Een prachtige rondreis door de Baltische staten

Een prachtige rondreis door de Baltische staten

Een vlucht naar Rusland gaf me de mogelijkheid om tijdens een tussenstop Tallinn te bezoeken. Man, man, man wat een spijt dat ik hier maar zo kort kon verblijven want wat is het er mooi! Ik wist nog niet wanneer, maar ik had toen besloten dat ik er zeker naar terug zou komen om de stad beter te leren kennen. Afgelopen zomer heb ik deze kans dan ook aangegrepen. Tallinn, I'm coming back! Omdat ik twee weken de tijd had ging ik bekijken wat er allemaal mogelijk was. De steden en de omgeving rondom Riga en Vilnius leek me ook erg leuk om te bezoeken. En zo was het plan om een rondreis door de Baltische staten ontstaan. Deze reis zou zo wie zo anders worden dan anders. Dit is de eerste rondreis en eerste vakantie langer dan één week samen met mijn vriend en zijn zoontje. Ja hoor rondreizen met kinderen door de Baltische staten is super leuk en goed te doen!
Baltische staten

De Baltische staten zijn bij veel Nederlanders helaas niet zo bekend. Ik zeg helaas want het is zeker onterecht dat deze prachtige landen nog zo weinig bezocht worden. Tot de Baltische staten horen de landen Letland, Estland en Litouwen. De grote steden zijn Tallinn, Riga en Vilnius. Deze steden worden langzaam steeds meer bezocht maar er buiten is het nog veel minder ontdekt. Wist je dat je in al deze landen heel eenvoudig gewoon met de Euro kunt betalen? Jawel, zo simpel is het.
De drie landen liggen naast elkaar en behoren zowel tot Noord-Europa als tot Oost-Europa. Qua grootte zijn ze vergelijkbaar. Vooral de geschiedenis verbind deze drie landen met elkaar. Voorheen behoorde deze landen tot het Keizerrijk Rusland maar aan het einde van de Eerste Wereldoorlog is dat veranderd. In juni 1940 werd het door de Sovjets bezet maar in 19991 werd het opnieuw onafhankelijk verklaard. Sinds 2004 behoren ze alle drie tot de Europese Unie. Verschillen zitten onder andere in de religie en in de taal.
Waarom naar de Baltische staten

De Baltische staten hebben zo veel te bieden. Zo vind je er naast de prachtige steden zoals Riga, Vilnius en Tallinn ook een eeuwenoud kasteel Trakai, nabij Vilnius. Of wat dacht je van het prachtige schiereiland de Koerse Schoorwal met het mooie dorpje Nida en de prachtige natuur. Naar mijn idee is er een leuke afwisseling te vinden tussen natuur & cultuur en tussen actief & relaxen. Alle voorzieningen zijn goed en het is zeker niet totaal ouderwets zoals sommige denken. Dit zijn naar mijn idee allemaal positieve dingen aan een rondreis door de Baltische staten:

 • Goed openbaar vervoer: je kunt er gemakkelijk reizen door gebruik te maken van goed en zeer betaalbaar (zeg gerust goedkoop ten opzichte van Nederland) openbaar vervoer zoals de trein, bus of taxi. Tickets voor de bus of trein kun je vaak ook online boeken en anders op het trein/busstation. Bij gereserveerde tickets kun je vaak ook al kiezen waar je wilt zitten. Er gaan dagelijks veel bussen naar meerdere bestemmingen en ook de wegen zijn goed begaanbaar.
 • Niet ver vliegen: Als je soms maar één of twee weken vakantie hebt is het soms zonde als de vliegreis je twee of meer dagen kost. Je wilt natuurlijk liever genieten van het land dan in het vliegtuig zitten. Vliegen naar de Baltische staten is niet langer dan 2.5 uur. Naar Tallinn vlieg je al in 2 uur en 15 minuten.
 • Goed betaalbaar: doordat het vervoer maar ook de hotels/appartementen niet zo duur zijn als bijvoorbeeld Nederland zelf, is het goed te betalen. Hartje centrum scheelt het qua prijs niet veel als in Nederland met eten en drinken maar buiten het centrum vind je nog heel betaalbare restaurants.
 • Leuk voor zowel volwassenen als gezinnen met kinderen: geloof me kinderen vinden het prachtig en de voorzieningen zijn overal prima. Bezoek een tof waterpretpark, een kasteel, huur een bootje of slenter door de oude centrums die een beetje middeleeuws doen voorkomen.
 • De oude centrums van Vilnius, Riga of Tallinn zijn prachtig Het is nog zo goed bewaard gebleven, het is werkelijk genieten om hier rond te lopen. Het voelt een beetje alsof je terug gaat in de tijd. Het doet een beetje middeleeuws aan met de kastelen en soort gebouwen.
 • Tripje Helsinki: heb je altijd al eens Helsinki willen bezoeken maar vind je het vaak te duur? Vanuit Tallinn kun je voor een paar tientjes met de boot retour varen. Dit kun je in één dag doen maar je kunt er ook voor kiezen om 1 of 2 dagen daar te verblijven.
 • Nida, een prachtig schiereiland in Litouwen. Een beetje te vergelijken met Texel. Nog niet enorm bekend maar absoluut een bezoek waard.
 • Heerlijk eten en drinken. Tijdens de rondreis heb ik meestal buitenshuis gegeten. Eten in de Baltische staten is erg lekker en qua prijs ook goed te doen. Het zijn natuurlijk geen Thailand prijzen voor €1,- een maaltijd maar het is ook niet nodig om €20,- voor een hoofdgerecht neer te leggen.
 • Afstanden liggen dichtbij elkaar: de landen zijn niet erg groot en tussen de grote steden reis je ongeveer 4 uurtje op. Prima te doen dacht ik zo. Doordat de afstanden niet enorm ver zijn is het heel goed te doen om de drie landen in een tweeweekse rondreis te combineren.
 • Het is er schoon: heerlijk zo netjes is het in de steden. In het centrum mag je veelal niet roken en kun je zelfs een boete krijgen als je een peuk weg gooit. Prima vind ik want zo ligt deze rotzooi ook niet op straat. In Nederland zie je al snel weer rommel op de grond liggen maar in de Baltische staten zie je dit niet terug.
 • Met de auto rijden: als je wil kun je ook goed een auto huren en hier rondrijden. Als je het niet erg vind om lange afstanden te rijden is het ook te doen om vanuit Nederland te rijden. Goed je zit dan wel echt een hele tijd in de auto en de vraag is of dat opweegt tegen de goedkope vliegtickets. Het is maar wat je wil en wat het beste bij je past.
 • Wat denk je, is een rondreis door de Baltische staten ook iets voor jou? Ik kan het je beslist aanraden. Ben je nog niet overtuigd, check anders nog even mijn andere artikelen over de Baltische staten: Letland, Litouwen en Estland.

  Trouwens, wist je dat het zowel tof is in de winter als in de zomer? In de zomer is het natuurlijk veel beter weer, geen veertig graden maar gewoon lekker zonnig tussen de 20-30 graden gemiddeld gezien. Maar in de winter kun je juist prachtige gezellige kerstmarkten verwachten. Super leuk toch! Wat denk je er van, zijn de Baltische staten iets voor jou? Of ben je er al geweest?


  One who lives sees much but one who travels sees more