De kosten voor een rondreis door Japan

De kosten voor een rondreis door Japan


Japan behoort absoluut tot mijn beste vakanties. Prachtig. Japan is mooi, het is schoon, veilig, netjes, makkelijk te bereizen met top voorzieningen, mooie bezienswaardigheden en heerlijk eten. Helaas behoort het niet tot de goedkoopste landen. Sterker nog, het behoort tot de duurste landen in Azië. Om deze reden zul je hier dan ook niet snel veel 18 jarige reizigers tegen komen. Toch kun je voor een mooi bedrag een prachtige rondreis maken. Ik vertel je wat je ongeveer kunt uitgeven en waar je qua kosten op kunt letten. In onderstaande informatie ga ik overal uit van een reis van 3 weken. De route die ik in deze 3 weken heb afgelegd is: Tokyo, Matsumoto, Takayama, Kyoto, Nara, Osaka, Kobe, Himeji en Hiroshima.Ik heb deze reis alleen gereisd dus mogelijk kun je nog ergens op besparen als je samen door Japan reist.

Vervoer

Vervoer tikt hard aan in Japan. In de grote steden zoals Tokyo kun je de metro nemen welke overigens prima betaalbaar is. Het zit het vooral in de kosten van vervoer tussen de verschillende bestemmingen. Er zijn eigenlijk twee opties. Je kunt ervoor kiezen om al het vervoer los te betalen of je kunt een treinkaart kopen: de Japan Rail Pass (JR-pass). In het algemeen wordt overal beschreven dat de JR-pass goedkoper is maar dat is in mijn geval beslist niet waar! Lees dus goed hoe en wat.

 • De Japan Rail Pass: deze pas kun je uitsluitend verkrijgen als je in Nederland bent. Met deze pass kun je 'gratis' gebruik maken van de meeste vervoersmiddelen in Japan. De pass is niet geldig op NOZOMI- en MIZUHO-treinen (nieuwste type bullettrein). Je kunt de pas (tweede klasse) kopen voor 7 dagen (€ 234,00), 14 dagen (€ 373,00) of voor 21 dagen (€ 477,00). Je kunt ook eerste klasse reizen maar dit is nog wat duurder. Om te besparen op de kosten raad ik je aan om tweede klasse te bestellen. De kwaliteit van de treinen in Japan zijn goed tot uitstekend, ook voor de tweede klasse. Je kunt de JR-pass online bestellen bij de Treinreiswinkel.
 • Regel het vervoer zelf:als je niet in Nederland bent kun je geen gebruik maken van de JR-pass. Ook kan het zo zijn dat de pas duurder is dan los vervoer. Dit is afhankelijk van je route en de reisduur. Als je de eerder beschreven route aanhoudt in 3 weken dan is een JR-pass duurder. Dit heb ik persoonlijk uitgegeven aan vervoer:
  • Vliegveld naar Tokyo centrum: 2820 Japanse Yen
  • Tokyo naar Matsumoto: 6700 Japanse Yen
  • Matsumoto naar Takayama: 3180 Japanse Yen
  • Takayama naar Shirakawa (dagtocht): 4400 Japanse Yen
  • Takayama naar Kyoto: 4200 Japanse Yen
  • Kyoto naar Nara: 5710 Japanse Yen
  • Nara naar Osaka: 800 Japanse Yen
  • Osaka naar Kobe (dagtocht): 640 Japanse Yen
  • Osaka naar Himeji: 1490 Japanse Yen
  • Himeji naar Hiroshima: 8500 Japanse Yen
  • Hiroshima naar vliegveld: 1340 Japanse Yen

   Totaal kosten voor Vervoer: 39.780 Japanse Yen.
   Dit komt overeen met €315,00.


Conclusie: ik heb zelf in 3 weken € 315,00 uitgegeven (excl. metrokosten). Met de JR-pass zou ik € 477,00 (incl. metrokosten) kwijt zijn. Een verschil van € 162,00. Ik heb bij lange na geen € 162,00 uitgegeven aan de metro waardoor het voor mij dus voordeliger was om NIET te reizen met de JR-pass. Als je dezelfde route in 2 weken doet is het de vraag of de JR-pass voordeliger is (voor 2 weken kost de JR-pass € 373,00.) Als je nog meer locaties bezoekt dan kan de JR-pass wel voordeliger zijn.

Tip: als je wel de JR-pass aanschaft dan kun je er misschien ook voor kiezen om deze niet je hele reis te gebruiken. Stel je begint in Tokyo en je eindigt in Hiroshima. De eerste en laatste dagen blijf je in de stad waarbij je alleen de metrokosten wellicht hebt. Je kunt dan ook (indien je 3 weken gaat) een JR-pass voor 2 weken aanschaffen en de begin en eind dagen zelf betalen. Deze dagen ben je wellicht toch alleen in de stad waardoor je geen grote kosten zult maken voor het vervoer.

Simkaart

Wow, by far, Japan is het duurste land waar ik geweest ben qua simkaarten/internet. Niet te geloven. Ik betaalde voor 3 weken 9000 Japanse Yen wat neerkomt op € 70,00! Ontzettend duur, maar zeker als ik alleen reis vindt ik het ontzettend fijn en heb ik het er toch voor over. Als je met meerdere mensen bent kun je ook de kosten delen en er samen gebruik van maken. Of je maakt simpelweg gebruik van WiFi en koopt geen simkaart. Het makkelijkste (en ook niet duurder) kun je een simkaart regelen op het vliegveld.

Overnachten

Om kosten te besparen ben je het goedkoopste uit in hostels. Je hebt in Japan ook van die leuke cabine hostels waardoor je toch wat meer je eigen plek en privacy hebt. Qua kosten kun je hierbij denken aan ongeveer € 10,00 per nacht, per persoon. Voor 3 weken tel ik voor één persoon € 250,00 aan overnachtingen. Valt nog best wel mee toch?

Eten & drinken

Vergeleken met bijvoorbeeld Vietnam of Thailand is het eten en zeker ook alcohol een heel stuk duurder. Eten in Japan is echt heerlijk. De sushi, de ramen of de vis, oelala heerlijk. Zoveel lekkers, ik kon hier wel blijven eten. Voor mij is eten in Japan ook een soort van uitje, een excursie. Het hoort bij het land en het is heel leuk en lekker om de lokale keuken uit te proberen. Je kunt goed iets te eten vinden voor onder de € 10,00. Zeker zijn er veel restaurants duurder maar je vindt altijd wel iets. Het voordeel van uiteten in Japan is dat je er altijd water bij krijgt. Dus echt iets te drinken erbij bestellen, vindt ik persoonlijk, niet perse nodig. Zeker niet als je een beetje geld wilt besparen. Een ander voordeel van Japan is dat de supermarkt ook goed en goedkoop eten aanbiedt. Je kunt in de supermarkt goed iets vinden voor een paar euro.

Drinken in Japan is wel duur. Voor een glas bier betaal je al snel € 4,00 of € 5,00. Dus als je veel gaat drinken dan tikt het wel hard aan. Zeker als je in een restaurant of café gaat drinken. Je kunt er ook voor kiezen om wat bier te kopen in de supermarkt en dit in het hostel/hotel op te drinken. Zo bespaar je toch snel weer een aantal Euro's.

Activiteiten en bezienswaardigheden

Hier kun je een enorme kostenpost van maken als je echt alles wilt zien en niet selectief kunt/wilt zijn. Voor een bezoek aan een Japanse tempel, shrine genaamd, een museum of een Japanse tuin betaal je ongeveer 500 tot 1500 Japanse Yen. Dit is omgerekend € 4,00 tot € 12,00. Het kasteel in Matsumoto kost bijvoorbeeld 610 Japanse Yen en het Golden Paviljoen in Kyoto kost 400 Japanse Yen. Gelukkig zijn ook veel tempels zoals de bekende oranje shrine, de Fushimi Inari Shrine, gratis te bezoeken.

Totale kosten

Na 3 weken heb ik in totaal globaal het volgende uitgegeven:

 • Vervoer: € 400,00
 • Simkaart: € 70,00
 • Accommodatie: € 250,00
 • Eten & drinken: € 450,00
 • Activiteiten, bezienswaardigheden en overige: € 280,00
 • Totaal: € 1450,00 (excl. vlucht). Zelf heb ik € 1400,00 uitgegeven deze 3 weken. Dit komt neer op een dagbudget van € 67,00. Valt het je mee of had je het goedkoper of duurder verwacht?

Bespaartips

Een reis naar Japan blijft met een dagbudget van €67,00 toch een stuk hoger dan overige landen in Azië. In landen zoals Vietnam en Thailand kan ik een maand vertoeven voor € 1000,00. Dat is wel wat anders dan € 1400,00 voor 3 weken. Dit zijn mijn persoonlijke bespaartips:

 • Seizoen: afhankelijk van het seizoen waarin je reist, kunnen de prijzen voor hotels/hostels vaak een stuk hoger liggen. In de bloesemperiode zijn de kamers vaak duurder.
 • Vooraf boeken of niet: in drukke periodes kan het lonen om maanden van te voren te boeken. Ik heb Japan zelf in september bezocht en toen was het niet noodzakelijk.
 • Eet lokaal: door lokaal te eten of de supermarkt te bezoeken, kun je goed besparen op je kosten.
 • Bestel geen drinken bij het eten: bij al het eten krijg je gratis water. Ik zou dan ook niet nog extra frisdrank bestellen waardoor je kosten snel omhoog kunnen gaan. Voor een glas cola betaal je vaak € 4,00.
 • Reis niet te snel: hoe meer locaties je afgaat, hoe hoger de kosten van je reis meestal zullen worden.
 • Vlieg van en naar verschillende vliegvelden: als je rondreist van bijvoorbeeld Tokyo naar Hiroshima kan het zich lonen om naar Tokyo heen te vliegen en te vertrekken vanaf Hiroshima. Hiermee bespaar je jezelf de kosten van vervoer om terug te keren naar Tokyo. Dit is natuurlijk lang niet altijd het geval, maar het is zeker de moeite waard om het te checken.
 • Bedenk goed of je de JR-pass nodig hebt: het wordt aangegeven dat deze vaak voordeliger is, maar dat is zeker niet altijd. Checken dus!
 • Maak keuzes: je kunt toch niet alles zien en doen dus kiest bewust wat je wel/niet wilt doen. Opnieuw entree betalen voor een kasteel terwijl je er al twee gezien hebt? Het kan natuurlijk, maar uiteindelijk lijken ze op elkaar en kun je ook ervoor kiezen om kasteel 3 en 4 niet van binnen te bezichtigen.


Travel
money can always return, time not