De leukste dingen tijdens je citytrip in Tallinn

De leukste dingen tijdens je citytrip in Tallinn


Tallinn is een perfecte stad voor een stedentrip. Naar mijn idee heeft Tallinn het allemaal: een prachtige historische binnenstad maar daarnaast is het ook een trendy stad. Tallinn heeft een rijke geschiedenis, er is veel groen en de heerlijke betaalbare gerechten maken deze stad absoluut een bezoek waard. Tallinn is de hoofdstad van Estland. Pas in 1991 werd Estand, met Tallinn als hoofdstad, onafhankelijk. In vergelijking met andere Oost-Europese staten zie je in Tallinn veel minder terug van de Sovjettijd. Wat ook trouwens erg tof is, je kunt vanuit hier ook over naar Helsinki. Super leuk om deze twee steden te combineren.

De oude binnenstad

De binnenstad van Tallinn doet erg gezellig en romantisch aan met de gekleurde huizen en smalle steegjes. De stad oogt ook wat middeleeuws en dat maakt het leuk om door heen te lopen. De hele wijk in de oude binnenstad behoort sinds 1997 tot de UNESCO-werelderfgoed. Het is werkelijk prachtig om te zien. Het beste kun je lekker te voet door het centrum dwalen om de verschillende bezienswaardigheden te bewonderen. De binnenstad is voor een groot gedeelte omringd door de stadsmuur met een aantal mooie pittoreske torens zoals de Kiek in de Kök, Lange Heman en Dikke Margareta. De oude stad bestaat uit de Domberg (hier woonde vroeger de adel en geestelijke) en de benedenstad. Via de straatjes: Lühike jalg of de Pikk jalg (vertaald het korte of het lange been) worden deze twee delen met elkaar verbonden. In deze straten kun je veel oude koopmanshuizen zien. Er zijn zo veel bezienswaardigheden dat het te veel is om ze allemaal uitgebreid te beschrijven. Het centrum is ook niet mega groot dus wellicht kom je ze vanzelf wel tegen. Dit zijn in ieder geval een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn:

  • De prachtige Alexander Nevski-kathedraal, dit is een Russisch-orthodoxe kerk. Een van de mooiste gebouwen in de stad en absoluut een bezoek waard. De kerk is pas in 1990 gebouwd toen Estland nog net onderdeel was van Rusland.
  • De Domkerk.
  • De Domberg met een mooi uitzicht over de stad en de zee.
  • De hoektorens en poorten van de stadsmuur.
  • De Heilige Geestkerk.
  • Het oude raadhuis op het Raadhuisplein.
  • De Sint-Nicolaaskerk, om het even eenvoudig te houden je hebt een Russisch-orthodoxe kerk en een lutherse kerk met dezelfde naam. Beide zijn mooi om te zien.
  • Het Vrijheidsplein met de kolom ter ere van de overwinning van de Onafhankelijkheidsoorlog en de Sint-Janskerk.
Wandelen over de stadsmuur

Tallinn heeft in tegenstelling tot veel andere steden nog een lange stadsmuur staan. Het leuke is dat je hierdoor een mooi uitzicht over de stad hebt. De stadsmuur is een kleine 2 kilometer lang. Er zijn meerdere opstappunten, de Katariina käik, bij de Hellemann Toren is er een van. Je kunt voor €3,- hier overheen lopen (€2,- als je de Tallinn Card hebt).

Uitzichtpunten

Vanuit de stadsmuur heb je uitzicht over de stad maar dat is zeker niet de enige optie (en wellicht ook niet de mooiste). Zo kun je bijvoorbeeld genieten van een mooi uitzicht vanuit het Kohtuaotsa viewpoint, de ‘Grote Herman”, het Parkuli uitzichtpunt en het Piiskopi uitzichtpunt. Het Kohtuaotsa viewpoint vond ik zelf erg mooi omdat je vanuit hier over de rode daken van de oude stad kunt kijken en in de verte het moderne deel van Tallinn kunt zien liggen. Het hoogste uitzichtpunt kun je krijgen vanaf de televisietoren. De televisietoren is met 314 meter het hoogste gebouw van Estland. Vanuit de 22e verdieping heb je een prachtig uitzicht over de stad. Natuurlijk staat zo’n toren niet in het oude centrum maar 20 minuten buiten de stad. Je kunt er komen met de Hop On Hop Off bus of met de bus lijn 34A, 38 of 49. Je betaald voor een bezoek aan de televisietoren €13,- tenzij je de Tallinn Card hebt, dan is een bezoek gratis. Met deze Tallinn Card is de Hop On Hop Off bus ook gratis, dus kijk even of het de moeite waard is voor jezelf om deze aan te schaffen.

Visserswijk Kalamaja

Dit was vroeger een visserswijk maar tegenwoordig is het meer een trendy wijk geworden met leuke gekleurde oude houten huizen. Nadat er een treinverbinding kwam tussen Tallinn en Sint Petersburg werd de haven minder belangrijk maar voorheen was dit een erg belangrijke locatie. In deze wijk vind je ook verschillende trendy restaurantjes, leuk voor lunch of diner. Ook vindt je hier het food district Depoo: allemaal trendy restaurantjes met een beetje urban industriële en street food achtige setting. Laat je niet in de overtuiging dat alles duur is, want vaak ziet het er duurder uit dan dat het is.

Overige opties

Wat ook leuk is, is om Tallinn per fiets te ontdekken. Huur een fiets (€15,- voor 24 uur) en ontdekt Tallinn net even anders. Zo kun je meer zien dan alleen het centrum. Ben je even klaar met de steden en toe aan iets anders? Wat dacht je van een dagje strand. Er zijn een aantal stranden in de buurt die je kunt bezoeken. Ook het KGB-museum is een interessant bezoek. Wil je nog meer informatie over deze stad, bezoek dan de website van visit Tallinn.

De Tallinn card

Als je veel betaalde bezienswaardigheden wilt bezoeken dan kan het zich lonen om de Tallinn Card te kopen. Deze is verkrijgbaar voor 24, 48 en 72 uur. Je kunt deze al vooraf aan je reis hier bestellen. Met de kaart kun je gratis of met korting bezienswaardigheden bezoeken en gebruik maken van vervoer.


Travel is still the most intense mode of learning