Wat te doen in Guatemala city

Wat te doen in Guatemala city


Guatemala wat ben je mooi!! Guatemala City is de hoofdstad van het land en daardoor ook de grootste stad. Ik vloog naar Guatemala en ben vanuit daar naar Guatemala city afgereisd. Voordat je reis begint is het goed om mijn tips over Guatemala te lezen. Als je de stad Guatemala City opzoekt, kom je erachter dat niet veel mensen lang in deze stad blijven. Ergens kan ik me dat wel voorstellen. Als ik deze stad vergelijk met Antigua, kun je veel beter daar verblijven. Het is dat het vliegveld hier ligt en het daardoor een handige begin of eindlocatie is voor je rondreis door Guatemala.

Maar toch heeft de stad wel wat als je weet waar je moet zoeken. En zeker niet onbelangrijk, de stad is vooral ’s avonds niet veilig, maar ook overdag is voorzichtigheid geboden. Zeker voor een vrouw, maar ook voor mannen is het niet slim om alleen rond te lopen. Gelukkig bestaat hier ook Uber maar je moet wel je verstand gebruiken. Moet je daardoor heel het land Guatemala overslaan? Nee, zeker niet. Het is niet nodig om lang in Guatamala City te verblijven en andere locaties zijn veiliger. Lees hieronder meer over de veiligheid in Guatemala City.

Wat te doen in Guatemala city

Zone 1: het oude centrum

Ik ben begonnen met het ontdekken van zone 1: het oude centrum van de stad. Hier kun je gewoon wat lekker rondstruinen. Dwaal door de straten en je zult ook veel mooie street art zien. Zelf heb ik gezeten op plaza de la Constitution, een mooi plein en je kan er lekker mensen kijken. Zelf vind ik het leuk om de diverse contrasten te zien van de stad. De stad heeft verschillende zone’s, waar verschillende lagen van de bevolking leven. Dit zie je ook aan alles o.a. de huizen en de soort mensen.

Paseo Cayala

Paseo Cayala is zeker een bezoek waard. Cayala is een luxe, mooi winkelcentrum waar je lekker koffie kunt drinken. Er is ook een kleine Franse patisserie, als je een gebak liefhebber bent, zeker een bezoekje waard! Ga hier later in de middag heen zodat je Cayala ook kunt zien als het mooi verlicht is in de avond.

Ontmoet de lokale bevolking

Mijn beste tip voor deze stad is: ga op pad met een local. Zo heb ik verschillende mensen leren kennen. Het weekend is hier echt om tijd met familie door te brengen. Zelf mocht ik een dag mee met een familie waar ik deel mocht nemen aan een picknick en ter afsluiting een kopje koffie bij hun thuis. Niets mooier dan het echte leven van een local zien. De mensen zijn ontzettend gastvrij. Ook al spraken de meeste Spaans, toch is het erg leuk om mee te maken.

Eten

’s avond kun je bijvoorbeeld gaan eten bij 1001 noches. Dit is vrij nu, slecht 1 jaar oud en er is een soort van food court. Probeer hier de taco’s. Je krijgt 3 taco’s met kip voor 15 Guatemalteekse quetzal, dus zeg maar 15 gedeeld door 8 is nog geen €2,00. Dat zou je niet verwachten in de business area van de stad.
Veiligheid

Guatemala City wordt niet voor niets vaak ontweken door toeristen. Het is absoluut niet de meest veiligste plek op aarde. Ik heb totaal geen problemen gehad maar dat kan dus wel anders zijn. Bij elk restaurant, café of bank staat een beveiliger. Niet zo gek, maar wel het feit dat deze beveiligers met een machinegeweer en vaak naast staan. Ook de entreebordjes met 'no gun allowed' zeggen genoeg.

Overdag kun je wel rondlopen in de stad maar ik zou je adviseren om vooral in het centrum te blijven. Ik weet niet hoe de buitenwijken zijn. In de avond, of beter gezegd als het al gaat schemeren, moet je zorgen dat je naar je hotel gaat. Je merkt dat het gaat veranderen dus blijf niet op straat hangen. In de avond zelf is het absoluut geen slim plan om de straat op te gaan. Dit doet ook bijna niemand en de mensen die het wel doen, tja je kunt je afvragen wat voor soort mensen dit zijn. Gelukkig zijn er taxi's die je van A naar B kunnen brengen.

Als je in de auto zit in Guatemala City wordt aanbevolen ramen dicht te houden en je waardevolle spullen niet in het zicht te houden. Met name als je voor een stoplicht staat (of heel langzaam rijdt) is dit van belang. Het is een bekend fenomeen dat een scooter naast je komt rijden (of staan als je geparkeerd bent), een pistool tegen de raam houdt en je op deze manier onder andere je geld en telefoon kan meenemen. Niet echt iets wat je graag wilt meemaken lijkt me dus ben voorzichtig.


Oh darling, let's be adventures