Kleding in Iran: hoe kun je je in Iran modern kleden?

Kleding in Iran: hoe kun je je in Iran modern kleden?


Tijdens mijn reizen zie ik vaak mensen die het helemaal niet uitmaakt hoe ze erbij lopen. Kleding waarin ze thuis nooit gezien zouden worden. Nee, zo ben ik niet. Ik hou er van om leuke en moderne kleding te dragen, ook op reis. Waarom? Ik voel me er gewoon prettiger in en dat is het belangrijkste denk ik altijd. Zo wilde ik ook graag leuk gekleed door Iran lopen. Hoe jammer zou het zijn als je een geweldige foto hebt gemaakt, maar je outfit is werkelijk belabberd. Voor jou misschien niet erg, maar ik hecht er toch wel waarde aan. Qua kleding ben ik geen doorsnee backpacker haha. Zo gaan er altijd veel jurkjes mee en ook een paar mooie schoenen (je weet maar nooit). Ja lach maar, ik was er in Iran blij mee dat ik mijn pumps mee had, toch wat meer gepast op een bruiloft waar je onverwacht voor wordt uitgenodigd.

Kledingregels in Iran

Als je besluit om naar Iran te gaan, zul je je qua kleding moeten aanpassen aan de gebruiken van het land. Dit betekend voor mannen een lange broek en een T-shirt of trui. Voor mannen niet heel anders en weinig aanpassen, dus dat moet makkelijk lukken. Voor vrouwen is het een ander verhaal. Vrouwen moeten lange kleding dragen: lange mouwen en een lange broek/rok. Een skinny jeans is trouwens prima. Daarbij is het van belang dat je billen bedekt zijn en de kleding niet te strak is. Het is namelijk niet gepast om te veel vrouwelijke vormen te laten zien. Natuurlijk mag het van boven ook niet open zijn. Als laatste maar zeker niet het onbelangrijkste, alle vrouwen dienen een hoofddoek te dragen. Nu denk je waarschijnlijk dat je hoofd helemaal ingepakt moet zijn, niets is minder waar. Je kunt een sjaal los op je hoofd leggen, dat is al voldoende. Ook je haren mogen bij de voorzijde van je hoofd zichtbaar zijn. Je nek dient echter wel bedekt te zijn.

Modern kleden tijdens je reis door Iran

Allemaal leuk en aardig dacht ik voordat ik naar Iran ging, maar ik vond het nog wel lastig. Op Google vond ik wel wat informatie maar ik zag weinig voorbeelden over hoe je er leuk en modern uit kon zien. Dat is ook de rede waarom ik dit blog schrijf. Zo kunnen andere vrouwelijke reizigers zien wat geschikt is voor een reis in Iran. Ik trok mijn kleding kast open en ging kijken wat ik had. Bovenkleding waarbij mijn billen bedekt zijn, de voorzijde niet te ver uitgesneden is en het moet niet te strak zijn. Hmm, ik heb best wel wat kleding maar pff er bleef weinig over zeg. Wij zijn in Europa helemaal niet gewend om zo na te denken over kleding. Toch vond ik geschikte kleding en uiteindelijk heb ik mezelf toch verbaasd.

Wat nam ik mee

  • Drie skinny jeans. In de zomer kun je mooie maxirokken dragen: mooi, vrouwelijk, modern en niet te warm.
  • Vijf lange vesten. In de winter kun je lekker van die dikke vesten dragen en in de zomer zo’n dunne vestjes. Het handigste is al het vest over je billen valt.
  • Vijf jurkjes (met korte en lange mouw, je kan er altijd iets overheen dragen). Een tuniekje is natuurlijk ook geschikt.
  • Vijf T-shirts met dichte hals.
  • Twee sjaals: een zwarte is altijd handig en een gekleurde vind ik zelf altijd leuk.
  • Een lange jas. Ik was er in de winter dus ik had mijn winterjas mee maar in de zomer heb je geen jas nodig. In de tussenperiode kun je wellicht een lange zomerjas meenemen voor als het ’s avonds afkoelt. Kijk dus even naar het weer wat nodig is.

Binnen in huis mag je je hoofddoek normaal gesproken afdoen. In je hotelkamer kun je er natuurlijk bij lopen zoals jezelf wilt. Verblijf je, zoals mij, vaak bij mensen thuis? Kijk dan even wat geschikt is. Kijk hoe de rest zich kleed en bij twijfel gewoon even vragen of het gepast is. Zeker in moderne gezinnen kun je vaak normaal gekleed rondlopen en is een T-shirt voor vrouwen ook toegestaan. Zelf blijf ik van mening dat te open of te sexy kleding niet gepast is, ook al verblijf je bij een modern gezin. Bij mij was de enige uitzondering een Iraanse bruiloft. Het was een traditionele bruiloft waarbij mannen en vrouwen gescheiden zijn en dan zijn de regels anders.


Look like a girl, act like a lady,
think like a man and work like a boss