Antigua: een geweldige bestemming in Guatemala

Antigua: een geweldige bestemming in Guatemala


Antigua is naast Lake Atitlan mijn favoriete bestemming in Guatemala en mag dus absoluut niet ontbreken tijdens je reis door Guatemala. Veel reizigers zullen hun rondreis door Guatemala in Antigua beginnen omdat Guatamala City een niet al te beste reputatie heeft qua veiligheid. Antigua is zo anders dan Guatemala city. Veel kleiner, compacter en mooier. Denk aan een koloniale stad in midden Amerika, zo kun je je Antigua voorstellen. Gekleurde huisjes, kleine straatjes, mensen in klederdracht, een groot plein vol met mensen en een mooie gekleurde kerk. Het is een perfecte stad om je reis te beginnen en te eindigen. Zelf vind ik het klimaat hier ook erg aangenaam. Overdag is het zo rond de 25 graden en ’s avonds koelt het af en heb je echt wel een jas nodig. Hierdoor is het ook niet benauwd of te warm en ook niet onbelangrijk, daardoor zweet je niet zo erg als in sommige andere warme landen. Zelf verbleef ik 3 dagen in Antigua en dat zou ik ook aanraden. Wil je echter de vulkaan beklimmen, reken dan op 2 dagen extra.

Wat moet je doen in Antigua

Beklim vulkaan Acatenango

De vulkaan Acatenango is een van de hoogste vulkanen in Centraal Amerika. Er zijn veel organisaties die deze tour aanbieden. Je gaat twee dagen op pad, de eerste dag loop je 5 uur omhoog. Vervolgens overnacht je in een tent. Op dag twee loop je naar de top en hier heb je een prachtig uitzicht. Je hebt hierbij ook uitzicht over de omliggende vulkanen Agua, Fuego en Pacaya. Volkaan Fuego is een van de actiefste vulkanen in Guatemala. In 2018 kwam deze vulkaan nog tot meerdere erupties waarbij een hoop mensen geevacueerd zijn geworden. Helaas brengen erupties als deze vaak ook veel dode en gewonden met zich mee omdat er mensen wonen op de bergwanden.

Houd er wel echt rekening mee dat het koud is boven. Een goede warme jas en thermokleding zijn echt aan te raden. Zelf heb ik deze tocht niet gedaan, maar als ik de foto’s van reizigers zie ben ik echt jaloers op het geweldige uitzicht wat hun hebben gezien!

Slenter door het mooie koloniale centrum

De eerste dag is het gewoon al leuk om door de stad te lopen. Geniet van de gekleurde huisje, de mensen om je heen en de sfeer. Zelf ben ik begonnen om eerst lekker op het plein te zitten. In het midden heb je een fontein en veel lokale mensen komen hier naar toe om dingen te verkopen. Heerlijk om gewoon de dagelijkse dingen te zien. Dwaal door de straatjes en kijk overal naar binnen, het zal je verassen wat je allemaal ziet. Vaak lijkt het van buiten drie keer niks, maar ziet het er van binnen prima en leuk uit. Vanuit het plein kun je richting de kerk (Iglesia La Mered) lopen.

Kookworkshop: leer de lokale keuken kennen

Ik ben net snel enthousiast over een tour of excursie of iets dergelijks maar voor deze kookworkshop bij La Tortilla maak ik graag een uitzondering. Deze workshop is echt onwijs leuk om te doen. Je krijgt niet alleen lekker lokaal eten maar ik heb ook enorm veel plezier gehad om alles te bereiden. Bij de workshop zijn er twee mensen: één persoon is uit Guatemala en spreekt alleen Spaans en de ander kan het vertalen naar Engels. De mensen zijn super vriendelijk. De workshop is twee maal per dag, maar zelf zou ik de tweede workshop (in de avond) pakken aangezien je tijdens de workshop erg lekkere wijn krijgt haha. La Tortilla is al meerdere malen uitgeroepen tot de beste van heel Centraal Amerika en het bedrijf heeft meerdere prijzen gewonnen. Persoonlijk vindt ik het ook mooi dat het bedrijf, op verschillende manieren de lokale bevolking ondersteund.

Uitzicht vanuit de Cerro de la Cruz

Loop vanuit het centrum de berg omhoog naar Cerro de la Cruz. Dit is een berg waar een groot kruis staat. Hier heb je een prachtig uitzicht op de stad. Het is geen enorme klim dus voor iedereen goed te doen. Neem lekker wat te drinken mee en geniet.

Ontdek de omgeving buiten Antigua

Het is ontzettend leuk om een dorpje net buiten de stad te bezoeken. Zelf ben ik in een klein dorpje geweest, prachtig. Er was een lokale markt en ow wat hou ik van al die kleuren!! Heerlijk. Ik was beslist de enige toerist daar, dat maakt het extra leuk. Wat ik mooi vond om te zien was dat er net een klein internetcafé geopend was. Ja ja, je hoort het goed, een leven zonder Facebook, Instagram, Tinder en zelfs zonder Whatsapp. Kun je je dat nog voorstellen? Dan realiseer ik me weer hoe gewoon deze dingen voor ons in Nederland zijn. We staan er niet bij stil wat we allemaal hebben en hoe snel social media en internet ons leven beïnvloed, zowel positief als negatief. Ik kan beslist niet meer zonder telefoon. Zeker nu ik op reis ben is het toch wel enorm fijn om zo contact met het thuisfront te houden.

Ga lekker koffie drinken

Heb je zin in een lekker kopje koffie? Perfect want er zijn veel leuke koffie tentjes te vinden. Wist je dat Guatemala goede koffie heeft? De mensen zijn er ook echt trots op. Zelf heb ik koffie gedronken bij Fernando. Het ziet er klein uit maar achter hebben ze een leuke patio waar je lekker rustig kunt zitten. Ook ’s avonds zijn er veel kleine cafés. Laat je informeren door lokale mensen voor leuke plekjes of dwaal gewoon wat rond in de stad en kijk overal goed naar binnen.

Chickenbussen

Last but not least, achter de markt is de terminal voor de chicken bussen. Nee ze vervoeren geen kippen maar mensen. Vroeger zaten de kippen op het dak, vandaar de naam. Als je het mij vraagt een grote chaos met tig van die gekleurde bussen. Wel leuk om te zien. Blijf niet te lang want ow al die uitlaat gassen pff.

Hoe kom je er?

Vanuit het vliegveld, Guatemala city of Lake Atitlan kun je een taxi of een bus nemen naar Antigua. Het spreekt voor zich dan een taxi duurder is dan een bus. Wil je echt heel goedkoop (en zonder veel comfort) reizen, pak dan de lokale chickenbus. Absoluut een avontuur.

Overnachten in Antigua

Er zijn ontzettend veel hotels en hostels in Antigua. Een recent opkomende keten is Lemon Tree. In Granada in Nicaragua verbleef ik al in dit hostel maar in Antigua hebben ze ook een super leuk en gezellig hostel. Het hostel wordt ook gebruikt door organisaties die jongerenreizen aanbieden. Dat geeft voor mij in ieder geval wel aan dat de kwaliteit goed is. Super tof ook dat het hostel zelfs een klein vliegtuig in de tuin heeft staan!


I travel to get lost and lose all sence of time
Dit vind je wellicht ook leuk