Ontdek de prachtige motorloop in Ha Giang in noord Vietnam

Ontdek de prachtige motorloop in Ha Giang in noord Vietnam


Ha Giang is een provincie in het noorden van Vietnam, tegen de Chinese grens aan. Ha Giang is een van mijn favoriete locaties en mag niet ontbreken aan je reisroute door Vietnam. Waarom? Het is er een stuk minder toeristisch en het is nog zo mooi puur en authentiek. De natuur en de bergen zijn fenomenaal mooi. Om hier door heen te rijden en te genieten van de natuur terwijl je lokale mensen heel eenvoudig ziet leven, ja dat was absoluut een van de hoogtepunten tijdens mijn reis. Prachtig. Ha Giang is bekend vanwege de Ha Giang motorloop. Dit is een route welke de meeste reizigers in 3 of 4 dagen zullen afleggen. Deze route kun je zelf rijden met een motor, scooter of via Easy Riders. Hierover vertel ik je zo meer. Het landschap in Ha Giang blijft je verbazen. Qua wegen zijn het vooral veel bochtjes maken en berg op, berg af rijden. Denk aan Oostenrijk met alle haarspeldbochten maar dan, mijn inzien, nog vele malen mooier. Ha Giang heeft absoluut mijn hart veroverd.

De Ha Giang motorloop

Deze loop vindt je dus in het noorden van Vietnam en is tussen de 400 en 470 km lang. De Ha Giang provincie is een van de armste in het land. Het is een bergachtig gebied met steile hellingen die bedekt zijn met bos. Het gebied is dunbevolkt en deze mensen werken vooral op het land. Je rijdt door het prachtige Dong Van Kart Plateau Geopark. Hier kom je de meeste ruige en adembenemende landschappen tegen. De route is in drie dagen af te leggen maar dan moet je flink doorrijden. Ik heb zelf de route in vier dagen afgelegd en dat kan ik ook zeker aanraden. Het geeft net iets meer rust en ruimte. Ik heb deze route alleen afgelegd. Het is intensief en pittig (voor een niet ervaren rijder) maar zoooo de moeite waard! De wegen zijn te doen maar het vergt continue je opperste concentratie. Overal kun je weer kuilen, stenen of los zand tegenkomen op de weg. Ow, en vergeet niet de steile hellingen omlaag met al die haarspeldbochten. Pff pittig maar super tof!

De Ha Giang motorloop rijden: per scooter, motor of met Easy Riders

Ja super, je bent op het idee gekomen om de Ha Giang motorloop te gaan rijden! Had je dit idee nog niet? Schandalig en bedenk je snel haha. Voorheen dacht ik altijd dat je de Ha Giang motorloop alleen met een echte motor kon rijden of je kon laten rijden door Easy Riders. Dat is echter niet het geval. Je kunt ook een goede scooter huren en zelf de motorloop rijden. Super tof en dit is dan ook mijn keuze geweest.

 • Scooter huren:
 • Als je aankomt in Ha Giang kun je ter plaatse een scooter huren. Dit is niet een scooter zoals bij ons in Nederland of België waar je maar 40-50 km/h mee kunt rijden. Nee, deze zijn wel wat steviger en kunnen harder. De scooter die je in Ha Giang kunt huren valt naar mijn idee een beetje tussen een motor en een Nederlandse scooter in. Je kunt kiezen voor een scooter met automaat, semi-automaat of zonder automaat. Als je geen ervaren rijder bent (zoals mij), of nog nooit niet automatisch hebt gereden met een scooter raadt ik je aan lekker een automaat te nemen. Dit geeft je gewoon meer gemak en comfort. En geloof me, het rijden is al intensief genoeg dus dan heb je geen zin in nog allemaal nieuwe dingen met schakelen en weet ik wat. Kies wat voor jou prettig aanvoelt. Voor €5,- per dag heb ik een scooter gehuurd. Ik heb zelf de scooter gehuurd bij mijn hostel (Ha Giang Creekside Homestay and Hostel). Qua bagage had ik een paar spullen in de scooter zelf gedaan en ik had een dag-rugzak mee. Mijn grote bagage heb ik in het hostel gelaten. Je kunt ervoor kiezen om deze mee te nemen maar ik zou niet weten waarom je alle spullen mee wilt nemen als je maar een dag of 3, 4 weg bent. Plus het is een stuk makkelijker zonder zware bagage.

 • Motor:
 • Er zijn ook reizigers die per motor door Vietnam reizen. Perfect want dan is deze Ha Giang motorloop absoluut een topper voor je!

 • Easy Riders:
 • Dit is een organisatie waarmee je achterop een motor kunt zitten en zo de motorloop kunt afleggen. Ideaal voor reizigers die niet zelf kunnen of durven te rijden. Een ervaren motorrijder zorgt er dan voor dat je lekker gereden wordt en je zelf heerlijk kunt genieten van de prachtige uitzichten. Je bagage wordt achterop de motor meegenomen. Het nadeel is wel dat deze optie een stuk duurder is. Het voordeel is wel dat je uitgerust aankomt bij de accommodatie.

  Wat voor jou geschikt is hangt echt af van wat bij je past. Ben je onzeker en bang op een motor als je zelf rijdt? Ga dan voor Easy Riders. En anders huur lekker een scooter of motor en ervaar deze toffe motorloop op eigen kracht.

  De Ha Giang motorloop route

  Je zult de Ha Giang motorloop beginnen in, heel verassend Ha Giang. Dit is de grootste stad in de provincie. De loop is als het ware een rondje dus je kunt de route ook andersom rijden. Ik raadt je deze volgorde aan omdat nu het gemakkelijkste stuk aan het einde van de route zit. Na een paar dagen ben je vaak toch al wat meer vermoeid waardoor ik dit persoonlijk fijner vindt. Op dag één heb ik nog meer energie waardoor ik liever direct het zwaarste stuk rij.

 • Dag 1: van Ha Giang naar Du Gia (117 km):
 • Vanaf Ha Giang rij je naar het noorden richting Tam Son. Bij Cafe Cong Troi - Heaven Gate Coffee kun je verse koffie krijgen en wat eten terwijl je geniet van een prachtig uitzicht. Hierna kun je doorrijden naar de Lung Khuy Cave. Je kunt een heel stuk hiernaartoe rijden maar het laatste stukje moet je lopen. Het is een druipsteengrot. Als je zin en tijd hebt is het wel leuk om even de benen te strekken en de grot te bezoeken. Reken hier ongeveer 1.5 tot 2 uur voor (incl. de route hier naar toe). Je kunt deze grot ook bewaren voor de terugweg als je wellicht meer tijd hebt. Na de grot, rij je een klein stukje terug en volg je de route naar Du Gia. Deze weg is een stuk minder goed dan het beginstuk, dus ben alert. Is het niet te doen? Jawel, ik heb het ook zonder vallen volbracht en ik ben echt geen ervaren rijder dus het kan wel. Du Gia is een heel klein dorpje met een paar simpele hostels. Erg leuk om het lokale leven hier zo te zien. Met wat geluk ben je hier als er de lokale markt is. Kies echt voor deze route (via Tam Son) en ga niet vanuit Ha Giang naar rechts en dan onderlangs naar Du Gia. Deze weg wordt door de bewoners als erg gevaarlijk en niet veilig beschouwd!

 • Dag 2: van Du Gia naar Meo Vac (105 km):
 • Vanuit Du Gia rij je eerst weer een stukje terug en volg je de weg richting Mau Due. Hierna ga je rechts, richting Niem Son waarbij je uiteindelijk uitkomt in Meo Vac. Meo Vac is een groter dorpje dan Du Gia waarbij je toch een paar winkels, een markt, een sportveld, tankstation en een bank vindt. Je kunt er ook voor kiezen om niet in Meo Vac te slapen en nog door te rijden naar Dong Van. De derde optie is om nog iets verder te rijden naar Lung Cu, een klein dorpje bij de grens van China.

 • Dag 3: van Meo Vac, via Lung Cu, naar Yen Minh (132 km):
 • Vanuit Meo Vac rij je verder naar het noorden naar Dong Van. Je kunt er hiervoor kiezen om helemaal naar het noorden te rijden (Lung Cu), naar de grens met China of om direct door te rijden naar Yen Minh. Vanuit Dong Van kun je naar Lung Cu rijden en vanuit hier rij je nog iets verder naar het noorden naar Vietnam's meest noordelijke uitzichtpunt. Hier kun je een toren beklimmen waarbij je een mooi uitzicht hebt. Het leuke aan dit stuk is dat je overal borden ziet staan met de grensovergang naar China. Gewoon een stuk zandweg waar je door kunt lopen. Bijzonder, zeker gezien het feit dat er onder andere in deze regio maar ook veel in Sapa, sprake is van vrouwenhandel. Veel jonge meisjes worden ontvoerd naar China omdat er in China, vanwege het één kind beleid, te weinig vrouwen zijn. Het gevolg is dat de mannen geen vrouw kunnen vinden en geen gezin kunnen stichten. Dit is de trieste maar harde waarheid tussen de grensgebieden van Vietnam en China. Het verhaal Sisters for Sale verteld hier meer over.
  Even weer terug naar de route, vanuit Lung Cu kun je vervolgens weer, via dezelfde weg, omlaag rijden en vervolg je je route naar Yen Minh. Onderweg kun je nog een korte stop maken bij het Hmong Royal Palace. Niet super fantastisch maar wel fijn om even een stop te maken en de benen te strekken.

 • Dag 4: van Yen Minh naar Ha Giang (115 km):
 • Het laatste stukje van de route rij je terug naar de grote stad Ha Giang. Ook nu kun je een bezoek brengen aan de Lung Khuy Cave die ik eerder beschreef bij dag 1. Geniet nog van de laatste uitzichten over het prachtige ruwe landschap van Ha Giang voordat je weer aankomt in de stad en de Ha Giang motorloop erop zit.

  Wat neem je mee?

  Ik heb zelf een dagrugzak meegenomen en dat werkt prima. Het is niet nodig om alle bagage mee te nemen als je een scooter/motor huurt in Ha Giang. Het is vaak een stuk kouder hier, zeker in de avonden. Neem dus voldoende warme kleding mee. Ik raad je aan het volgende mee te nemen:

  • Legitimatie en een internationaal rijbewijs
  • Jas
  • Sjaal (ik had zelf een dunne en een dikke sjaal mee)
  • Lange broek 1 of 2 (ik had een korte broek mee maar heb deze niet aangehad tijdens mijn verblijf in oktober)
  • T-shirts 2
  • Trui 1 of 2
  • Handschoenen, ja echt zo koud kan het zijn
  • Telefoonoplader en powerbank
  • Zonnebrand
  • Zonnebril
  • Dichte schoenen (die trek je aan)
  • Sokken en ondergoed
  • Tandenborstel en tandpasta
  • Shampoo


  TIP: Neem een extra dikke trui of sjaal mee waar je op kunt zitten. Op de tweede dag kreeg ik al enorme pijn aan mijn billen van het zitten. Als je niet als mij niet al te dikke billen hebt en snel last hebt met zitten dan is dit echt heeeeel handig. Ik had serieus op dag 2 al mijn billen rood van het zitten.


  Tips

  Ik heb een aantal tips voor je als je de motorloop gaat rijden. Dit zijn mijn persoonlijke tips:

  • Pinnen: let er op dat je niet altijd overal kunt pinnen. Zorg er dus voor dat je voldoende geld mee hebt. Ook de accommodaties worden vaak contant betaald.
  • Tanken: wil je alleen bij een echt tankstation tanken? Sla er dan beslist geen over want zoveel zijn er niet! Geen paniek, je hebt wel van die kleine pompjes langs de weg staan in elk dorp dus je komt altijd wel aan benzine. Zelf ga ik niet perse bij een tankstation tanken, die dingen langs de weg werken ook prima. Je duwt er bijvoorbeeld 20 Vietnamese Dong in en voor dit bedrag komt er ook benzine uit. Prima te doen.
  • Kleding: zorg voor warme kleding want het kan er goed koud zijn.
  • Kinderen: er zijn veel arme kinderen en mensen in deze regio. Ik had zelf altijd iets mee qua eten wat ik kon uitdelen.
  • Navigatie: de weg is niet heel lastig maar het is wel enorm fijn als je navigatie op je telefoon hebt. Zo kun je kijken waar je bent, waar je naar toe moet of hoe ver je nog moet.
  • Eten: in de dorpjes kun je wel wat te eten en drinken vinden. Zelf vond ik het wel fijn om ook iets van eten mee te nemen zodat je even tussendoor iets kunt eten.

  Overnachten

 • Ha Giang: Ha Giang Creekside Homestay and Hostel:
 • Het Ha Giang Creekside Homestay and Hostel is een prima hostel voor een zeer goede prijs inclusief ontbijt. De vriendelijke eigenaar woont beneden en doet erg goed zijn best om alles goed te regelen. Hij helpt je bij het plannen en regelen van je trip hoe je het beste kunt rijden en waar je kunt overnachten. Ook kun je hier een scooter huren en je bagage laten staan als je een paar dagen weg bent. Ik kwam hier zelf midden in de nacht aan en hij maakte nog fijn open (ik had dit wel vooraf laten weten). In de vroege ochtend regelde hij voor mij alles voor de motorloop, perfect!
 • Du Gia: Du Gia Homestay:
 • Het Du Gia Homestay is een fijn en vriendelijk hostel in Du Gia, met goed eten. Deze kan ik je zeker aanbevelen.
 • Meo Vac: Giac Xua Guesthouse:
 • Oh de bedden zijn heerlijk bij Giac Xua Guesthouse! Na twee dagen op een k*t scooter te hebben gezeten was mijn lijf wel toe aan een beetje comfort. Helaas is hier geen ontbijt bij maar een paar huisjes verder vindt je heel lokaal iets waar je kunt eten. In een soort van woonkamer staan wat tafels en zijn een man en vrouw aan het koken. Geen woord Engels en ik heb geen idee wat ik gegeten heb, maar het was heerlijk en mega goedkoop! Ook dit is absoluut een aanrader.
 • Yen Minh: 2A Homestay and coffee:
 • Dit verblijf vond ik minder. Het eten is goed maar de bedden zijn bij 2A Homestay and coffee als beton zo hard. Ik zou hier zelf niet nog een keer verblijven.

  Hoe kom je er?

  Vanuit meerdere locaties in Vietnam kun je de bus nemen naar Ha Giang. Zo kun je onder andere hier naartoe reizen vanuit Hanoi en Ninh Binh.


  Job fill your pockets but adventures fill your soul