Prachtig Ometepe in Nicaragua

Prachtig Ometepe in Nicaragua


Voordat ik naar Nicaragua ging, had ik een blog gelezen over Nicaragua en daarin werd Ometepe in genoemd. In mijn hoofd was blijven hangen dat het een mooi eiland is in het meer van Nicaragua. Verder had ik weinig informatie gezocht. In gedachte dacht ik aan het prachtige meer in Guatemala, Lake Atitlan. Die plek vond ik geweldig en ergens verwacht ik dat het in Nicaragua vergelijkbaar zou zijn. Na een vreselijke boottocht met de ferry, die me zeeziek maakte, kwam ik aan in Ometepe. Het leek helemaal niet op het meer in Guatemala, maar het is werkelijk prachtig!

Ometeppe

Island de Ometepe is een eiland midden in het Cocibolcameer met zoetwater. Het is het een na grootste meer in Latijn-Amerika en is 8264 vierkante km. Het meer is zo groot dat je de overkant echt niet kunt zien en er bestaat eb en vloed. In het water leven veel soorten vissen en dieren waaronder ook stierhaaien en kaaimannen. Het eiland bestaat uit twee vulkanen: de Concepción en de Maderas. Vanuit elke locatie op het eiland kun je de vulkanen zien. De weg op het eiland gaat als het ware als een 8 om de twee vulkanen heen. Op een helft van het eiland zijn de wegen geasfalteerd en aan de andere kant van het eiland vind je stoffige niet geasfalteerde wegen.
Wist je dat

  • Er vroeger veel piraten (waaronder Nederlandse piraten ja, ja) het eiland onveilig maakte.
  • Er plannen zijn om net zoals in Panama, een Nicaraguakanaal te maken. Deze plannen bestaat al jaren, zullen ze ooit worden uitgevoerd?
Hoe kom je op Ometepe

Shuttlebus

Van Granada of van San Juan del Sur naar Ometepe gaan er shuttlebussen naar San Jorge. Vanuit San Jorge kun je de boot nemen naar Ometepe. Deze shuttlebussen kun je boeken bij je hotel of hostel, echter zijn deze een stuk duurder dan het openbare vervoer. Ik heb er zelf dan ook voor gekozen om het openbare vervoer te gebruiken.


Openbaar vervoer

Heel goedkoop kun je met de chickenbus naar Rivas reizen. De bus vertrekt in Granada vanaf de Rivas busterminal. De bus doet er ongeveer 1.5 uur over en kost je ongeveer $3,- per persoon. In Rivas kom je aan op het busstation, een grote chaos als je het mij vraagt. Vanuit dit busstation met je naar San Jorge reizen, vanaf hier vertrekt de ferry. Er gaat een bus, maar makkelijker is de fietstaxi of een gewone taxi. Ik heb zelf de taxi gedeeld met 3 andere mensen. Met 4 personen was het ongeveer €1,50 voor de taxi. Als je aankomt bij San Jorge, kun je voor $1,- een ticket kopen. Elk uur vertrekt er een boot waarvan de laatste rond een uur of 5 ongeveer. Controleer dus goed de tijden op internet want je kunt niet in de avond laat nog de boot pakken.


Taxi of een auto huren

Is je budget niet zo’n probleem dan kun je natuurlijk ook een taxi nemen of een auto huren. De prijzen hiervan zijn voor mij onbekend. De auto kun je parkeren op de parkeerplaats waar de boot vertrekt of je kunt ervoor kiezen om met de auto op de boot te gaan. Niet op elke boot kun je met de auto erop, controleer dit dus van te voren.

6 x wat te doen op Ometepe?

Huur een scooter of fiets en verken het prachtige eiland

De perfecte manier om het eiland te verkennen als je het mij vraagt. Taxi’s zijn niet goedkoop en de bus rijd niet frequent waardoor het minder handig is om hier gebruik van te maken als je in een paar dagen veel wilt zien. Voor $20,00 -$25,00 kun je een scooter huren voor 24 uur of voor $5,00 een fiets. Heerlijk, de scooter geeft je de perfecte mogelijkheid om het eiland in alle vrijheid te verkennen. Wil je kosten besparen, probeer dan een scooter te delen met iemand.Ojo de Aqua

Na een aantal uur op een scooter zitten, zeker als je over veel niet geasfalteerde wegen rijdt in 30 graden, is een verfrissende duik. Ojo de Aqua is de perfecte plek om even af te koelen. Het is natuurlijk water, helder en de perfecte temperatuur. Het water komt van een rivier ondergrond dat afkomstig is van de vulkaan Maderas. Slinger aan een touw als een Tarzan of als een Jane het water in. Vergeet niet om ook om je heen te kijken, het kan zomaar zo zijn dat een aantal apen om je heen in de bomen zitten. Je zult niet de enige toerist hier zijn maar het blijft een geweldige plek. Het kost je $3,- entree. Hier krijg je wel een stoel voor en er zijn toiletten en douches aanwezig. Ook is er een restaurant aanwezig. Mijn tip: bestel een kokosnoot met rum voor $3,00. Serieus hier krijg je de beste kokosnoot met rum die ik ooit gehad heb!

Zonsondergang

In Ometepe kun je prachtig naar de zonsondergang kijken. Altijd mooi om te zien en elke avond weer anders. Eigenlijk kun je vanaf elke plek op het eiland de zonsondergang bekijken. De beste plek is wel Punta Jesus Maria. Deze plek ligt dicht bij het vliegveld.

Waterval San Ramón

Een heel stuk kun je met je scooter doen maar je zult de laatste 3 km moeten lopen naar de waterval. De waterval is hoog gelegen dus je zult berg op moeten klimmen om er te komen, niet heel handig op slippers denk ik. In totaal ben je heen en terug zeker 3 uur kwijt. Ook sluit de waterval rond een uurtje of 3 (controleer dit van te voren), hou hier dus rekening mee als je er heen wilt gaan.
Kajak door de rivier in de jungle

In het midden van het eiland, tussen de twee vulkanen loopt de rivier Rio Istian. Rio Istian is een rivier met moerasgebied en het is een thuis voor veel dieren waaronder kaaimannen, schildpadden en verschillende vogels. Bewonder de natuur en geniet van de rust door een kajak te huren. Deze kun je op verschillende plaatsen huren vanaf El Perú tot Mérida. Je zult moeten onderhandelen over de prijs en dan kun je zeker op $9,00 per persoon uitkomen. Je kunt de tocht met een gids maken maar je kunt ook, net zoals mij, lekker zelf op ontdekking gaan.

Beklim de vulkaan

Ben je in goede conditie en heb je zin in een uitdaging, beklim dan een van de vulkanen. Zelf heb ik het niet gedaan omdat het best zwaar is. De kans is groot dat er een sterke wind is (van zeker 60 tot 70 km/h). Je krijgt geen garantie dat je helemaal tot de top gaat. Meestal hangen er te veel wolken rondom de top waardoor je geen uitzicht kunt krijgen over het hele meer. Voor het beklimmen van de vulkaan ben je $30 (voor 3 personen) kwijt en het zal ongeveer 6 uur in beslag nemen. De meeste mensen hiken tot 1000 meter. De top is 1600 meter maar de windsnelheid zal meer dan 70 km/h zijn en het risico is vele malen groter.

Waar kun je overnachten

In Ometepe zijn veel hostels te vinden. Veel mensen verblijven in de plaats Moyogalpa, hier kom je aan met de boot. Myogalpa ligt in het westen van het eiland, ten westen van de vulkaan Concepción en is de grootste stad op Ometepe. In deze plaats vind je de meeste hostels/hotels, restaurants, winkels en banken. Als je geld nodig hebt kun je dat het beste hier regelen. Zelf vind ik het hier te druk en zou ik je juist adviseren om te verblijven in een hostel in een ander dorp. Verblijf je buiten Moyogalpa dan zijn er geen honderden faciliteiten, maar je kan in de andere dorpen veel meer genieten van de natuur en de omgeving.

Hostel Mira flores in Playa Santa Domingo is een heerlijk hostel. Voor $10,- heb je een kamer met gedeelde badkamer. De ligging is ook fijn, vanuit dit punt lig je dichtbij de waterval, ojo de Aqua, het kajakken en ook dichtbij de locatie om een hike te maken naar de vulkaan.


I travel because it breathes new life in to me