Maya tempels zien? Ga naar Tikal in Guatemala

Maya tempels zien? Ga naar Tikal in Guatemala


In Guatemala is Tikal een van de meest bekende plekken. Tikal ligt in het noorden van het land en is absoluut een bezoek waard tijdens je rondreis door Guatemala. Ideaal ook als tussenstop als je naar Belize wilt doorreizen. Tikal staat bekend om de Maya tempels. Destijds in de zogeheten Klassieke periode, was Tikal een van de grootste en machtigste steden van de Maya’s. De stad bleef jaren lang verborgen en is pas in 1848 ontdekt. Inmiddels in het al bijna 30 jaar door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen. Het nationale park Tikal is bizar groot en ligt midden in de Guatemalteekse jungle. Momenteel is slechts 20% van de stad uitgegraven. Het is erg kostbaar om alles uit te graven, zeker als je bedenkt dat het al zo oud is en veel boomwortels tussen de stenen zijn gaan groeien. De gebouwen mogen natuurlijk niet beschadigd worden.

Hoe kom je er?

Vanuit Guatemala City gaan er bussen naar Flores, een 8 uur durende busrit. Ook vanuit Anitgua kun je naar Tikal reizen. Er zijn een paar busmaatschappijen en de prijs verschilt misschien €10,-. Zelf heb ik gekozen voor Fuente del Norte. Dit is echt een goede en betrouwbare busmaatschappij. Omdat het toch 8 uur rijden is en ik een goede stoel wel echt kan waarderen in verband met mijn rugklachten heb ik voor deze maatschappij gekozen. Heel fijn, je hebt eerste en tweede klas stoelen. Waarom ook niet, ik ga first class van Guatemala City naar Flores. Je kan met de busmaatschappij via Whatsapp informatie vragen, ideaal. Ze sturen je daarna een link waardoor je online kunt betalen. Perfect. Zorg ervoor dat je dit op tijd regelt want vol = vol. De bus was echt schoon en voordat je instapt wordt de bagage gecontroleerd. Ergens gaf mij dat wel een fijn gevoel, aangezien het niet heel abnormaal is als je hier een pistool hebt en ik heb liever geen Narcos taferelen in de bus. Zelf was ik mijn sjaal vergeten in de bus, maar zelfs die heb ik na afloop teruggekregen. Top!

Overnachten

Als je naar Tikal wilt zijn er twee mogelijkheden om te overnachten: in Tikal zelf of in Flores. Als je in Tikal overnacht verblijf je dus midden in de Guatemalteekse jungle. Vergeet echt niet je muggenspray want ow hier zitten zoveel muggen. Zelf heb ik niet gekozen om in de jungle te overnachten. Voor mij persoonlijk heeft het geen toegevoegde waarde en verblijf ik liever in Flores.

Flores is een stad en de hoofdstad van de streek Petén. Het oudste gedeelte van de stad ligt op een eiland in het meer van Petén Itzá. Dit eilandje is via een dijk verbonden met het vasteland. Het eiland is echt klein maar wel leuk om te zien. Als je het mij vraagt zou het veel mooier zijn als ze het eiland autovrij zouden maken, maar helaas. Zelf heb ik gekozen om in Hotel Villa del Lago te overnachten. Dit keer iets luxer en geen dorm. Ik had hiervoor gekozen omdat de weersvoorspellingen niet helemaal geweldig waren, veel regen en dan is soms een fijne kamer wel even lekker. Uiteindelijk heb ik prachtig weer gehad en heeft het alleen geregend toen ik in de auto zat.

Tikal

Mocht je met de nachtbus aankomen (om 5 uur ’s nachts), vraag de chauffeur of je Tikal dezelfde dag al kunt bezoeken. Of mocht je willen doorreizen naar Belize, probeer een combideal te maken. Het is zelfs mogelijk om een combideal te maken (Tikal en Belize tour) met een open ticket naar Belize city. Dit betekend dat je nog vrij bent om te bepalen welke dag je gaat. Check wel even het weer want ik denk niet dat het heel fijn lopen is tussen de jungle als het stortregent en het een grote modder bende is.

Tikal zelf is onwijs mooi om te zien en beslist een aanrader als je in Guatemala bent. Je kunt Tikal bezoeken met en zonder gids. Zelf heb ik gekozen om op eigen gelegenheid rond te lopen, dat is prima te doen en een stuk goedkoper. Verder mijn advies, loop gewoon relax door het nationale park van Tikal. Je zult de apen op afstand horen roepen. Loop lekker op je gemak rond en geniet van de natuur en de prachtige tempels. Je kunt soms ook de tempel oplopen waardoor je kan genieten van een prachtig uitzicht over de Guatemalteekse jungle.

Wat moet je niet vergeten bij een bezoek aan Tikal

  • Geld: je betaald voor de tour (transport), maar je moet ook nog apart entree betalen om het park in te komen.
  • Paspoort: dit heb je nodig tijdens het betalen van de entree van het park.
  • Zonnebrand: ja, ja, het is er echt warm en zeker als je boven op een tempel zit in de volle zon is een beetje zonnebrand niet verkeerd.
  • Muggenspray: zeker niet onbelangrijk om mee te nemen. Er zijn zoveel muggen in het park, logisch in de jungle, maar goed niets is zo vervelend als lek geprikt worden.
  • Genoeg water: het is midden in de jungle, dus erg warm en vochtig.

Let’s find some beautiful places to get lost
Dit vind je wellicht ook leuk