Lake Atitlan in Guatemala: een van de mooiste meren ter wereld

Lake Atitlan in Guatemala: een van de mooiste meren ter wereld


Lake Atitlan is een van de mooiste bestemmingen in Guatemala. Met welke vier woorden ik Lake Atitlan beschrijf? Nou dit zijn ze: prachtig, magisch, rustig en vredig. Prachtig omdat de natuur gewoonweg prachtig mooi is. Magisch omdat het echt een bijzondere plek is vind ik zelf en iets magisch moois heeft om te zien. Het blauwe water is prachtig blauw. Rustig want ondanks de toeristen is het nog niet massaal overbevolkt en kun je dus heerlijk van de rust genieten. Ja heerlijk, van rust kan ik echt genieten. En wellicht kom ik daardoor ook op mijn laatste omschrijving: vredig. Alles is zo mooi en eenvoudig. Er is niet veel in de dorpjes maar hé wat heb je nodig als je z’n uitzicht hebt.

Wist je dat

  • Lake Atitlan een kratermeer is
  • Het meer op 1500 meter hoogte ligt
  • Het meer omringd is door 12 vulkanen
  • De 12 vulkanen vernoemd zijn naar de 12 apostelen
Hoe kom je er?

Lake Atitlan mag niet ontbreken aan je reisroute door Guatemala. Vanuit Antigua,/a> kun je de bus nemen. Er zijn veel organisaties die je met een busje van Antigua naar de stad Panajachel brengen. Dit is een 4-5 uur durende rit. Panajachel is een stad en van hieruit kun je lake Atitlan bezoeken. Je kunt ervoor kiezen om in Panajachel te blijven maar ik zou je aanraden om te overnachten in de kleinere dorpjes aan het meer. Vanuit Panajachel gaan er bootjes die alle dorpjes aan het meer bereiken. Laat je niet bedonderen want er zijn verschillende mensen die je een boottocht willen aanbieden, alleen ben je dan duurder uit. Voor 10 Guatemalteekse quetzal kun je in ieder geval naar Santa Cruz, hier heb ik overnacht. Wil je nog iets eten voordat je de boot opgaat? In Panajachel zijn vele restaurantjes. Er is een grote straat, die is niet te missen. Aan het einde van deze straat staat een kraampje waar je goedkoop en lekker kunt eten. Streetfoot is the best! Of ga eten bij “El Eden”. Dit ligt dichtbij de opstapplaats van de boot. Hier kun je heerlijk en ook goedkoop eten!

Overnachten

Er zijn verschillende dorpjes rondom het lake waaronder Santa Cruz. Dit is mijn persoonlijke favoriet en hier had ik zelf ook mijn verblijf.

Santa Cruz

Santa Cruz is een klein dorpje maar ow wat is het prachtig om hier te overnachten! Als je van rust houdt, dit is de plek! Ik heb zelf overnacht bij “La Iguana Perdida”. Ik sliep in een eenvoudige kamer, niet alles is misschien even schoon maar wauw wat een prachtige locatie is dit zeg! La Iguana ligt direct aan het water waardoor je werkelijk een adembenemend uitzicht hebt over Lake Atitlan. Je hebt hier ook hangmatten waardoor je heerlijk relax je dag kunt doorbrengen. Wil je eens heel wat anders, er is ook een camping in de buurt waar je in een tentje kunt slapen. Erg basic dus dat moet je wel aanspreken, anders lekker een hostel/hotel boeken. Hier kun je eventueel wel ’s avonds mee eten. Voor 70 Guatemalteekse Quetzal (ongeveer €8,-) kun je goed avondeten en zeker niet onbelangrijk: vanaf 17-19 uur onbeperkt bier drinken. Om 19 uur wordt het avondeten geserveerd.

Wat te doen in Lake Atitlan

Heel simpel, zo min mogelijk haha. Nee serieus, iedereen wil vaak bezig zijn en wat ondernemen maar probeer eens gewoon minimaal één dag te zitten en te genieten van de prachtige natuur. Wel is het mooi om naar boven te lopen, naar het dorpje. Dit kun je prima op eigen gelegenheid doen. Neem wel water mee en vergeet je zonnebrand niet. Tip: er is een plek waar je een heerlijk broodje kip en andere lekkere gerechten kunt krijgen. Klinkt dat goed? Ga dan naar Café Sabor Cruceno. Ook als je geen honger hebt, ga er toch maar heen want het uitzicht vanuit hier is gewoonweg magisch mooi.

Ik heb een aantal dagen doorgebracht aan het prachtige Lake Atitlan. Kom heerlijk tot rust en geniet van de prachtige natuur. Ik zou er zo weer naar toe willen gaan, zo mooi vond ik het. Dus naast Antigua is Lake Atitlan zeker een must do in Guatemala. Heerlijk. Eigenlijk vind ik het persoonlijk het mooiste meer wat ik ooit bezocht heb. Sterker nog één van de fijnste plekken om te verblijven en te genieten van de natuur en de rust.

Wat is jou favoriete meer of favoriete plek om van de rust te genieten? Laat je reactie hieronder achter!


Relax, take it easy