25 tekens waaraan je merkt dat je te lang op reis geweest bent

25 tekens waaraan je merkt dat je te lang op reis geweest bent

“Hello, one coffee please”vraag ik aan de dame.

“Wat?” antwoord ze terug.

“Ow ja, mag ik een koffie alstublieft”.

Dit overkwam me dus wel meer dan één keer als ik iets wilde bestellen. Het is even wennen als je weer terugkomt als je lang op reis geweest bent. Je zit nog heerlijk in je eigen ritme en manier van reizen. Ook merk je misschien wel dat jou manier van denken anders is dan die van de mensen in Nederland.

Hieronder 20 tekens waaraan ikzelf merkte dat ik lang op reis geweest was. Welke herken jij?
1. Niks moet en alles kan

Nu had ik wel direct een paar dagen werk toen ik terugkwam, maar geen volle week. Wat ik dan de andere helft van de week deed? Uhm ja vrienden en familie zien. Maar eigenlijk was ik uhm druk met mezelf en andere dingen of zo.
2. Bestellen en praten in het Engels

Zoals ik in het begin al beschreef ik heb echt tot een paar weken later in het Engels willen bestellen. Maar ook als iemand me iets vroeg gaf ik soms reactie in het Engels. “Yes, I’m coming” of “one moment please” en meer van zulke korte zinnen, maar ook langere zinnen kwamen voor. Zelfs het denken ging in het Engels af en toe.

3. Shoppen in Nederland is niet meer leuk want het is zo duur

Ja, daar sta je dan in de winkel met een truitje in je handen voor €40,-. Voorheen had je dit zo gekocht maar nu denk je wow wat duur. Voor €40,- heb je in Thailand 3 topjes, 2 shorts, nieuwe slippers een bikini, een jurkje, een lange broek en een leren riem. Sta je dan met één truitje in Nederland. Ja leuk hé, shoppen in Nederland.4. Je vind het verkeer maar zo netjes en saai rechtdoor rijden

Na steden zoals Delhi, Teheran of Bangkok waar het verkeer kriskras gaat, blijft hier iedereen saai en netjes tussen de lijnen. Geen toeterende taxichauffeurs of mensen die vragen voor een tuktuk.5. Je bent weer blij met je oude kleren en schoenen

Oh al die kleren en schoenen die je thuis in de kast hebt laten liggen voelen weer als nieuw. Je hebt zo al zo lang niet meer gezien of aangehad, heerlijk. Die kleren voelde weer als nieuw!
6. Je ergert je eraan dat de meeste supermarkten om 20.00 uur sluiten en niet 24/7 open zijn

Ow die 7 eleven in Azië, op elke hoek van de straat was je te vinden en altijd was je open. Ik mis je! Zo ergerlijk dat de meeste supermarkten bij ons om 20.00 uur ’s avonds sluiten. Voor de Albert Heijn die tot 22.00 uur geopend is zit ik 20 minuten in de auto. Ja en na die tijd kun je het vergeten, dan kun je naar de pizaria of de frituur misschien.7. Alles in Nederland is ineens dichtbij

Ah even een dagje op en neer naar Rotterdam of Utrecht, heel normaal toch. Het zijn maar 2 uur enkele reis, dat is niks. Soms zat ik 8 uur of meer in een bus of trein, die 2 uurtjes stellen dan echt niks meer voor. Even naar het strand? Ja, kom we pakken de auto, we zijn er zo.

8. Oké eigenlijk is alles in heel Europa dichtbij

Van waar ik woon is het een uurtje of 6 met de auto naar Berlijn of München, 5 uur naar Parijs of in een uurtje of 7 zit je in het mooie Praag. Alles lijkt ineens dichtbij en je neemt je voor om veel meer van Europa te zien. Op reis doe je dat toch ook. Leuk voornemen maar good luck with that! Meestal komt het er niet van. Of denk eens aan al die leuke bestemmingen in Nederland. Hé had je het in de gaten, daar was mijn Engels weer even tussendoor. I’m sorry, not sorry!

9. Je bent blij als iemand weet dat Nederland meer is dan Amsterdam en weet waar Limburg te vinden is

“Yes, I’m from Holland”. “Ah, you’re from Amsterdam!” “Well not really, it’s close by. But yes sure I’m from Amsterdam”. Zo gaat elk gesprek ongeveer met iemand die je leert kennen.10. Men had je niet meer terug verwacht

Ja de foto’s zien er geweldig uit en zo was het zeker ook, maar als je niet werkt in het buitenland raakt het spaarpotje toch een keer op. En het is na een tijd ook enorm fijn om familie en vrienden te zien!


11. De vraag heb je het leuk gehad op reis begint irritant te worden

Natuurlijk het is een heel normale vraag en ik zou het ook gek vinden als iemand het niet zou vragen. Maar toch, na honderd keer ben je er stiekem een beetje klaar mee.

12. Heerlijk, water uit de kraan drinken

Je waardeert het kraanwater weer. Het is zo makkelijk als je even dorst hebt ’s nachts. Herken je dat, je wordt ’s nachts wakker, je water is op en je hebt een droge mond en dorst. Geloof me, dan is kraanwater ineens weer je beste vriend.
13. Als je op de wc zit zoek je de emmer waar je het toiletpapier in kunt gooien

Ow man, hier heb ik me vaak op betrapt. Ongelooflijk. Ik zat dan om mezelf te lachen op het toilet dat ik alweer die emmer aan het zoeken was.
14. Uiteten is duur

Ja gezellig, kom gaan we lunchen. Super leuk zo’n middag op het terras. Lekker wat eten en drinken met een vriendin. Een heerlijke lunch met een koffie en twee wijntje. Hoppa, daar komt de rekening van €20,-. Say what?! Daar kon ik als ik echt mijn best deed, 1 dag van slapen, eten en drinken in Thailand!

15.”Toen ik in….” is een veelvoorkomende zin geworden

Over je reis van maanden vertellen is soms lastig. Gaande weg komen er wel opmerkingen die beginnen met “toen ik in….was”. Want ja, je was nu eenmaal vaak ergens haha.
16. Het standaard beginnende reisgesprek kun je hier niet gebruiken om vrienden te maken

“He, where are you from?” of “Where do you stay? of “What’s your travelplan for today?” of For how long are you travelling?” Zomaar even 4 standaard zinnen die elke reiziger gebruikt (ook al willen we misschien soms een meer originele vraag verzinnen). Daar sta je dan met de biertje in je hand in een Nederlandse kroeg. Je denkt laat ik eens een praatje maken met de mensen hier. Dat doe je op reis immers ook. Maar waar ga je over praten? Al je standaard beginzinnen voor reizigers zijn totaal nutteloos hier.
17. Na steden waar miljoenen mensen wonen, is elke stad in Nederland rustig

Bangkok, Teheran, Delhi, Kuala Lumpur, Tokio, noem het maar op. Het zijn miljoenensteden en dat zijn we in ons land helemaal niet gewend. Zelfs Amsterdam heeft niet één miljoen inwoners dus waar praten we over. In verhouding lijkt dat alles zo rustig in onze grote steden.

18. Je snapt niet wat mensen moeten opruimen

Natuurlijk, ik weet ook wel wat opruimen is. Maar moet je dat dan een hele dag doen? Of enkele uren? Als reiziger valt er vaak weinig op te ruimen. Hooguit je backpack even op orde maken maar dat is het dan ook wel. Ja, ik zie die ene kruimel huis wel, maar om daar nu het hele huis voor te gaan poetsen? Of die stapel boeken wat nog net wat netter op elkaar kan liggen.
19. Stiekem is je eigen was doen wel weer eens fijn

Oké dit is echt maar één keer, daarna wordt het weer saai en een vervelend terugkomend klusje. Maar na maanden mijn vuile was te hebben afgegeven kon ik er bijna weer van genieten om het uit de wasmachine te halen en die lekker geur van net gewassen kleding te ruiken.
20. Al die spullen die we hier nodig te hebben, ik leefde maanden uit één rugzak

Ik heb werkelijk niks gemist, oké hooguit nog meer kleding en schoenen zou leuk zijn. En hier thuis wow, hier koop je gewoon veel meer en heb je vaak veel meer spullen. Waarom? Omdat het kan, omdat het leuk is, omdat het normaal is? Ik had voor mijn reizen dan ook bewust gekozen om minder te kopen en minder geld uit te geven zodat ik optimaal kon sparen voor mijn reizen.

21. Strijken, huh waarvoor is dat?

Alles wat altijd gestreken moet worden is zo onhandig op reis. En als je iets hebt wat gestreken moet worden, ja dat doet de dame van de was wel voor je.
22. Je gaat automatisch afdingen

Daar sta je dan, op de markt en je wilt direct onderhandelen over de prijs. Hallo, welkom terug in Nederland met hun vaste prijzen. Jammer hé, na maanden reizen was je er vast goed in geworden.
23. Ow die supermarkt hier

Een pad thai met garnalen kost €1,- in Thailand, hier heb je er een pak spinazie voor. Ja,je hoort het goed, geen heel gerecht maar alleen één pak spinazie.

24. Je Google maps, booking.com en andere vakantieapps open je ineens niet meer dagelijks

Op reis kun je niet zonder deze apps, maar eenmaal thuis is dat een ander verhaal. Op je startscherm van je telefoon staat nu Google maps een beetje nutteloos te wezen want inmiddels weet je de weg wel in je eigen woonomgeving.
25. Koken, hoe moet dat ook al weer?

Waarom koken als het buiten de deur eten vaak goedkoper is. Of er is gebrek aan een keuken in je hotel. Precies, lekker buiten de deur eten dus. Maar goed eenmaal thuis is elke dag uiteten te duur. Dat wordt weer even nadenken hoe je die aardappelen, groente en vlees op tafel krijgt. Hé en dat zonder het te laten aanbranden natuurlijk.


Heb jij nog andere dingen waaraan je merkte dat je lang op reis geweest bent? Laat het me weten, ik ben benieuwd!

Dit vind je wellicht ook leuk