Een reis naar Amerika: een ESTA of een visum?

Een reis naar Amerika: een ESTA of een visum?


Amerika, een van de bekendste en machtigste landen ter wereld. Zeker tegenwoordig met de strenge controles kom je niet ‘zo maar even’ het land binnen. Je zult voorafgaand aan je reis moeten beschikken over een visum of een ESTA. Afhankelijk van bijvoorbeeld je reisduur of je reisdoel kun/moet je soms voor een ESTA of visum gaan. Ik zal je eerst even toelichten wat een ESTA en een visum inhouden zodat je beter weet wat je nodig hebt voor jou reis.

 • ESTA: een Electronic System for Travel Authorization. Het is geen fysiek document, maar een elektronische reistoestemming voor de Verenigde Staten van Amerika.
 • Visum: een officiële toestemming om in de Verenigde Staten van Amerika te mogen reizen en tijdelijk te mogen verblijven.

Grof gezegd kun je, indien je een Nederlands of Belgisch paspoort hebt, naar Amerika reizen voor vakantie, zaken of als doorreis, zonder een visum aan te schaffen. Wel dien je dan te beschikken over een ESTA. Controleer hieronder of je wel voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking tot komen voor een ESTA.

Wist je dat? Je ook een ESTA nodig hebt als je een tussenlanding maakt in Amerika en niet het vliegveld wilt verlaten. Ja, slim beleid want zo vangt het land natuurlijk aardig wat meer inkomsten.

ESTA

Voor zowel zaken- als vakantiereizen kun je gebruik maken van en ESTA. Ook voor het maken van een tussenlanding ben je verplicht om een ESTA aan te vragen (zelfs als je het vliegveld niet van plan bent te verlaten). Ook is een ESTA noodzakelijk voor een reis naar Alaska, Hawaii, Puerto Rico, Guam, de Amerikaanse Maagdeneilanden of de Noordelijke Marianen. Voor vertrek van je vlucht (of misschien wel boot) wordt je paspoortnummer opgezocht in de database en wordt gecontroleerd of er sprake is van een toegekende reistoestemmingen van U.S. Customs & Border Protection. Zoals bij elk land kom je alleen in aanmerking voor een ESTA als je voldoet aan onderstaande voorwaarden:

 • Je moet kunnen aantonen dat je Amerika ook weer gaat verlaten, denk aan een kopie van je ticket.
 • Je kunt maximaal 90 dagen achterelkaar verblijven in Amerika. Een tussentijdsbezoek naar Canada, het Caribische gebied of Mexico wordt hierin meegeteld.
 • Als je na 10 maart 2011 in Iran, Irak, Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië bent geweest, of ooit de nationaliteit van een van deze landen hebben gehad, dan kun je geen ESTA aanvragen. Je kunt er voor kiezen om dit niet eerlijk vermelden, maar dat raad ik je ten zeerste af. Je loopt daarmee een zeer groot risico om levenslang geen toestemming te krijgen om Amerika binnen te komen (incl. transfer in de VS). Mocht je bepaalde landen hebben bezocht waardoor een ESTA aanvragen lastiger kan zijn, maak dan direct een afspraak met de ambassade. Vaak is het dan wel mogelijk om een reis naar Amerika te maken. Een ander alternatief is om een tweede paspoort aan te vragen.

ESTA aanvragen

Een ESTA kun je gemakkelijk en snel online aanvragen. Ook is het een stuk goedkoper dan een visum. Je kunt een ESTA aanvragen bij visumbuitenland.nl, een betrouwbare online organisatie in het verschaffen van visums. Dit kan 24 uur per dag en het kost €29,95 per persoon. Het is mogelijk om een groepsaanvraag te doen, ook hiervan zijn de kosten €29,95 per persoon. Je kunt ook een spoed aanvraag indienen waardoor je aanvraag de hoogste prioriteit krijgt. Het resultaat is dat je, bij visumbuitenland.nl gemiddeld binnen 17 minuten een goedgekeurde ESTA ontvangt per mail of sms. Wow, super snel en handig dus.
Een goedgekeurde ESTA is twee jaar geldig (tenzij je eerder een nieuw paspoort hebt). Tijdens deze geldigheidsperiode mag je onbeperkt reizen naar Amerika. Wel mag je maar maximaal 90 dagen aaneengesloten in het land blijven. Als je langer wilt blijven moet je een visum aanvragen.

Visum voor Amerika aanvragen

Als je niet in aanmerking komt voor een ESTA, moet je een visum aanvragen voor Amerika. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een reis die langer duurt dan 90 dagen. Ook dien je een visum aan te vragen als:

 • Je in Amerika wilt gaan werken.
 • Je ontoelaatbaar bent op basis van de “Immigration and Nationality Act (212)”.
 • Je voor een andere reden dan toerisme of zaken naar Amerika reist.
 • Als je reist met een luchtvaartmaatschappij of vervoersbedrijf welke niet is aangesloten bij het “Visa Waiver Programma”.
 • Je sinds 2011 in Iran, Irak, Soedan, Syrië, Jemen, Libië of Somalië bent geweest of de nationaliteit van een van deze landen hebt of hebt gehad.
Om het nog even fijner te maken, het bezit van een visum garandeert niet dat je daadwerkelijk Amerika binnenkomt. De douanebeambte kan je bij aankomst nog vragen stellen en je dan alsnog de toegang ontzeggen. Maar goed, als er niks bijzonders verder is zal je echt niet geweigerd worden.

Er zijn twee soorten visums (deze zijn ook te combineren):
 • B-1 visum: tijdelijk visum voor zaken
 • B-2 visum: tijdelijk visum voor toerisme waarbij:
  • Je op vakantie wilt naar Amerika
  • Je vrienden of familie wilt bezoeken
  • Je medische behandelingen wilt ondergaan
  • Je wilt deelnemen aan muzikale en/of sportevenementen of wedstrijden
  • Je een korte recreatieve opleiding wilt gaan volgen (bijvoorbeeld een tweedaagse kookles)
Met deze visums mag je niet studeren, werken, betaald krijgen voor optredens of prestaties, aankomen als bemanningslid of permanent verblijven in het land. Als je wilt gaan werken, studeren of voor andere doeleinden naar Amerika gaat reizen, dan zijn er speciale visums beschikbaar. Als je hier meer over wilt weten, dan vindt je op de website van visumbuitenland.nl hier meer informatie over. Deze website kan je ook verder helpen als je vragen hebt over wat je moet doen of welk visum geschikt is voor je.

Visum aanvragen:

Dit duurt relatief lang, je kunt hier al snel een maand voor uittrekken. Tijdens de aanvraag geef je natuurlijk jouw persoonlijke informatie, maar er wordt ook informatie gevraagd over je familie en de reden van je bezoek aan Amerika. Vul alle vragen correct in om de aanvraag zo goed mogelijk te laten verlopen. Buiten een ingevuld visum aanvraagformulier (te vinden op de website van visumbuitenland.nl) heb je het volgende nodig:

 • Twee recente pasfoto’s.
 • Een geldig paspoort, deze moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
 • Een bewijs van de ziektekostenverzekering.
 • Een bewijs dat je over voldoende financiële middelen bezit.
 • Een bewijs waarmee je kunt aantonen wat je in Amerika gaat doen. Denk hierbij aan een reisplan of hotelboekingen.
Je vult het zogenaamde DS-160 formulier in. Als je dit ingevuld hebt zal er een gesprek worden ingepland op het Amerikaanse consulaat of de ambassade. Een uitzondering hierop zijn kinderen jonger dan 13 jaar of ouderen boven de 80. De beveiliging is voor dit gesprek ook al uitermate hoog. Verwacht een beveiliging zoals op Schiphol. Ik raad je aan om geen camera’s, laptop’s, usb’s etc mee te nemen. De controle van deze apparaten kost veel tijd waardoor je mogelijk je afspraak niet zult halen. Kom dus ook altijd ruim op tijd want deze beveiliging kan lang duren, want er kan ook een rij staan en het is zonde als je de afspraak een andere moment vervolg moet worden.


Let's make America great again - Reagan ('80)