Krakau citytrip: wat is er te doen

Krakau citytrip: wat is er te doen


Jong en oud, in Krakau kan iedereen terecht. Het is een gezellige stad in Polen waar je voor meerdere doeleinden terecht kunt. Wil je flink gaan stappen en drinken: Krakau is the place to be. Wil je meer weten over de Tweede Wereldoorlog: Krakau is the place to be. Het wereldberoemde concentratiecentrum Auschwitz en de Schindlers Factory (bekend van de film Schindler's list) zijn de twee bekende bezienswaardigheden. Daarnaast heeft Krakau ook een leuk en gezellig authentiek centrum met in het hart een mooi plein. Nog niet overtuigd? Lees dan mijn artikel '7 redenen waarom je Krakau moet bezoeken'.

Er is genoeg te doen in deze stad in Polen. Ik zal je aan de hand van een vierdaagse beschrijving vertellen wat je er allemaal kunt doen.

Dag 1: het centrum, de Joodse wijk en Schindlers Factory

Verken vandaag het centrum van de stad. Wandel door de vele zijstraatjes van de Grote Markt. Overal waar je loopt zie je kerken. Loop ook verder dan de meest drukke straten, hier vind je vaak minder toeristen en meer locale mensen. Na het centrum kun je ook doorlopen naar de Joodse wijk. Ik ben een voorstander van wandelen, heerlijk. Je ziet zoveel meer en je kan de stad dan echt in je op nemen. Wandel door de Joodse wijk en bezoek beslist een synagoge. Mijn tip is om verder door te lopen naar Schindlers Factory. Vergeet niet tussendoor te kijken naar de streetart in deze stad, prachtig. Let er wel op dat je niet te laat bij Schindlers Factory aankomt, want er staat vaak een lange rij. Schindlers Factory is ook een van de must-do’s in Krakau. Ga ’s avonds ergens lekker eten en loop over de Grote Markt. Hier zijn in de avond veel straatmuzikanten. Natuurlijk kun je ook in de vele kroegen terecht of ’s avond mee met een pub crawl.

Dag 2: Auschwitz

Trek een dag uit om een bezoek te brengen aan het concentratiekamp Auschwitz. Vanuit de stad gaan ontzettend veel tours hier naar toe. Je kan er ook op eigen gelegenheid naar toe, wat je fijn vind. Ik zelf ben met een tour gegaan aangezien dit qua prijs niet veel verschilde. In de tour bezoek je zowel Auschwitz als Birkenau. De tour is best pittig, ook emotioneel. Ga na de tour ook even lekker afschakelen door iets leuks en gezelligs te doen.

Dag 3: Wavel Castle en de zoutmijn Wielickza

Bezoek ’s morgens het mooie Wavel Castle, geniet van het mooie uitzicht, doorloop de kerk en geniet van deze plek. In de middag heb je dan de tijd om de zoutmijn Wielickza te bezoeken, deze bevindt zich buiten de stad. Ik ben zelf met de trein hierheen gereisd, maar een touroperator biedt je deze excursie ook aan. De trein was prima te doen, je stopt dichtbij de zoutmijn (5 minuten lopen). De zoutmijn zelf is ook bijzonder om te zien. Het is een van de oudste mijnen ter wereld. Best apart , als je bedenkt dat we dus zo aan zout komen.

Dag 4: Zakzrówrek

Ga een dagje relaxen bij het Lake van Zakzrówrek. Ik ben echt enthousiast over dit meer. Geweldig, vooral omdat het zo onverwacht is. Je kunt de tram pakken en daarna moet je even lopen, dit wijst zich vanzelf. Het meer is zowel overdag als ’s avonds echt de moeite waard om te bezichtigen. Nog leuker, neem avondeten mee en geniet van het mooie uitzicht terwijl je eet. En voor de koppels onder ons, hartstikke romantisch. Neem lekker een flesje wijn mee of een paar biertjes en ga genieten.


A citytrip is never a bad idea