verder lopen maar hier kun je wel meestal direct doorlopen. Als je met een creditcard wilt betalen en geen contant geld bij je hebt, ga dan naar de west ingang.
  • Bezoek de Taj Mahal vroeg. Rond het middaguur is het niet alleen veel drukker maar ook veel warmer. Rond 9 uur arriveren de grote toeristenbussen dus probeer deze voor te zijn. Je kunt de Taj Mahal al bezoeken vanaf 6.30 uur, maar vergis je niet want vanaf een uur of 6 in de ochtend staat men al in de rij. Dus verwacht niet hier als enige te zijn, het is altijd druk.
  • De reistijd tussen Agra en Delhi is zo’n 5 uur. Het is in theorie te doen als een dagtrip maar dat zou ik je beslist niet aanraden. Overnacht in Agra en bezoek dan vroeg in de ochtend de Taj Mahal.
  • De Taj Mahal is niet open op vrijdag!
  • Bij binnenkomst ga je eerst door de controle. Eten of scherpe voorwerpen mogen niet mee naar binnen.
  • De straten rondom de Taj Mahal zijn autovrij, je zult dus een stukje moeten lopen.

I travel so my heart can see
the beauty that normally only eyes can see