Citytrip Moskou: alles wat je moet weten bij een bezoek aan deze toffe stad

Citytrip Moskou: alles wat je moet weten bij een bezoek aan deze toffe stad


Moskou is de hoofdstad van het grootste land ter wereld. Ik heb het natuurlijk over de hoofdstad van Rusland. Moskou de grootste stad van Europa. Moskou een stad met de meeste miljonairs/multimiljonairs. Moskou de stad waar de regering zich bevind. Moskou een stad met het symbool van het land: de basiliuskathedraal. Bij Rusland dacht ik altijd aan een grijs en grauw gebeuren. Niets in meer dan waard. Moskou heeft prachtige en kleurrijke gebouwen. Het is zowel mooi in de zomer met een zonnetje als in de winter met een dik pak sneeuw. Daarnaast is Moskou ook ideaal te combineren met een bezoek aan Sint Petersburg. Wil je meer over Sint Petersburg weten? Dan kun je terecht bij mijn artikel: alles wat je moet weten over Sint Petersburg.

Wat moet je weten voordat je naar Moskou gaat

Allereerst heb je een visum nodig want zonder kom je het land beslist niet in. Begin hier op tijd mee want het aanvragen kan helaas nog niet online en heeft een paar dagen nodig. Je kunt dit doen via een van de vele online visumbureau’s of door een bezoek te brengen aan de ambassade.

Je kunt in Rusland niet met Euro’s betalen maar met Russische roedel. Wel kun je Euro’s meenemen en deze hier gemakkelijk laten omwisselen in een van de vele wisselkantoren.

Wat te doen in Moskou

De kathedraal van Saint Basil (basiliuskathedraal)

Parijs heeft de Eiffeltoren, New York het Vrijheidsbeeld, Kuala Lumpur de Petronas Twin Towers en Moskou heeft de Saint Basil. Wat een prachtig gebouw is het. Je vind het op het bekende Rode plein. Wat betekend de naam Saint Basil? Als je het vertaald naar het Nederlands krijg je de Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods op de Greppel. Ja dus, precies dat. Ik hou het op de kathedraal van Saint Basil. De kathedraal is gebouwd in de tijd van Ivan IV, beter bekend als Ivan de Verschrikkelijke. Nou, ondanks zijn bijnaam is dit wel iets moois wat hij gedaan heeft. Maar de naam heeft hij (onder andere) wellicht te danken aan het volgende. Ivan de Verschrikkelijke liet de ogen uitsteken van de architect zodat hij geen ander mooi gebouw meer kon ontwerpen. Oké het is een twijfelachtig verhaal, want de goede man de architect heeft hierna wel nog gebouwen ontworpen. Het is absoluut een bezoek waard tijdens je verblijf in Moskou want het gebouw is zowel van de binnen als buitenkant mooi om te zien.

Het rode plein

Dit is HET centrale plein binnen Moskou. Het is geen klein plein: 330 meter lang en 75 meter breed. Het is het hart van Moskou en voor veel inwoners van Rusland is het Rode Plein het hart van Rusland zelf. Het is vooral bekend doordat het Kremlin hier ligt. Maar ook vanwege de vele militaire parades tijdens het Sovjetregime in de 220e eeuw. Stalin heeft rond de jaren 1930 veel gebouwen vernietigd waardoor er in de loop der jaren veel veranderd is. Nog steeds in het Rode Plein prachtig en indrukwekkend op te zien. Naast het Kremlin en de kathedraal van Saint Basil vindt je hier ook de Voskresenski, ook de Iverskajapoort genoemd. Deze poort biedt je toegang tot het Rode Plein. Een ander mooi gebouw is de Kathedraal van de Moeder Gods van Kazan. Gelukkig is dit gebouw herbouwd want het is mooi om te zien. Ook het Nationaal Historisch museum, de Pokrovkathedraal en het Mausoleum vindt je hier.

Het Kremlin

Naast bovengenoemde kathedraal en het rode plein, kom je er niet om heen om het Kremlin te zien. Ook het Kremlin ligt aan het Rode Plein. Het Kremlin is vergelijkbaar met het binnenhof van Den Haag voor ons Nederlanders, alleen dan veel mooier en uitgebreider. Sorry Nederlandse regering. De zetel van de Russische regering vindt je hier. Ik had nog zo gehoopt om een glimp van Poetin op te vangen, maar helaas. Prachtige kathedralen en paleizen, het is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Nu kun je (net zoals mij) vooraf denken: ‘ah wat, het is het Kremlin maar’. Maar bedenk je eens dat hier dus mannen als Ivan de Grote, Stalin en Vladimir Lenin hebben gezeten en tegenwoordig natuurlijk Poetin. Mensen die wereldwijde bekend zijn door hun acties. Oké, of je het met die actie’s eens bent of niet, het blijft bijzonder om even te mogen rondlopen in hun ‘thuis’. Wist je trouwens dat Napoleon Bonaparte dit ook voor één maand lang het Kremlin zijn ‘eigendom’ was. Breng je een bezoek aan het Kremlin en wil je hier meer over weten, lees dan mijn artikel over het Kremlin. Hierin staan meer info en tips die handig kunnen zijn als je er naar toe gaat. Het Kremlin is gesloten op donderdag en geopend van 9.30 tot 18.00 uur. De ticketcounter is open van 9.00 tot 17.00 uur.

Christus Verlosserkathedraal (Cathedral of Christ the Saviour)

Deze prachtige kathedraal ligt aan de rivier van Moskou. Deze kathedraal is de grootste en tevens ook hoogste Russisch-orthodoxe kerk in de hele wereld. En alsof dat niet genoeg is, het is ook nog de hoogste orthodoxe kerk van de wereld. Je hebt een prachtig uitzicht op de kerk als je vanaf de brug de Moskva, de rivier overloopt. Helaas is dit niet de oorspronkelijke kathedraal. In de tijd van Stalin, paste een orthodoxe kerk echt niet in zijn beeld hoe Moskou eruit zou moeten zien. Nee, hij wilde een wolkenkrabber met daarbovenop een 100 meter hoog standbeeld van Lenin. Het resultaat zou zijn dat dit het hoogste gebouw ter wereld zou worden. De kathedraal werd in 1931, inclusief een paar priesters, opgeblazen. Uiteindelijk kwamen ze erachter dat het plan van Stalin op deze locatie niet uitgevoerd kon worden. Pas in 1990 werd en toestemming gegeven op de kerk weer te herbouwen. Sinds 2000 is de kathedraal volledig ingewijd. Ik kan je zeggen, het is absoluut de moeite waard geweest om deze prachtige kathedraal opnieuw op te bouwen. Zowel van binnen als van buiten is de kerk prachtig. Je kunt de kerk gratis bezoeken, tenzij je naar de top wil dan wordt er een kleine entreeprijs gevraagd.

Metro

Sommige metrostations lijken wel paleizen. Je kunt kroonluchters, marmer en mozaïek verwachten. Dat is even wat anders dan onze trein- en metrostations in Nederland. De metrostations werden gebouwd in de tijd van Stalin en zijn een goed voorbeeld om te zien hoe rijk men toen was. Pak een ticket (overigens zijn deze niet duur, zie het stukje vervoer) en laat je verrassen door de schoonheid van deze ondergrondse wereld.

Arbat straat en de Nieuwe Arbat staat

Dit is een van de bekendste straten in Moskou en loopt vanaf het Kremlin naar het westen van de stad. Op zoek naar een typisch Russisch souvenirtje? This is the place to be! Over de prijs valt te onderhandelen. Dus heb je altijd al een matroesjkapoppen set willen hebben, dit is je kans. Ook zonder deze poppen is het een gezellige straat om even doorheen te lopen. Wel moet ik toegeven dat het een typische toeristenstraat is geworden. Jammer. Voorheen was dit de plek voor onder andere kunstenaars en hippies. Je kunt teruglopen via de nieuwe Arbat straat. Hier vindt je allemaal restaurants en café’s.

Het eilandje met de oude chocolade fabriek

Red October was vroeger een oude chocoladefabriek. Nu is dit een beetje de nieuwere hippere urban wijk met allemaal eettentjes en bars. In de toekomst worden hier peperdure appartementen gebouwd waarbij je uitzicht hebt op het Kremlin en de Christus Verlosserkathedraal. Tot die tijd, geniet van deze toffe plek.

Novodevichy Convent

Een onwijs mooi oud klooster. Sinds 2004 behoort het tot de UNESCO Werelderfgoed lijst. Zelf moest ik denken aan een typisch Russisch sprookje. Wat is hier nu speciaal aan? Nou voorheen was dit het huis, beter gezegd de gevangenis van veel vrouwen van de Russische Koninklijke familie. De vrouw werd hier naar toe gestuurd als ze de man verveelde, ze ongehoorzaam was of uit de gratie raakte. Nu hoor ik alle mannen denken, goh dat zou ik ook eens met mijn vrouw moeten kunnen doen. Haha ja, ja ik weet het mannen, vrouwen zeuren en jullie hebben het zwaar (soms is het wijzer om toe te geven dan om hier tegenin te gaan maar goed, de dames weten wel beter). Nou goed, weer terug naar het klooster. Het is dus een mooi klooster en ziet er totaal niet eng of lelijk uit voor een gevangenis.GUM

Een groot warenhuis gelegen aan het Rode Plein. Het is een bekende locatie maar persoonlijk vond ik het niet echt de moeite waard. Als je er toch bent kun je er even doorheen lopen maar verder is het niet speciaal.

Het Bolsjojtheater en de fontein Vitali

Je kunt hier natuurlijk naar toe als je een ballet of opera voorstelling wilt zien in Moskou, wat eigenlijk best wel indrukwekkend en mooi zal zijn. Ook zonder een voorstelling is het een prachtig gebouw met grote witte pilaren. Het theater vind je, hoe origineel, op het theaterplein. Hier tegenover is de fontein Vitali.

Gorky Park

Wil je even tot rust komen en genieten in het park in de zomer? Of in de winter schaatsen op de grootste winterijsbaan van Europa? In het Gorky park kun je het vinden. Er zijn ook een paar leuke restaurants en café’s te vinden.Nicholas straat

Dit is de straat vanuit het rode plein, langs de Kazan kathedraal naar het Lubyanka plein. Hier vindt je een paar winkeltjes, café’s en restaurants. Ook kun je hier nog een aantal mooie gebouwen vindenOvernachten

Als je een beetje je best doet kun je zeker een tweepersoonskamer vinden voor €30,- tot €40,-. Ik verbleef zelf in het Hotel Ecotel. De kamers zijn prima qua grote en schoon. Zoals de naam Ecotel al doet vermoeden proberen ze ecologisch te zijn. Dit zie je bijvoorbeeld terug in een kapstok van een PVC buis of een prullenbak gemaakt van een 10 liter fles water. Het metrostation is dichtbij en binnen een half uur lopen sta je bij het Kremlin. Prima. Het is geen luxe hotel, dan zit je simpelweg in een iets hogere prijsklasse.

Eten & drinken

Er zijn genoeg plekken om te eten. Rondom het Rode Plein vindt je genoeg. Alles is er wel te krijgen, van hamburgers tot Italiaans tot typisch Russisch eten. Ik kan je de volgende locaties aanraden die niet duur zijn maar zeker lekker en goed eten serveren:

 • Natakhtari: een Gregoriaans restaurant met heerlijk en goedkoop eten. Het ligt iets verscholen achter de New Square straat bij de Russische Orthodoxe Universiteit in de buurt.
 • Jamie Oliver: de bekende kok Jamie Oliver, wie kent hem inmiddels niet. Heerlijke pasta’s en pizza’s. Een goede en betaalbare keuze tijdens je bezoek aan Moskou. Het ligt trouwens ook heel dicht bij het Rode Plein wat altijd handig is als je hier in de buurt bent.
 • Costa: ga voor ontbijt of lunch naar Costa. Dit is een koffiezaak maar ze hebben ook verschillende heerlijke broodjes waaronder een broodje zalm of een broodje met tomaat en mozzarella. Een lekkere grot kop koffie erbij, heerlijk.
Vervoer

Er zijn genoeg opties: de metro, uber, de trein en wandelen. Ik zelf denk dat je het beste de metro kunt nemen en de rest gewoon lekker wandelen. Zo zie je immers het meeste van de stad! Kijk voor de metro dat je een metrokaartje hebt met zowel de Engelse als Russische benaming. Als je dit eenmaal begrijpt dan is de metro super eenvoudig en kun je makkelijk van de ene naar de andere locatie reizen. Trams en bussen heb ik niet gebruikt en zou ik ook niet aanraden vanwege de taalbarrière. Als je echt veel met de metro reist kun je een dagkaart voor 200 Rubbel aanschaffen, een los ticket is 55 Rubbel. Ondanks dat het een grote stad is, liggen veel bezienswaardigheden bij elkaar. Het is dan ook prima om dit lopen te doen. Zelf liep ik al snel zo’n 10-15 km per dag. Heerlijk, zeker met goed weer. Ik raad je dan ook aan om losse kaartjes te kopen.

Van en naar het vliegveld

Let op, om het even ingewikkeld te maken zijn er drie vliegvelden in Moskou. Moskou Domodedovo Airport, Moskou Sheremetyevo Airport en Moskou Vnukovo Airport. Het spreekt voor zich dat je bij elk vliegveld ook een taxi kan nemen maar je kunt ook gebruik maken van het openbare vervoer.

Moskou Domodedovo Airport:

 • Trein: dit is de snelste optie. Twee maal per uur vertrekt de trein, de Aeroexpress. Dit is een comfortabele hogesnelheidstrein waarbij je in 45 minuten het Station Paveletsky bereikt. Vanaf dit station kun je verder de metro nemen. Een Aeroexpress ticket inclusief een rit met de metro, tram of (trolley)bus kost 560 Rubbel. Tickets zijn verkrijgbaar bij de Aeroexpress balies en ticketautomaten op de stations, maar ik kan je aanbevelen om het vooraf online te bestellen. Dit is namelijk iets goedkoper, 420 Rubbel voor een enkele reis en 860 Rubbel retour. Reis je niet alleen dan kun je een ‘Family and Friends’ ticket kopen. Dit ticket kost 1000 Roebel enkele reis (1700 Roebel retour) en is te gebruiken voor 4 personen (30 dagen geldig).
 • Bus: de bus duurt iets langer maar is wel goedkoper. Pak buslijn 308 naar metrostation Domodedovskaya. Een shuttle bus brengt je in 30-40 minuten naar dit metrostation. Je betaald 120 Rubbel en dit is te verkrijgen bij de chauffeur zelf. Vanaf Domodedovskaya kun je metrolijn 2 pakken waardoor je in 30 minuten in het centrum van de stad bent bij metrostation Teatralnaya. Voor de metro betaal je 55 Rubbel. In totaal kost je dit dus 175 Rubbel.

Moskou Sheremetyevo Airport:

 • Trein: dit is de snelste optie. De Aeroexpress, de hogesnelheidstrein brengt je in 35 minuten naar metrostation Belorusskaya. De trein vertrekt twee maal per uur. Vanuit dit metrostation kun je met de metro naar elk gewenst metrostation in de stad reizen. De kosten zijn hetzelfde als bij Moskou Domodedovo Airport en zal ik dan ook niet nogmaals beschrijven.
 • Bus: dit is de goedkoopste optie en duurt iets langer dan de trein. In 35 minuten ben je met buslijn 817 of 948 bij metrostation Planernaya of met buslijn 851 of 949 ben je in 25 minuten bij metrostation Rechnoy Vokzal. Hier betaal je 55 of 75 Rubbel voor. Vanaf beide stations kun je verder de metro nemen, dit kost 55 Rubbel. Tot het centrum ben je met de metro nog 20 tot 30 minuten kwijt.

Moskou Vnukovo Airport:

 • Trein: de snelste manier van reizen middels de hogesnelheidstrein de Aeroexpress. Minstens één maal per uur gaat er een trein in 35-40 minuten naar treinstation Kievsky. Hier ligt ook metrostation Kievskaya. Hier kun je voor 55 Rubbel de metro nemen naar elk gewenst metrostation in de stad. Tot het centrum is de reisduur ongeveer 6 minuten. De kosten zijn hetzelfde als bij Moskou Domodedovo Airport en zal ik dan ook niet nogmaals beschrijven.
 • Bus: dit is de goedkoopste optie en duurt iets langer. Op 400 meter afstand van terminal A vindt je de bushalte. Voor de bus betaal je 55 Rubbel en is te koop bij de buschauffeur. Er zijn verschillende opties die je kunt nemen, kijk wat voor jou het handigste is qua metrolijn:
  • Buslijn 911, rijdt elke 7 minuten naar en van station Salaryevo (reisduur 20 minuten)
  • Buslijn 611, rijdt elke 20 minuten naar en van station Troparyovo en station Yuho-Zapadnaya (reisduur 30-40 minuten)
 • Vanaf deze metrostations kun je de metro nemen naar elk metrostation in de stad. Dit ticket kost 55 Rubbel. In totaal ben je dus 110 Rubbel kwijt. De reisduur is ongeveer 20 tot 30 minuten tot het historische centrum.
Reis je door naar Sint Petersburg?

Je kunt op heel gemakkelijk met de trein naar Sint Petersburg reizen. Er gaan zowel dag- als nachttreinen. Ik raad je de nachttrein aan. Zo bespaar je ook weer geld voor een overnachting. Een andere rede is dat je na een uurtje bos er waarschijnlijk wel klaar mee bent want je zult onderweg niet veel anders zien. Je vindt de trein naar Moskou bij het station: St. Petersburg Glavny. Dit is bij het metrostation Ploshchad Vosstaniya. Ga hier één of twee dagen van te voren naar toe om je ticket te boeken en te reserveren. Je krijgt een vaste plek aangewezen in de trein. Hoe eerder je bent, des te meer keuze je hebt. Er is namelijk ook verschil in prijs tussen de verschillende treinen. Zelf heb ik €34,50 betaald voor de nachttrein van Sint Petersburg NAAR Moskou. Dit is dus de treinrit (nachttrein) zelf met een upperbed (een bed boven dus) en ontbijt. Je krijgt zelfs eenvoudige sloffen en een tandenborstel erbij. Nou prima toch!

Kosten

Bij een stedentrip aan Moskou dacht ik altijd aan een dure stedentrip. Toch valt dit echt wel mee. Uitgaande van 3 nachten/ 4 dagen ben ik exclusief mijn vlucht en visum het volgende kwijt:

 • Openbaar vervoer: 110-165 RUB per dag, dat is ongeveer €2,00. Totaal voor 4 dagen is €8,00.
 • Transport van vliegveld naar hotel: 110 RUB, dat is €1,50. Dit gebruik je tweemaal dus totaal €3,00.
 • Eten & drinken: een gerecht kun je makkelijk krijgen voor €6,00 tot €10,00 (uitgaande van €20,00 per dag). In totaal voor 4 dagen kun je rondkomen voor €60,00 tot €80,00.
 • Bezienswaardigheden: gemiddeld €8,00 tot €10,00 oer dag. In 4 dagen komt dit neer op ongeveer €30,00.
 • Overnachten: tweepersoonskamer met eigen badkamer is te krijgen voor €30,00 of €40,00. Voor het gemak pak ik het midden hiervan, dus €35,00 per nacht.
  Voor 3 nachten komt dit neer op€105,00. Omdat ik alleen reisde was dit een duurdere kostenpost als mensen die samen reizen en zo de hotelkosten kunnen delen.

In totaal €216,00 voor een 4 daagse stedentrip naar Sint Petersburg. Dit is exclusief visum- en vliegkosten. Dit zijn gemiddelde kosten en het ligt er natuurlijk net aan wat je doet en wat je uitgeeft. Zelf heb ik minder uitgegeven dan het bovengenoemde bedrag.


I’m in love with city’s I have never been before