Het Hermitage in Sint Petersburg bezoeken: tips en info

Het Hermitage in Sint Petersburg bezoeken: tips en info


Het Hermitage, het bekendste gebouw in Sint Petersburg. Wow, Hermitage wat ben je mooi! Ik ben echt geen grote kunstliefhebber, ik zie het gewoon niet zeg maar. Maar ben je net zoals mij geen kunstliefhebber? No worry’s, het is nog steeds ongelooflijk mooi om te zien. Het gebouw staat midden op het plein en is van buiten alleen al fantastisch om te zien. Wat een prachtwerk. Eenmaal binnen kijk je ook je ogen uit. Ben je een echte kunstliefhebber? Dan heb je wellicht niet genoeg aan één dag, koop dan een pas voor twee dagen. Je vind hier de grootste schilderijencollectie van Rembrandt met maar liefst 20 exemplaren. Ook de Nederlandse afdeling is mooi om te zien. De collectie van het Hermitage is een fortuin waard. Vroeger was het een paleis tot de Tsaar werd afgezet. Hierna werd het, samen met het Winterpaleis tot museum omgetoverd. En terecht want het is ongelooflijk mooi zowel van binnen als van buiten. Dit gebouw is een perfect voorbeeld om te zien hoe rijk de Tsaar vroeger was.

Trek genoeg tijd uit om het gebouw te bezoeken want het is echt onmens groot. Het is zo groot, je kunt hier je kilometers wel maken (ook als je niet eens alles ziet). Van de ene prachtige zaal loop je naar de andere. Wat een prachtige kleuren, prachtige muren en plafonds. Leuk al die kunst en museumstukken maar ik ben fan van die prachtige kroonluchters en beschilderde plafonds. Mijn advies, maak een selectie wat je echt graag wilt zien. Op het kaartje, verkrijgbaar bij het Hermitage zelf, is een plattegrond met de meeste belangrijke exemplaren. Je kunt ervoor kiezen om een gids te nemen of gewoon lekker ronddwalen. Boven elke deur staan bordjes met nummers die de kamer aangeven met een nummer op de plattegrond. Zo kun je eigenlijk niet verdwalen.

Tickets

Tickets kun je het beste kopen bij de ticketmachines (goedkoopste). Deze vind je buiten, net als je de poort binnenkomt aan je linker- en rechterzijde. In het hoogseizoen, als het echt top druk is zal ook hier naar verwachting een rij staan. Je kunt er dan voor kiezen om je ticket alvast online te bestellen. Deze zijn wel duurder. Let er wel op dat er een andere entree is voor online tickets. Binnen kun je ook je ticket krijgen maar hier staat meestal wel een rij.

Tips

1. De eerste donderdag van de maand is de entree gratis. Mocht je het geluk hebben om dan in Sint Petersburg te zijn, dan heb je geluk. Wel is het dan echt ontzettend druk natuurlijk. Studeer je in Sint Petersburg? Neem dan je studentenpas mee want dan krijg je ook gratis entree.
2. Neem geen grote tassen of eten en drinken mee want dit kun je bij de entree allemaal achterlaten of weggooien. Ik mocht zelf niet mijn flesje water meenemen. Ook grote professionele camera’s zijn verboden. Er zijn garderobes en camera’s eventueel om je spullen in op te bergen.

Het Hermitage combineren met het bezichtigen van.....

Het mooiste is als je het Hermitage bezoekt en komt aanlopen vanuit de Bolshaya Morskaya ulitsa straat. Vanuit hier loop je onder de mooie boog, Arch of the General staff door waardoor je een prachtige uitzicht hebt over het gehele plein en het Hermitage. In het gebouw aangrenzend van de Arch of the General staff vindt je ook een museum wat bij je ticket van het Hermitage hoort. Zelf zou ik beginnen met het bezoeken van het Hermitage zelf en pas als je nog zin over hebt dit museum bezoeken. Ik vond het zelf op een gegeven moment wel genoeg. Op hetpaleisplein staat ook de enorm hoge, niet te missen, kolom van Alexander. Vergeet niet ook even te wandelen door de wintertuin van het paleis. Deze vindt je, als je op het plein staat met je neus naar het Hermitage, links. Loop ook eens de andere kant op van het Hermitage. Hier vind je de Atlanty, een statig gebouw met mooie standbeelden. Wandel langs het kanaal en dan kom je uit bij het winterpaleis van Peter de Grote. Een bezoek hieraan is inclusief in je ticket.


Art speaks where words are unable to explain