Sisters for sale: vrouwenhandel in Sapa in Vietnam

Sisters for sale: vrouwenhandel in Sapa in Vietnam

Sapa in Vietnam

Tijdens een van mijn reizen kwam ik Ben tegen. Ben is een ware reiziger en heeft al ontzettend veel gezien van de wereld. Hij kan zijn werk combineren met reizen en ziet ontzettend veel moois. Echter liet Ben me ook de minder goede kant van de wereld zien. Hij vertelde mij over Sapa in Vietnam.

Sapa is voor mij een prachtige bestemming waar ik in het verleden geweest ben. Er leven verschillende stammen waaronder de Hmong gemeenschap. In Sapa heb ik een driedaagse trekking gemaakt door de prachtige groene reisvelden. Prachtige uitzichten, wandelen door de bergen en slapen bij de lokale bevolking. Daarbij vond ik het ook mooi om de lokale bevolking te zien in traditionele kleding. Kortom, Sapa was voor mij en voor bijna alle toeristen een mooie bestemming tijdens een reis in Vietnam. Prachtige uitzichten, wandelen door de bergen en slapen bij de lokale bevolking.


Sisters for sale

Veel jonge meisjes (van 14-15 jaar) worden uit Sapa ontvoerd naar China. In China was voorheen het beleid dat een gezin slechts één kind mocht hebben waarbij ouders vaak een jongen boven een meisje verkozen. Het gevolg is nu, een overschot aan mannen waardoor vele geen partner hebben, niet kunnen trouwen of kinderen kunnen krijgen. Een groot probleem in China.

Vietnam en China zijn buurlanden. De mensen in Sapa zijn arm en het leven op het platteland is zwaar. Tieners wonen in de stad, terwijl ouders kilometers verder op het platteland werken. Helaas zijn de meisjes hier een gemakkelijk doelwit voor vrouwenhandel. Meer dan honderd meisjes uit Sapa worden jaarlijks ontvoerd en meegenomen naar China om daar te trouwen met een onbekende man. Geboren in armoede, een laag niveau van educatie en een cultuur waarbij de man sterk dominant aanwezig is, maakt de meisjes uit de Hmong cultuur in Sapa erg kwetsbaar.

"Meer dan honderd meisjes uit Sapa worden jaarlijks ontvoerd en meegenomen naar China"

Documentaire

Het verhaal raakte me. Natuurlijk, ik ben niet dom en weet best dat dit nog gebeurd in de wereld. Echter het rare is, ik ben in Sapa geweest en ik had werkelijk geen idee dat dit speelde. Ben heeft een documentaire gemaakt: Sisters for sale. Twee meisjes die hij destijds goed kende werden beide onafhankelijk van elkaar ontvoerd naar China. Hij probeert ze te helpen en terug te vinden.

Tegen alle verwachtingen in vindt hij beide meisjes terug in China. Echter zijn ze beide inmiddels bevallen van een baby, een baby met de Chinese nationaliteit. Beide worstelen met de ontzettend moeilijke en hartbrekende keuze tussen hun kind en hun eigen vrijheid. De documentaire is een waar gebeurd verhaal en laat op indrukwekkende manier zien welke keuzes er gemaakt worden. Welke keuze is de juiste? Welke keuze zou jij maken? Hoeveel heb jij over om je vrienden te helpen?

"Hartbrekende keuze tussen hun kind en hun eigen vrijheid"


In 2018 komt de volledige film uit, maar hier alvast een voorproefje. Ik wil geen reclame maken voor de film, maar ik wil mensen er wel bewust van maken dat er helaas nog genoeg ellende is in de wereld. Ja, ik zie onwijs veel mooie dingen in de wereld, maar ik zie ook genoeg armoede en anders ontwikkelde landen en culturen. Hoe graag ik ook reis, ik realiseer me wel dat ik klaag over Nederland met gezonde benen. Ja, hier gebeuren ook dingen die niet te begrijpen of te accepteren zijn, maar ik geloof niet dat er in Nederland meer dan honderd meisjes uit een stad ontvoerd worden naar een ander land om daar met een onbekende man te trouwen. Dat is nu, anno 2018 nog steeds de realiteit voor meiden in Sapa in Vietnam. Het is nu anno 2018, niet alleen de realiteit voor meiden in Sapa. Het is nu anno 2018, nog steeds realiteit voor meer meiden in de wereld. Soms is het goed om je te realiseren dat dit ook speelt in de wereld, wellicht op grotere schaal dan wij weten.I hope one day there will be only good in the world