Reistips en informatie over het mooie Dalat

Reistips en informatie over het mooie Dalat


Dalat ligt 300 kilometer van Ho Chi Minh City (HCMC) af en is totaal anders dan de hoofdstad van het land. Dalat, ook vaak geschreven als Da Lat, ligt in de bergen op 1500 meter hoogte. Hierdoor is het klimaat dan ook anders dan de meeste steden in Vietnam. Waar je in steden zoals HCMC loopt te zweten, in Dalat is het een stuk koeler en aangenamer. De stad wordt nog lang niet door veel reizigers bezocht omdat het ‘een beetje uit de route ligt’. Ja, als je de route als een rechte lijn omhoog of omlaag ziet klopt dit wel maar het is echt niet heel lastig om er te komen. Het is zeker de moeite waard om Dalat te bezoeken. Er heerst een fijne sfeer en daarnaast kun je hier terecht voor prachtige natuur en outdoor activiteiten. Ook is het leuk om nog veel terug te zien van de Franse bezetting.

Dalat en Parijs hebben een aantal overeenkomsten. Een stad uit Europa en uit Vietnam lijken op elkaar? Ja, beide steden staan bekend om het volgende:

  • Zowel Dalat als Parijs is bekend om de wijn.
  • Beide steden worden ook wel de stad van de liefde genoemd. Dalat is onder de Vietnamese, door onder andere het klimaat, een zeer geliefde locatie om te trouwen.
  • Een andere bijnaam die beide locaties hebben is 'the city of light'.
Bezienswaardigheden

Easy Riders

Easy Riders is oorspronkelijk ontstaan in Dalat en zijn inmiddels een bekend fenomeen in heel Vietnam. Easy Riders organiseert motorreizen van één dag tot meerdere dagen/weken, waarbij jezelf inclusief je backpack achterop de motor, van de ene locatie naar de andere locatie worden gebracht. Je bent hier wel al snel €50,00 tot €75,00 voor kwijt. Het verschil zit hem in de verzekering van de organisatie. Bij de duurdere organisatie ben je goed verzekerd en is alles perfect in orde. Persoonlijk lijken mij deze twee opties het beste:

  • Reis met Easy Riders van Dalat naar Na Trang (of omgekeerd). Je kunt deze route in één dag doen maar je kunt het ook in meerdere dagen doen waardoor je meer de kleinere bergwegen kunt bereiden.
  • Reis vanuit HCMC naar Dalat (of omgekeerd). In twee dagen kun je deze route afleggen. Geniet van de enorme verandering van omgeving van een drukke warme stad naar een koelere stad in de bergen.
Mr Rot's Secret tour

Als je mijn reizen een beetje volgt weet je dat ik geen grote fan ben van georganiseerde tours of excursies. Voor de Mr Rot’s Secret tour heb ik mijn eigen regel om geen excursies te doen verbroken. Ik had zoveel goede verhalen over deze tour gehoord dat ik besloot om het voor deze ene keer nog eens te proberen. Wow, wat ben ik hier blij mee geweest. Serieus de Mr Rot’s Secret tour is een geweldige tour en je hebt zeker een onwijs leuke, interessante en leerzame dag. Ik kan niet vertellen wat je precies gaat doen (anders is het geen geheim meer) maar je gaat beslist de beste (en vooral niet toeristische) plekken van de omgeving zien. Absoluut de moeite waard. Het is niet alleen een van de grappigste tour’s die ik ooit gedaan heb, maar je leert ook enorm veel over het lokale leven in de omgeving van Dalat.

Tip: de tour is niet dagelijks. Neem de gok of neem vooraf contact op om te reserveren. Je kunt dit regelen via je eigen accommodatie of je kunt zelf verblijven in het Mr Rot's Secret Hotel.

Verken de omgeving

Je kunt er voor kiezen om een scooter te huren en lekker op eigen houtje de omgeving te verkennen. De natuur hier is prachtig en de wegen zijn makkelijk te bereiden.Elephant waterfall

In de omgeving van Dalat vindt je één van de mooiste watervallen van heel Vietnam. Ik heb het over de Elephant waterfall. De waterval is ongeveer 30 meter hoog. Met wat geklim en geklauter kun je redelijk dichtbij de waterval komen. Vanuit de stad is het ongeveer één uur rijden naar deze locatie.

Pongour Fall

Ook op een uur rijden van de stad vind je een andere mooie waterval, namelijk de Pongour Fall. Deze waterval loopt meer trapsgewijs omlaag. In tegenstelling tot de Elephant waterfall kun je hier zwemmen.Hang Nga Crazy House

Dit is absoluut een gek huis. met bruggen en gangen zijn de kamers van het huis met elkaar verbonden in de meest gekke en bijzondere vormen en kleuren. Het is een privé-woning maar je kunt er ook overnachten als je dat wilt. Een andere optie om het huis van binnen te bewonderen is om 40.000 Dong te betalen als entree.Het zomerpaleis Bao Dai

Een mooi gebouw, gebouwd door de laatste keizer van Vietnam: Bao Dai. Het museum is niet echt bijzonder. Als je het paleis wilt bezichtigen betaal je een entree van 15.000 Dong.Truc Lam Pagode

Beslist naar mijn mening, het mooiste tempelcomplex in de omgeving. De Pagode ligt bovenop een berg. Je kunt hier naar toe rijden maar je kunt er ook komen via de acht kilometer lange kabelbaan. Als je wat geld wilt besparen, is mijn advies om een scooter voor een dag te huren en hier zelf naar toe te rijden.

Het meer van Ho Xuan Huong

Onder de lokale bevolking behoort dit meer absoluut tot een van de favoriete locaties van de stad. Zeker in het weekend zie je hier veel mensen genieten van een barbecue liggend op een picknickkleed. Rondom het meer vindt je ook verschillende accommodaties. Het is een fijne locatie om je dag af te sluiten.Outdoor activiteiten

Canyoning is een van de bekendste outdoor activiteiten die je in Dalat kunt doen. Canyoning, nee niet dit is niet de Engelse vertaling van kanoën. Bij canyoning ga je van meerdere hoogte abseilen en door watervallen heen. Of je springt van grotten af of je gebruikt de rotsen als een glijbaan om naar beneden te gaan. Je hebt dus wel wat lef nodig om dit te doen. De hoogte kun je trouwens zelf bepalen. Andere outdoor activiteiten in Dalat zijn mountainbiken en hiken.

Overnachten in Dalat

Zelf verbleef ik in het Mr Rot's Secret Hotel. De eigenaar is een van de meest grappigste mensen die ik ooit heb ontmoet. De kamers zijn verder schoon en netjes, plus je krijgt een heerlijk ontbijt in de ochtend.Hoe kom je er?

Je kunt een binnenlandse vlucht nemen naar Dalat of je kunt de bus nemen. Vanuit vrijwel alle bekende locaties in Vietnam gaat een bus naar Dalat. Het makkelijkste kun je hier komen vanuit HCMC (7 uur) of Na Trang (4 uur). Hier betaal je ongeveer €6,- voor.

Zelf ben ik aangekomen met een binnenlandse vlucht vanuit Phu Quoc (met een tussenlanding in HCMC).

Ik heb Dalat verlaten door een ééndaagse tour te boeken met Easy Riders waarbij Na Trang mijn eindbestemming was. Voor meer informatie over Easy Riders, zie hierboven. Je kunt er voor kiezen om hier te blijven of om zoals mij, vanuit Na Trang direct de nachtbus door te nemen naar Hoi An. Na Trang is een strandbestemming en vooral bekend onder de Russische toeristen. Mijn mening is om hier niet te lang te verblijven omdat er mooiere locaties te ontdekken zijn in Vietnam.


I've a crush on the world