Reizen in de Verenigde Arabische Emiraten

Reizen in de Verenigde Arabische Emiraten


Reizen door de landen Dubai of Abu Dhabi klinkt altijd erg duur en luxe. Tot de Verenigd Arabische Emiraten (VAE) behoren meer landen maar in dit artikel zal het vooral gaan om Dubai en Abu Dhabi. Zonder twijfel, je kunt in deze emiraten leven als een koning en duizenden euro’s betalen als je dat wilt, maar dat is beslist niet nodig! Omdat het vaak duur doet voorkomen wordt het frequent overgeslagen als vakantiebestemming. Het ligt er maar net aan wat je doet. Je kunt bijvoorbeeld voor alles een privé taxi nemen, maar de metro is natuurlijk ook gewoon een optie. Of wat dacht je van een heerlijke zak nootjes op de markt in plaats van een paar nootjes in een café. Iedere dag een excursie tikt wel aan, maar liggen op het strand is gratis. Kortom, je bent zelf voor een groot deel verantwoordelijk voor wat je kwijt bent. Je kunt zonder twijfel Dubai als stedentrip bezoeken zonder duizend euro kwijt te zijn.

Sommige dingen zijn in Dubai net even anders zoals bijvoorbeeld het weekend, kleding, drank en de Ramadan. Ik vertel je hier meer over en wat je moet weten voordat je deze landen bezoekt. Daarnaast vertel ik je ook meer over het vervoer, het visum, overnachten en wat de kosten zijn. Als je wilt weten wat je in Dubai kunt doen klik dan hier.


Weekend

Wist je dat het weekend hier anders is dan bij ons in Nederland en België? Het weekend is in Dubai en Abu Dhabi namelijk op vrijdag en zaterdag. Zondag is hier een gewone werkdag. Hou hier dus rekening mee. In het weekend kan het natuurlijk drukker zijn bij bepaalde locaties.

Drank en Ramadan

In de VAE is de islam de officiële godsdienst en dit wordt ook serieus genomen. Binnen de VAE kun je niet snel alcohol krijgen. In de betere hotels en bars is dit geen enkel probleem maar hier betaal je dan ook wel naar. Wil je dus echt een avond goed stappen en flink drinken, dan zul je iets meer moeten meenemen dan je gebruikelijke bedrag in Nederland. Daarnaast is het ook goed om je te realiseren dat Dubai en Abu Dhabi Ramadan vieren. Vanaf zonsopkomst tot zonsondergang mag je, in deze periode, niets eten en drinken. Je zou denken, prima, daar heb ik toch geen last van. Maar restaurants zijn dicht, de ijsbar is leeg en je ziet werkelijk niemand op straat iets eten of drinken. Niet heel gezellig. Het voordeel is wel dat in deze periode hotels 60% goedkoper worden aangeboden. In sommige hotels kun je wel afgezonderd uitgebreid eten waardoor je het nog wel tot 3-4 uur kunt uithouden ’s middags. En anders stiekem op je kamer, toilet of ergens afgesloten waar niemand het kan zien. Hou hier dus rekening mee als je in deze periode de VAE bezoekt. De periode wisselt maar is altijd ergens in juni of juli.Kleding

Abu Dhabi en Dubai zijn beide landen waarin de oorspronkelijke inwoners moslim zijn. Inmiddels wonen er zoveel mensen uit andere landen, waardoor het een grote mix aan geloof is geworden. Des al niet te min heerst binnen de VAE de cultuur van de moslims. Wat betekend dat voor ons als reiziger? Uit respect en beleefdheid zorg je dat je gepast gekleed bent in deze landen. Tenminste dat is mijn mening. Dit betekend voor vrouwen geen hele korte jurkjes (tot de knie is prima), geen korte broeken of te blote kleding. Mannen kunnen ook beter een shirt met mouwen aantrekken, geen tanktop zoals in Thailand bijvoorbeeld. Mannen in een korte broek worden ook niet snel gespot. Ook qua kleding geldt dat de regels niet zo streng zijn als in Iran maar ik vind het persoonlijk meer een kwestie van respect naar het land toe om je hier een beetje aan te houden.

Overnachten

Overnachten kun je hier zeker niet zo goedkoop als in landen zoals Thailand, Nepal of India. In Dubai en Abu Dhabi heb je werkelijk waar ontzettend veel prachtige hotels maar daar betaal je ook flink voor. Misschien met wat geluk kun je ergens een mooie aanbieding op de kop tikken. Een andere optie is om voor een Airbnb te kiezen. Deze zijn vaak goedkoper dan hotels. Let er wel op in wat voor wijk je zit. Dubai klinkt heel luxe en rijk maar er is bijvoorbeeld ook een wijk waar met name Indiërs en Pakistanen wonen. Ook al wonen deze Indische mannen nu in Dubai, het blijven vaak mensen die wel in India geboren zijn. Niks mis mee, maar vergeet niet, zeker als vrouw zijnde, Indische mannen staren je altijd aan en kleden je uit met hun ogen. Ik zou hier zelf geen zin in hebben waardoor ik liever voor een andere wijk zou kiezen. Als je een beetje je best doet kun je best een aantal goede opties vinden voor rond de €30,00. Maar het ligt er echt aan wat je zelf wilt. Wil je in Dubai, in het land van alle luxe, ook genieten van deze luxe, dan betaal je daar gewoon voor.Visum

Je krijgt een gratis visum voor 30 dagen in je paspoort voor zowel Dubai als Abu Dhabi. De voorwaarde is wel dat je tenminste één pagina vrij hebt en je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Dit visum krijg je bij aankomst op het vliegveld.

Vervoer

Het openbaar vervoer in Dubai en Abu Dhabi is goed gereld. In Dubai kun je perfect gebruik maken van de metro. Deze stopt bij alle belangrijke bezienswaardigheden. Daarnaast kun je ook nog gebruik maken van de bus. En natuurlijk heb je, zoals bijna overal, taxi’s maar die zijn een stuk duurder. De metro en bus zijn goedkoop en kost slechts enkele dirham. In Abu Dhabi kun je het goedkoopste reizen door gebruik te maken van het busnetwerk. Ook hier betaal je maar een paar dirham voor een busrit. De bussen zijn altijd voorzien van airco wat ik zelf wel prettig vindt in het warme klimaat van deze landen. Let er als man op dat er vaak delen zijn voor vrouwen. Hier mag je als man alleen instaan als je met je gezin reist. Nu is dit iets minder streng als reizen in Iran en zal de bevolking je er vast netjes op wijzen. En ook in deze landen is het leuk om lekker te wandelen om de stad te verkennen. Wat trouwens ook erg leuk is om Dubai en Abu Dhabi te combineren. Je kunt met de bus van het ene naar het andere land reizen voor slechts €5,50 enkele reis. Hoezo Dubai is onbetaalbaar? Ja, een georganiseerde tour kost al snel €50,00 tot €100,00. Bijzonder want de mooiste bezienswaardigheden zijn zowel in Dubai als in Abu Dhabi gratis!

TIP: download de app of gebruik de website van Wojhati om je route te bepalen.

Metro Dubai:

Er zijn twee lijnen: de rode en de groene lijn dus enorm verdwalen kun je bijna niet. Je kunt per keer een kaartje kopen maar je hebt ook de optie om een dagkaart te kopen voor 20 AED (ongeveer €5,00). Kijk zelf even of dit voordelig is voor die dag of juist niet. Je kunt ook een NOL-kaart aanschaffen voor 2 AED (€0,50). Dit is te vergelijken met de OV-chipkaart waar je geld opzet. Aan het einde van je reis kun je het resterende bedrag laten uitbetalen, dit kost je wel 5 AED. Voor reizen binnen zone 1 betaal je 4 AED (€1,00), voor zone 2 betaal je 6 AED (€1,50) en voor zone 3 betaal je 8,50 AED (€2,20). Het handigste is om de Nol card direct bij aankomst op het vliegveld te kopen. Je kunt deze kopen bij de ticketautomaten van Airport Terminal 3 of bij het busstation van iedere luchthaventerminal.

Van en naar het vliegveld:

Dubai heeft maar liefst 2 vliegvelden. Altijd verwarrend vind ik zoiets maar goed, we moeten het er mee doen. Je hebt Dubai international airport en Al Maktoum International airport.

 • Dubai International airport: dit is het grootste en belangrijkste vliegveld.
  • Metro: je kunt van en naar het centrum met de metro naar Terminal 1 en 3. Je kunt de Red Ticket (Nol card) kopen of een dagkaart. Afhankelijk van je bestemming, zone 1, 2 of 3, ben je nooit meer dan 9 AED kwijt (inclusief Nol card), dit is omgerekend (€2,70). Deze kosten zijn zelfs iets lager als je bestemming in zone 1 of 2 ligt. Je kunt de Nol card kopen bij de ticketautomaten van Airport Terminal 3 of bij het busstation van iedere luchthaventerminal. Meer informatie over het reizen met de metro vindt je hierboven.
  • Taxi: vanuit het vliegveld naar bijvoorbeeld de wijk Bur Dubai betaal je zo’n 60 AED (€15,00). Het starttarief is altijd 25 AED. Qua reistijd kun je rekenen op ongeveer 20 minuten.

   • Maktoum International airport: dit vliegveld ligt verder uit de stad waardoor je een stuk langer onderweg bent dan vanuit Dubai international.
    • Bus en metro: vanuit het vliegveld gaat de bus F55 naar metrostation Ibn Battuta. Deze rit duurt ongeveer 40 minuten. Vanuit hier kun je de metro pakken. Dit duurt ongeveer 40 minuten tot de wijk Bur Dubai. Meer informatie over het aanschaffen van een metrokaart en de kosten staan hierboven al beschreven.
    • Taxi: met de taxi ben je een stukje sneller (50 minuten) maar dan ben je ook wel wat meer geld kwijt. Voor een taxi betaal je 140 AED wat omgerekend ongeveer €36,00 is.
Kosten

 • Overnachten: €30,00 per nacht via Airbnb
 • Eten: €5,00 tot €10,00 per maaltijd is zeker mogelijk (ik ga uit van €15,00 per dag)
 • Drinken: €2,00 per consumptie, uitgezonderd alcohol (ik ga uit van 2 consumpties per dag)
 • Vervoer: €5,00 per dag (dagkaart)
 • Bezienswaardigheden: veel bezienswaardigheden kun je gratis zien. De prachtige moskee in Abu Dhabi is gratis, de fonteinenshow en Dubai Mall zijn gratis. Het strand is gratis. De Burj Khalifa kun je ook gratis zijn, je betaald alleen als je naar boven wilt. Voor excursies kun je wel snel €50,00 of meer neerleggen. Als je de Burj Khalifa wilt bezoeken, boek dan vooraf je ticket, dit scheelt tientallen euro’s.

Uitgaande van een lange stedentrip (5 dagen/4 nachten) kun je voor 2 personen rekening houden met een bedrag tussen de €400 en €600 euro exclusief vlucht. Dat is dus gemiddeld gezien €250 per persoon! De €400,00 is gebaseerd op bovengenoemde bedragen zonder extra excursies. In het bedrag van €600,00 heb ik twee maal €100,00 berekend voor excursies. Alles kan zelfs nog wat goedkoper als je bijvoorbeeld niet dagelijks een dagkaart neemt voor de metro of minder geld aan eten uitgeeft.

You can always make money, but you can’t always make memories