Als vrouw alleen backpacken door Iran: DOEN

Als vrouw alleen backpacken door Iran: DOEN


Iran wat ben je moooooooi. Ik had al een tijdje in mijn hoofd om naar Iran te reizen. Ja, als vrouw alleen want niemand voelde zich geroepen om mee te gaan haha. Toen ik dit bedacht, had ik nog geen enkele reis alleen gemaakt maar dat maakte me niet uit. Iran bleef in mijn hoofd ronddwalen. Iran heeft iets onbekends, is anders en het fascineert me. De foto’s en reisverhalen die ik over Iran las waren zo lovend, prachtig. De mooie steden, de prachtige architectuur en de ontzettend vriendelijke mensen. Ik wist het zeker: ik wil en ga als vrouw alleen backpacken in Iran.

Mijn eerste echte solo reis ging naar Iran

Nu ging ik alleen als vrouw naar Iran. Eigenlijk mijn eerste echte reis die ik alleen maakte. En dan kies je Iran? Uhm ja klopt. Ik geloof in de goedheid van de mensen en ik wilde met eigen ogen zien en ervaren hoe het leven in Iran is. Een hoop weerstand en ‘niet echt positieve’ reacties van mijn omgeving konden me niet tegenhouden. Daar stond ik dan, met mijn bagage en een geschikte outfit voor in Iran, midden in de hoofdstad Teheran. Ik ben totaal 2.5 week in dit prachtige land geweest en ik heb me ontzettend veilig gevoeld! Echt waar, ik heb zo genoten van dit land. De mensen zijn ontzettend vriendelijk en gastvrij. De dames in de hoofdstad Teheran lopen er moderner bij dan in mijn eigen omgeving. Ik hoor je denken, ja, ja met een hoofddoek of boerka zeker. Oké wel met een hoofddoek op maar dat wil niet zeggen dat je niet modern kunt zijn. In tegendeel. Weg met die vooroordelen van ons en geef de mensen in Iran een eerlijke kans.

Als Nederlandse vrouw naar Iran reizen betekend simpelweg aanpassen qua kleding. Het is niet anders. Je kunt het hier niet mee eens zijn, dat mag zeer zeker, maar dan is Iran geen vakantiebestemming voor jou. Ik zou er niet kunnen wonen maar tijdens mijn reis was het voor mij geen probleem om me aan te passen naar de eisen en de gebruiken van het land. Geloof me, een hoop Iraniërs zouden het ook graag anders willen zien. Wie weet ooit in de toekomst want heel langzaam aan, versoepelen toch de strenge regels in het land.

Heb ik dan geen last gehad van vervelende mannen? Nee, absoluut niet. In tegendeel zelfs. De mannen die ik heb leren kennen hebben me met respect en goed behandeld. Ook op straat voelde ik me niet onveilig of enorm bekeken. En dat is in sommige andere landen, waaronder Guatemala of India vaak echt wel meer.

Backpacken in Iran

Ik kan me goed voorstellen dat backpacken in Iran wat spannend is. Dat vond ikzelf stiekem ook wel. Vooral omdat de reacties om je heen voor ongeveer 99% niet positief zijn. Ben je daarvan bewust van te voren. Onbekend maakt onbemind en veel mensen zijn gewoon onbekend met het land. Het enige wat ze weten is de informatie uit het nieuws en die is ook in 99% van de gevallen niet positief. Dat geeft naar mijn mening ook een vertekend beeld van het land. Nee, je hoeft niet in boerka te lopen. Nee, het land is al lang niet meer in oorlog met Irak. Nee, je mag vrij rondlopen (het is geen Zuid Korea).

Iran is een minder bekende backpack bestemming maar enorm in opkomst. Voor mij dan ook een van de redenen om het land NU te bezoeken. Ik hoop dat de negativiteit rondom het land en de ‘angst’ bij veel mensen om dit land te bezoeken afneemt of verdwijnt. Nu gaat mijn blog geen wereldveranderingen teweeg brengen, maar ik weet wel zeker dat ik mijn eigen familie en vrienden positief verrast heb met prachtige foto’s en verhalen over Iran. Mijn moeder was allesbehalve blij met mijn keus om naar Iran te reizen, maar nu zou ze zelf graag willen gaan. Dat zegt genoeg toch?!

Veilig of onveilig?

Ja ik weet het, Iran staat meestal negatief in het nieuws. Onterecht als je het mij vraagt. Gaan we ook massaal niet meer naar Frankrijk of België toen daar een aanslag gepleegd werd? Ik geloof het niet. Misschien dat men de eerste paar dagen Brussel ontliep, maar verder gaan we er nog gewoon massaal heen. Of wat dacht je van Barcelona? Je begrijpt mijn punt vast wel. Mijn mening is dat het nieuws soms enorm opgeblazen wordt en dit zet Iran negatief in het daglicht. Zeker de recente gebeurtenis in Ahvaz is niet mis. Toch blijf ik van mening dat Iran een veilig en goed te bereizen land is!

Als vrouw alleen backpack in Iran: DOEN!

Backpacken in Iran is goed te doen. Het vervoer is goed geregeld, overnachtingen zijn goed, heerlijk eten en vriendelijke mensen die je altijd kunnen helpen. Ik zeg, pak je backpack en ga! Ook als vrouw alleen is het echt perfect te doen dus maak je geen zorgen. Hou je gewoon aan de kledinggebruiken van het land, dat is het belangrijkste. Smokkel geen drugs en ga niet met je billen bloot in een moskou of andere rare dingen en dan heb je geen enkel probleem tijdens je rondreis door Iran! Twijfel je nog een klein beetje, wellicht halen deze 10 redenen je wel over om naar Iran te gaan.

Een reis plannen naar Iran heeft een beetje voorbereiding nodig. Vergeet dat niet vooraf goed te lezen en te regelen. Wat dacht je van een visum? Zo kun je wel een visum on arrival krijgen, maar hiervoor heb je wel het een en ander voor nodig. Eerder beschreef ik al mijn reisroute door Iran. Vanuit hier kun je ook informatie vinden over de steden die ik bezocht heb zoals de hoofdstad Teheran en de stad Shiraz.

Strenge regels in Iran of toch niet?

Binnen de muren van hun eigen huis gebeurd er van alles wat officieel niet zou mogen. Alcohol verboden in Iran? Ze brouwen het gewoon zelf! Geen seks voor het huwelijk? Daar denken de moderne jongeren echt wel anders over. Geen kus van je partner als je buiten op straat bent? Dat gebeurd stiekem echt wel. Houdt het spannend zeg maar haha. Wijde boerka’s en geen strakke kleding? Echt niet overal. Buiten ja, binnenshuis nee. Ik heb een Iraanse bruiloft bezocht waarbij de mannen en vrouwen gescheiden waren. Je weet niet wat je ziet als je in de ‘vrouwenzaal’ komt. Korte jurkjes, ver open en hoge hakken. Dat is ook Iran. Totdat de vrouwen weer de mannen zien en dan is alles netjes verpakt haha. Heerlijk. Kortom, ze doen wat ze kunnen binnen de lijntjes van de Iraanse regels.


Learn from everyone, follow no one