Alles wat je moet weten bij een bezoek aan Sint Petersburg

Alles wat je moet weten bij een bezoek aan Sint Petersburg


Rusland, ik denk hierbij aan een groot statisch land waar we eigenlijk maar weinig van weten. Want zeg nu zelf, wat weet jij van Rusland? Ja, iedereen kent de steden Moskou en Sint Petersburg wel, maar verder? Schaam je niet hoor want ik weet er verder ook weinig van af. In ieder geval ik heb deze twee prachtige steden bezocht als stedentrip en het is absoluut de moeite waard. Rusland je hebt me positief verbaasd!

Wist je dat: Rusland het grootste land is ter wereld en zich in twee continenten bevind namelijk Europa en Azië? De steden Moskou en Sint Petersburg worden tot het Europese deel gerekend.

Sint Petersburg is de tweede grootste stad van Rusland. Je vindt deze mooie stad in het Noordwesten van het land, vlak bij Finland en Estland. Je kunt vanuit hier dus ook de boot nemen, of met de auto doorrijden naar Helsinki. Hou je van het hoppen naar verschillende steden? Vergeet dan ook beslist niet om een bezoek te brengen aan de mooie oude stad Tallinn in Estland!

Wat moet je weten voordat je naar Sint Petersburg gaat

Allereerst heb je een visum nodig want zonder kom je het land beslist niet in. Begin hier op tijd mee want het aanvragen kan helaas nog niet online en heeft een paar dagen nodig. Je kunt dit doen via een van de vele online visumbureau’s of door een bezoek te brengen aan de ambassade. Klik hier voor meer informatie over een visum voor Rusland.

Je kunt hier niet met Euro’s betalen maar met Russische roedel. Wel kun je Euro’s meenemen en deze hier gemakkelijk laten omwisselen in een van de vele wisselkantoren.

Wat te doen in Sint Petersburg

Hermitage

Een bezoek aan Sint Petersburg zonder het Hermitage te bezoeken is zoals Parijs zonder de Eifeltoren of Londen zonder de Big Ben of New York zonder het Vrijheidsbeeld te hebben gezien. Het Hermitage is niet alleen in Sint Petersburg enorm bekend, het is ook dé culturele schat van heel Rusland. En ik vertel je, Rusland is mega groot. Je kunt hier dagen, weken, maanden jaren naar alle prachtwerken komen kijken als je een echte kunstliefhebber bent. Ben je niet zoals mij, geen kunstliefhebber, dan nog moet je dit gebouw bezoeken. Het is van buiten en van binnen prachtig om te zien. Lees ook mijn tips over het bezoeken van het Hermitage.

Church of Our Saviour on the Spilled Blood

Een van de mooiste kerken die ik zelf gezien heb. Een van de eerste foto's op deze pagina laten deze prachtige kerk zien. Ook dit gebouw is zowel van binnen als van buiten mooi om te zien. Vanuit de Nevsky Prospect straat kun je leuk langs het kanaal wandelen tot je aan de kerk komt. Wat een prachtig bouwwerk is dit. Zelf moest ik enorm denken aan het Rode Plein in Moskou, want beide kerken hebben een vergelijkbare stijl. Binnenin de kerk vind je prachtige muren vol met mozaïek.

Zomertuin

Vanuit de Churh of Our Saviour on the Spilled Blood kun je doorlopen, het water over waarna je na ongeveer 10 minuten bij de zomertuin uitkomt. Een prachtig aangelegd park waar je heerlijk even kunt wandelen of zitten en eventjes kunt ontsnappen aan de drukte van de stad. Er zijn ook verschillende mooie fonteinen te zien.

Nevsky Prospect

Deze 5 km lange straat is leuk om helemaal af te lopen. Je vind hier mooie gebouwen waaronder (Singer gebouw), veel winkels, restaurants en straatmuziekanten. Het is de belangrijkste straat in de stad dus je vind hier ook grote imposante gebouwen. Er is altijd wat te doen hier.

Kazansky kathedraal

Aan de Nevsky Prospect vind je deze kathedraal (tegenover het Singer gebouw). Je kunt hier in het park zitten en de drukte van de Nevsky Prospect voorbij zien lopen. Van binnen is de kathedraal ook wel leuk om even te zien, al is het niks vergeleken met de Churh of Our Saviour on the Spilled Blood. Het is trouwens niet verplicht om je haren te bedekken als vrouw zijnde, maar de lokale bevolking doet dit zelf wel. Ik ben zelf van mening dat je dit wel kunt doen om respect te tonen.

Petershof

Dit is het paleizen- en tuinencomplex van Peter de Grote. Het ligt helaas buiten Sint Petersburg zelf maar het is absoluut de moeite waard. Prachtige fonteinen, en gouden beelden. Het Versaille van Rusland wordt het ook wel genoemd. Prachtig om mooie foto’s te maken. Je kutn er heen met de trein, metro, bus of boot. De hydrofoils (boten) vertrekken achter het Hermitage. Je betaalt iets meer maar je hebt dan wel ook een leuke rondvaart over de rivier de Neva. Zeker met mooi weer is het leuk om de stad vanuit de waterkant te bezichtigen.Petrus en Paulusvesting

Aan de overkant van het water, de Neva, vind je de Petrus- en Paulusvesting. Deze zou ik alleen bezoeken indien je tijd overhebt. Het is leuk om te zien, maar andere gebouwen/bezienswaardigheden zijn mijn inzien meer de moeite waard. Je vind hier een kerk waar belangrijke mensen begraven liggen.

Saint Isaac’s kathedraal

Dit is de grootste orthodoxe kerk in Rusland en te herkennen aan de hoge gouden toren die boven de andere gebouwen uitsteekt. Het gebouw is van de buiten en binnenkant mooi om te zien. Wel is er een betaalde entreeprijs om de kathedraal te betreden.Metrostations

Ja, dit is een bezienswaardigheid al op zich zelf. De mooiste metrostations die ik heb gezien, het zijn soms net ondergrondse paleizen. Ga er lekker zelf op uit en ontdekt. Je kunt zelfs een georganiseerde tour doen om de mooiste metrostations te bewonderen.Bewonder in de avond de gebouwen

In de avond zijn een aantal gebouwen mooi verlicht en ik zou je zeker even aanraden om hier langs te komen. Natuurlijk het Hermitage en de Church of Our Saviour on the Spilled Blood, maar ook de Kazansky kathedraal op de Nevsky Prospect.

Overnachten

Als je een beetje je best doet kun je zeker een 2 persoonskamer vinden voor €20,- of €25,-. Ik verbleef zelf in het Station Hotel Z12. De kosten waren €20,- per nacht inclusief ontbijt. De kamers zijn prima qua grote en schoon. Een prachtig hotel met een metrostation in dezelfde straat en genoeg eetgelegenheden in de buurt. In heel Sint Petersburg vindt je verschillende Station Hotels. Allemaal zijn ze goed beoordeeld en ik kan ze je dan ook zeker aanraden.

Vervoer in Sint Petersburg

Er zijn genoeg opties: de metro, uber, de trein en wandelen. Ik zelf denk dat je het beste de metro kunt nemen en de rest gewoon lekker wandelen. Zo zie je immers het meeste van de stad! Voor een metrokaartje ben je 45 RUB kwijt, ongeacht je bestemming. Kijk voor de metro dat je een metrokaartje hebt met zowel de Engelse als Russische benaming. Als je dit eenmaal doorhebt dan is de metro super eenvoudig en kun je makkelijk van de ene naar de andere locatie reizen. Trams en bussen heb ik niet gebruikt en zou ik ook niet aanraden vanwege de taalbarrière. Ondanks dat het een grote stad is, liggen veel bezienswaardigheden bij elkaar. Het is dan ook prima om dit lopen te doen. Zelf liep ik al snel zo’n 10-15 km per dag. Heerlijk, zeker met goed weer.

Van en naar het vliegveld

Vanuit het vliegveld kun je met de bus naar het metrostation Moskovskaya. Vanuit hier kun je de metro pakken naar het station welke het dichtste bij je hotel/hostel ligt. Elk uur vertrekken er een aantal bussen en je betaald hier 30-40 RUB voor. Voor een metrokaartje ben je 45 RUB kwijt, ongeacht je bestemming. Een andere maar duurdere optie is het nemen van een taxi.
Doorreizen naar Moskou

Je kunt op heel gemakkelijk met de trein hier naar toe. Er gaan zowel dag- als nachttreinen. Ik raad je de nachttrein aan. Zo bespaar je ook weer geld voor een overnachting. Een andere rede is dat je na een uurtje bos er waarschijnlijk wel klaar mee bent want je zult onderweg niet veel anders zien. Je vindt de trein naar Moskou bij het station: St. Petersburg Glavny. Dit is bij het metrostation Ploshchad Vosstaniya. Ga hier één of twee dagen van te voren naar toe om je ticket te boeken en te reserveren. Je krijgt een vaste plek aangewezen in de trein. Hoe eerder je bent, des te meer keuze je hebt. Er is namelijk ook verschil in prijs tussen de verschillende treinen. Zelf heb ik €34,50 betaald. Dit is dus de treinrit (nachttrein) zelf met een upperbed (een bed boven dus) en ontbijt. Je krijgt zelfs eenvoudige sloffen en een tandenborstel erbij. Nou prima toch!

Eten & drinken in Sint Petersburg

Er zijn genoeg plekken om te eten. Zeker in het centrum vindt je tig opties. Alles is er wel te krijgen, van hamburgers tot Italiaans tot typisch Russisch eten. Opvallend vond ik dat er veel eettentjes met zelf-service. Handig voor ontbijt of lunch. Ik kan je de volgende locaties aanraden:

 • Biblotheka: deze vindt je op de Nevsky Prospect. Heerlijk om hier een koffie of glaasje wijn te drinken. Vergeet ook zeker niet het heerlijke gebak hier te proeven! Als lunch of diner kun je hier ook trouwens heerlijke pizza’s krijgen.
 • Marketplace: een zelf-service restaurant waar je vanalles kunt krijgen voor een prima prijs. Ik ben hier vaak langsgelopen ook en het was altijd druk. Deze vindt je in de straat van de Nevsky Prospect naar de Church of Our Saviour on the Spilled Blood.
 • Burger & Crab: net iets buiten het centrum, vlak bij het metrostation Dostoyevskaya. Hier vind je wat minder toeristen maar ook heerlijk eten.
 • KwakInn: een kroeg met typisch Belgisch bier hier. Dus voor de bierliefhebbers, dit is de plek waar je moet zijn! Het ligt schuin tegenover het metrostation Zvenigorodskaya.
 • Paprika: ook deze ligt tegenover het metrostation Zvenigorodskaya. Een klein en simpel eettentje met prima eten voor een goede prijs. Niet te druk maar wel gezellig en goed eten.
 • Kroo Cafe: in tegenstelling tot de naam doet vermoeden is dit een restaurant met heerlijk eten. Het ziet er beste luxe uit maar het is heel betaalbaar.
Kosten

Bij een stedentrip aan Sint Petersburg dacht ik altijd aan een dure stedentrip. Toch valt dit echt wel mee. Uitgaande van 3 nachten/ 4 dagen ben ik exclusief mijn vlucht en visum het volgende kwijt:

 • Openbaar vervoer: 90-135 RUB per dag, dat is ongeveer €1,70. Totaal voor 4 dagen is €6,80.
 • Transport van vliegveld naar hotel: 95 RUB, dat is €1,50. Dit gebruik je tweemaal dus totaal €3,00.
 • Eten & drinken: een gerecht kun je makkelijk krijgen voor €6,00 tot €10,00 (uitgaande van €16,00 per dag). In totaal voor 4 dagen kun je rondkomen voor €60,00 tot €70,00.
 • Bezienswaardigheden: gemiddeld €8,00 tot €10,00 oer dag. In 4 dagen komt dit neer op ongeveer €30,00.
 • Overnachten: een tweepersoonskamer met eigen badkamer (incl. ontbijt) is te krijgen voor €20,00.

 • Totaal voor 3 nachten is €60,00. Omdat ik alleen reisde was dit een duurdere kostenpost als mensen die samen reizen en zo de hotelkosten kunnen delen.

  In totaal €170,00 voor een 4 daagse stedentrip naar Sint Petersburg. Dit is exclusief visum- en vliegkosten.


Travel, the best way to be lost and found in the same time