Hoe regel je een visum voor Rusland

Hoe regel je een visum voor Rusland


Laten we beginnen met het ‘slechte’ nieuws, dan hebben we dat gehad. Je hebt voor een reis naar Rusland een visum nodig welke je niet kunt regelen middels een Evisum zoals in de landen Myanmar of India. Er zijn twee mogelijkheden om een visum te krijgen: via de ambassade of via een visumbureau. In beide gevallen dien je wel rekening te houden met de algemene voorwaarden om in aanmerking te komen voor een visum.Een visumbureau

Er zijn verschillende online visumbureau’s die een visum voor Rusland voor je kunnen regelen. Jij levert hun alle papieren en paspoort aan en hun doen de rest. Hierdoor is het proces makkelijk via hun website te doorlopen en kunnen ze je indien nodig helpen. Vergeet niet dat de organisatie je paspoort nodig heeft om je aanvraag te kunnen regelen. Dit duurt minimaal 7 werkdagen, dus begin op tijd met je aanvraag. Helaas is het niet goedkoop en betaal je tussen de €105,- en €110,-. Een organisatie die je aanvraag kan regelen is bijvoorbeeld Evisums.nl. Mijn advies is om voor deze optie te gaan. Je bent iets meer geld kwijt misschien in vergelijking met de ambassade maar zo weet je zeker dat het goed geregeld wordt. Daarnaast controleren ze je aanvraag ook op fouten en worden die eventueel kosteloos gecorrigeerd.

De ambassade

Natuurlijk kun je ook zelf je visum regelen. Dit kan in Den Haag. 99% van de visumaanvragen worden verzorgt door de Visumbalie Rusland / Visa Application Center (VFS). Tussen 9.00 en 14.00 uur kun je op werkdagen hier je visumaanvraag indienen. Je kunt een afspraak maken op hun website of gewoon binnenlopen. Het consulaat van Rusland verzorgt minder aanvragen omdat je hier maar 4 dagen per week terecht kunt en alleen tussen 10 en 11 uur. En dan ook nog eens alleen op afspraak. Ik zou je dus ook VFS aanraden. Je betaalt bij de Visumbalie Rusland in totaal €65,00. Dit is een stuk goedkoper maar denk eraan dat ook een reis hier naar toe moet maken. Wel kun je ervoor kiezen om je paspoort terug te laten sturen.

Visumvoorwaarden

Zoals altijd zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet doen. In het geval van Rusland zijn sommige voorwaarden gelijk met andere landen maar Rusland heeft nog wat extra voorwaarden. Helaas, niks aan te doen. Het is even wat extra werk, zeker als je alleen een stedentrip wilt maken naar Moskou of Sint Petersburg. Aangeraden wordt om je te laten registreren bij de Nederlandse ambassade in Rusland.

Dit zijn de voorwaarden voor je visumaanvraag:

  • Je paspoort moet nog minimaal 9 maanden geldig zijn
  • Je paspoort moet nog minimaal twee lege, naast elkaar liggende pagina’s bevatten
  • Je hebt een pasfoto in kleur nodig voor je visumaanvraag
  • Je hebt een uitnodigingsbrief uit Rusland nodig of een Visa Support Letter voor je visumaanvraag. Deze kun je aanvragen bij je hotel of je reisorganisatie. Een online visumbureau kan je hier ook bij helpen als dat nodig is.
  • Je hebt een bewijs van je reisverzekering nodig voor je visumaanvraag. Deze kun je eenvoudig aanvragen bij je eigen reisverzekering. Je moet kunnen aantonen dat je tijdens je verblijf in Rusland verzekert bent.

Travel the best way to be lost and found in the same time