Een reis door Japan: de reisroute

Een reis door Japan: de reisroute


Japan behoort tot mijn favoriete landen. Het is niet echt een typische backpack bestemming omdat de prijzen simpelweg wat hoger liggen. De prijzen zijn mijn inziens nog steeds goedkoper en/of vergelijkbaar met in Nederland. In Nederland kan ik geen hostel vinden voor €10 of €15 maar in Japan lukte dit beslist wel! De kosten voor een rondreis door Japan heb ik eerder al uitgebreider beschreven.

Japan is ontzettend modern en door de perfecte infrastructuur is het heel goed te bereizen. De meeste reizigers verblijven twee tot drie weken in het land. In deze tijd kun je de meeste hoogtepunten van het land bezoeken. De afstanden worden meestal met de trein afgelegd of in overige gevallen per bus, vliegtuig of eventueel met een huurauto.

Voor mij is onderstaande route een zeer mooie reisroute door Japan omdat het budgetvriendelijk is en het geeft een mooie combinatie van drukke steden en natuur. De meeste reizigers zullen 2 of 3 weken in Japan rondreizen. Japan bestaat grof gezegd uit 3 grote eilanden. Het grootste en middelste eiland is het bekendste en wordt dan ook het meeste bezocht door toeristen. Als je langer de tijd hebt of wilt afwijken van de 'standaard' route, dan kun je natuurlijk ook aan deze eilanden een bezoek brengen. Vaak slaan mensen dit ook over omdat Japan al niet goedkoop is en het reizen naar een ander eiland tikt toch behoorlijk aan bij je kostenpost. Daarom vindt ik onderstaande reisroute wat meer budgetvriendelijk.

Zelf heb ik 3 weken in Japan rondgereisd. Onderstaande route zou je ook in 2 weken kunnen afleggen maar dan moet je echt snel doorreizen. Japan is druk, groot en je krijgt enorm veel indrukken. Ik reis veel maar in Japan kreeg ik zoveel informatie, dat ik bewust langzaam heb gereisd. Japan is zo anders. De drukke miljoenensteden, de Neon verlichting, het onbekende maar heerlijke eten. Japan maakt enorm veel indruk en mijn advies is om niet te snel door het land te reizen. Geniet echt van de locaties en reis niet te snel door. Omdat het, op mij in ieder geval, zo veel indruk maakte, zo veel prikkels gaf qua informatie, voelde ik ook dat het anders te veel zou zijn. Het heeft geen zin om alle highlights maar af te rennen 'zodat je het gezien hebt' als je er verder niet van kunt genieten.

Tokyo

De metropool Tokyo is de hoofdstad van het land. Het is de ener grootste metropool ter wereld en het behoort tot de top 10 van grootste steden in de wereld. Er wonen meer dan 14 miljoen mensen. 14 miljoen wow, heel Nederland heeft een paar miljoenen mensen meer en dat vind je nu in één stad! Ongekend. Voor mijn gevoel lijkt het dan ook dat ik Nederland kan vergelijken met een stad als Tokyo in Japan. Tokio is voor de meeste reizigers de beginbestemming van hun reis. Het is een ongelooflijk mooie en schone stad. Met gemak kun je hier een week vertoeven en de verschillende wijken van de stad ontdekken. Mijn advies is om hier beslist niet minder dan 4 dagen te verblijven maar ik adviseer je 6 dagen.

Matsumoto

Na de drukke miljoenenstad Tokyo ben je vast toe aan iets meer rust. Ik bezocht daarom Matsumoto als doorreis naar de plek Takayama. Hier vindt je een prachtig typisch Japan's kasteel welke mooi omringd wordt door water. In Matsumoto kun je één of twee dagen verblijven. Zelf verbleef ik er één nacht.

Takayama

Vanuit Matsumoto kun je een prachtige busreis maken naar Takayama. Takayama is een klein dorpje waarin je terug de tijd in gaat. Het lijkt wel alsof je op een Japanse filmset staat. Na de enorme drukte van Tokyo is het leuk om hier even door heen te slenteren. Ook kun je vanuit hier de mooie bergen en omgeving bezoeken. Het dorpje Shirakawago is erg toeristisch maar het is wel mooi om te zien. In Shirakawago vindt je typische oude Japanse huizen die je nergens anders terugziet. Dit in combinatie met de prachtige bergen rondom het dorp, maakt het een mooie bestemming.

Kyoto

Absoluut behoort Kyoto, naast Tokyo, tot mijn favoriete bestemming in Japan. In Kyoto vindt je een aantal van de mooiste bezienswaardigheden van heel Japan. De bekende foto's van de oranje poorten, shrines genaamd, zijn in Kyoto gemaakt. Ook vindt je hier een prachtig Gouden Paviljoen. Last but not least, in deze stad heb je de kans om een echte Geisha te spotten! In tegenstelling tot wat ik dacht, zijn er niet door heel Japan Geisha's te vinden. Deze vindt je alleen nog in Kyoto. Vanuit Kyoto kun je ook een dagtocht maken naar Nara en Kobe. In totaal kun je ook in Kyoto met gemak een aantal dagen verblijven. Ik zou je zeker adviseren om er 4 dagen te verblijven.

Osaka

Na Kyoto kun je doorreizen naar de volgende grote stad: Osaka. Ook hier vindt je toffe bezienswaardigheden zoals het mooie Japanse kasteel. Vanuit Osaka kun je een dagtocht maken naar bijvoorbeeld Nara en Kobe. Ik adviseer je om hier 2 tot 4 dagen voor uit te trekken.

Himeji

Het mooiste en meest bekendste Japanse kasteel vindt je in Himeji. Verder dan dat is er niet enorm veel bijzonders te zien of te doen. Ik heb het kasteel dan ook bezocht tijdens mijn doorreis van Osaka naar Hiroshima. Je kunt of twee lossen treintickets kopen of je hebt de JR-pas waarbij je ook van dit traject gebruik kunt maken.

Hiroshima

Hiroshima is even anders dan de andere steden. Een trieste geschiedenis heerst hier. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft een atoombom de stad compleet verwoest. Inmiddels in de stad natuurlijk weer opgebouwd maar toch is de cultuur en de sfeer anders dan in bijvoorbeeld Kyoto, Osaka of Tokyo. Gedenkmonumenten herinneren je nog altijd aan deze ongelooflijke gebeurtenis. Het is absoluut de moeite waard om er iets over te leren. Daarnaast kun je in Hiroshima naar het eiland Miyajima. Hier vindt je een ander hoogtepunt van Japan: de Itsukushima-schrijn. Dit is een torii die in het water ligt en dat geeft prachtige foto's.

Tips

Als je tussen juli en eind september door Japan reist, beklim dan Mount Fuji waar je prachtige foto's kunt maken. Daarnaast kun je je reis natuurlijk uitbreiden door de andere twee eilanden te bezoeken.

You can't control the past, but you can control where you go next