Het Kremlin: alle tips voor een bezoek aan het Kremlin in Moskou

Het Kremlin: alle tips voor een bezoek aan het Kremlin in Moskou


Het Kremlin, de plek waar het grootste land ter wereld wordt bestuurd. Ik heb het natuurlijk over Rusland. Absoluut een van de hoogtepunten tijdens je bezoek aan Moskou. Ik zie het bijna als een stad binnen een stad want het Kremlin is helemaal omgeven met hoge muren. Letterlijk vertaald betekend Kremlin ook stadskern. Binnen deze stadskern bevinden zich de belangrijkste paleizen en gebouwen. De muren rondom deze stadskern werden gebouwd als bescherming. Je vindt hier een theater, een museum en verschillende kathedralen en paleizen. Ook bekend zijn de Tsarenklok en het Tsarenkanon.

Je zult eerst door een mooi park lopen voordat je bij de ticketcounter komt. Ik zelf vond de tickets een beetje verwarrend want je hebt een aantal optie’s. Je kunt kiezen om voor 500 Roebel alleen het Kremlin te bezoeken. Daarnaast kun je als het ware je ticket ‘uitbreiden’ door nog meer tickets bij te boeken waardoor je onder andere in Bell Tower (kloktoren) kunt van Ivan de Groote/Grote. Kijk voor jezelf wat je interessant vindt of niet. Ikzelf heb mijn ticket uitgebreid met de Bell Tower zodat ik een mooi uitzicht kon hebben over het Kremlin en de stad.

Eenmaal een ticket in handen? Mooi, loop dan tegenover de ticketcounter naar de ingang. Hier staat ook beveiliging. Natuurlijk, het is het Kremlin, dus eerst volgt de beveiliging. Grote rugzakken zijn niet toegestaan en zelf loop je door een metaaldetector. Ik ga ervan uit dat je niet met gevaarlijke voorwerpen het Kremlin bezoekt, dus eenmaal door deze beveiliging dan is het zo ver. Welkom binnen de poorten van het Kremlin.

De ingang is bij de Kutafya toren. Loop over de brug en onder de Trinity Toren door en je staat binnen de poorten van het Kremlin. Blijf op de zebrapaden lopen. Doe je dit niet, dan wordt er vanzelf door de beveiliging op je gefloten. Ik was zo rond aan het kijken dat ik dus totaal geen zebrapad zag. Je kijkt toch niet naar de grond als er zoveel moois om je heen te zien is? Hehe, oeps. Het gevolg was dus dat ik al binnen 1 minuut een fluitende beveiliger had. Maar goed, we moeten die man ook wat te doen geven natuurlijk haha.


Op het kathedraal plein binnen het Kremlin, kun je alle kathedralen ook van binnen bewonderen. Prachtig, wat een bouwwerken. Aan dit plein vindt je ook de Bell toren (extra ticket voor nodig wil je naar boven willen). Wandel door de mooi aangelegde tuin naar de overkant van het Kremlin. Hier vindt je de Tsarentoren. Achter deze toren, deze muur, bevindt zich het Rode Plein. Niet alle gebouwen zijn opengesteld voor toeristen. Zo is het Kremlin Senaat niet te bezichtigen. Tijdens je bezoek zul je ook verschillende auto’s voorbij zien komen. Ik verwacht met belangrijke mensen binnen de Russische politieke.

Vergeet niet dat het Kremlin gesloten in op donderdag. Het is geopend van 9.30 tot 18.00 uur en de ticketcounter is open van 9.00 tot 17.00 uur.


Once in a while, blow your own damn mind