Accomodatie, vervoer en kosten in Iran

Accomodatie, vervoer en kosten in Iran


Iran is een bestemming die nog enorm in opkomst is. Backpacken in het mooie Iran is goed te doen. Wil je meer weten over een reisroute in Iran, lees dan mijn artikel hierover. Zoals beschreven in mijn vorige blog heeft een reis naar Iran enige voorbereiding nodig: visum, geld, kleding en internet. Alleen mensen uit Iran kunnen geld pinnen of betalen met een bankpas. Ook creditcards zijn geblokkeerd. Dit betekend dus dat je contant geld moet meebrengen. Ik heb zelf in Cuba ook veel met contant geld gereisd omdat hier destijds pinnen erg duur was. Dus ik was het een beetje gewend. De vraag is altijd alleen: hoeveel geld neem je mee?De kosten van je reis in Iran hangen natuurlijk af van wat je wilt doen en waar je wilt overnachten. Kies je voor de mooiere hotels dan ben je meer geld kwijt? Wil je elke dag een gids of een betaalde excursie doen? Ook dan gaat je bedrag natuurlijk omhoog. Ik zal je eerst wat informatie geven over accommodatie, het vervoer en eten & drinken in Iran. Dit zijn kosten die elke reiziger heeft.
Accommodatie

Het aantal goedkope hotels/hotels groeit de laatst jaren sterk. Het boeken van een accommodatie in Iran is ook net even anders dan anders. Open je bijvoorbeeld booking.com, dan zul je geen enkel goedkoop hostel/hotel vinden, slechts enkele duurdere hotels. Dus dat wordt gewoon zoeken op google of je kunt de website van Hostelworld gebruiken. Online reserveren kan via de app van Hostelbookers, maar verder is online reserveren nog niet echt de standaard. Wat dan? Je laat de mensen van het hostel waar je verblijft even bellen naar het volgende adres om te reserveren. In de winter is het niet druk dus je kan op de dag zelf nog boeken, maar in de drukkere toeristische periode raad ik je aan om zeker één dag van te voren te boeken. Er zijn geen honderd goedkope opties zoals in Azië.

De hostels zijn goed en waar ik ben geweest ook schoon. Je betaald voor een dorm gemiddeld €8,- tot €12,- en voor een privékamer met twee personen €30,- tot €40,- per nacht. De accommodaties die ik bezocht heb waren enorm sfeervol en het personeel is overal even vriendelijk. Het enige wat ik miste waren kluisjes op de kamer, alleen in Teheran had ik er een.

Daarnaast, mijn gouden tip voor een verblijf in Iran, slaap bij de mensen thuis! In Teheran, Esfahan en Shiraz heb ik bij lokale mensen thuis geslapen. Geweldig. Je maakt het echte Iraanse leven mee. Bij het gezin in Teheran ben ik in totaal één week verbleven, zulke lieve en fijne mensen waar ik enorm goede herinneringen aan heb. En bovendien, als je geluk hebt, leer je zo ook meer de Iraanse keuken kennen.Tijdens mijn reis verbleef ik bij de volgende accommodaties:

 • Teheran: Hi Tehran Hostel, geweldig schoon en mooi hostel (met kluisje). Heerlijk ontbijt en onbeperkt koffie en thee. Daarnaast meerdere douche’s en toiletten. Centrale ligging en perfect om andere reizigers te ontmoeten.
 • Teheran: lokaal verblijf bij de mensen thuis, een gezin met 3 zoons tussen de 25-30. Moeder kookt elke dag even lekker en ik heb me hier enorm welkom gevoeld.
 • Kashan: Sana Historical Hostel, mooi en sfeervol en typisch Iraans hostel. Goed ontbijt en erg behulpzame host.
 • Esfahan: ook hier heb ik bij mensen thuis overnacht.
 • Varzaneh: Negaar Varzaneh, een simpel hostel waar je voor €10,- een privékamer hebt. Het bed is prima en de host is heel behulpzaam. Wel leuk is dat het een traditioneel guesthouse is.
 • Yazd: Yazd Hostel Oasis, een mooi en opnieuw een traditioneel hostel. De kamers zijn schoon en je krijgt een heerlijk ontbijt. Ook hier is de host heel vriendelijk en behulpzaam. Het hostel ligt midden in het oude centrum, perfect om de stad te verkennen.
 • Shiraz: Golshan Traditional Hostel, fijn en sfeervol hotel en fijne ligging.
 • Shiraz: ook hier heb ik een paar dagen bij lokale mensen overnacht.
Vervoer

Bus: Alle steden zijn in Iran goed te bereiken per bus. Rondreizen is daarom ook niet zo heel lastig, het vervoersnetwerk in Iran is kwalitatief van goed niveau. De bussen zijn modern, veilig en de chauffeurs rijden goed. Je kan een kaartje kopen bij het busstation in de stad, echter is het raadzaam om in drukke periodes je ticket vooraf te boeken. Je hostel kan je hierbij helpen. Qua ticket heb je twee opties: een reguliere bus of een VIP bus. Voor een VIP ticket betaal je net €2,- meer, maar je hebt veel meer beenruimte en een tv scherm waar je spelletjes op kunt spelen. Inclusief bij je busticket zit drinken en snacks. Als je als vrouw alleen reist, kun je ervoor kiezen om alleen te zitten. De bussen hebben een 2+1 opstelling waardoor je niet perse naast een onbekende man moet zitten. Kortom met de bus reizen in Iran is goedkoop, veilig en betrouwbaar.

Trein: er rijden ook treinen in Iran alleen is de frequentie minder in vergelijking met de bussen. Het voordeel is wel dat de trein een stuk sneller is.

Binnenlandse vluchten: je kunt natuurlijk de bus pakken om van het noorden naar het zuiden te reizen, maar de binnenlandse vluchten zijn ook goed betaalbaar. Zo heb ik zelf een vlucht van Shiraz terug naar Teheran geboekt. De kosten waren vrijwel gelijk aan een busticket, alleen het grote voordeel was dat het me heel veel tijd heeft bespaard. Vliegtickets kun je online zoeken en boeken. Zelf vond ik de goedkoopste vlucht bij Sepehr360.

Taxi: taxi’s zijn vaak enorm handig om te gebruiken als er geen metro/busstation in de buurt is. Je kunt natuurlijk een taxi op straat aanhouden maar in de meeste steden kun je de app: snapp gebruiken. Helaas is Snapp nog niet in de google store te downloaden, maar vraag een local om je de app te sturen via Whatsapp (of Telegram, dit wordt meer gebruikt in Iran). Snapp is hetzelfde als Uber: een goedkoop en betrouwbare manier om een taxi te regelen.

Metro: in Teheran kun je gebruik maken van de metro: snel, goed en enorm goedkoop! Het metrostelsel is niet lastig te begrijpen, er zijn slechts 4 metrolijnen. Wel kan de naam van het metrostation soms afwijken met de naam in google maps, hou hier dus rekening mee. Je kan een papierenkaartje kopen maar ik raad je aan om een elektronische kaart te kopen. Voor €1,- kun je 7 keer gebruik maken van de metro. Belangrijk in de metro, is het voorste en achterste gedeelte speciaal ingericht voor vrouwen. Mannen zijn in deze coupés niet welkom. Je mag als vrouw zijnde wel in de gemixte coupés zitten. Mijn mening is dat de meeste vrouwen hier niet voor kiezen, zeker niet als ze alleen reizen. Reis je als koppel, dan kun je het beste de gemixte coupés pakken zodat je ook zeker weten samen uitstapt. Reis je als vrouw alleen? Ga dan wel voor de woman only coupé.
Bij reizen met de metro zijn er twee opties: of je vind het leuk of je vind het vreselijk. Zelf kan ik me in beide vinden. Wil je weten hoe een sardientje in een blik zich voelt? Pak dan de metro tijdens spitstijd. Tijdens de spitstijden (7.00 – 9.00 uur en tussen 17.00 -19.00 uur) is het niet normaal druk en zul je jezelf echt naar binnen moeten duwen. Buiten de spitstijden is het goed te doen. In de metro of op het station kom je ook veel mensen (helaas ook kinderen) tegen die dingen proberen te verkopen, denk aan mack-up, ondergoed, poetsspullen of ‘snacks. Zoals in iedere metro, let altijd op je spullen. Ik heb niet gehoord dat er iets gebeurde, maar zelf vertrouw ik het nooit.

Stadsbus: met hetzelfde kaartje van de metro kun je in Teheran ook gebruik maken van de stadsbus. Ook deze zijn van goede kwaliteit en zijn eenvoudig te gebruiken. Anders dan bij de metro: in de bus moeten mannen en vrouwen apart zitten. De vrouwen mogen voor instappen en de mannen achterin.

Eten & drinken

Samengevat: heerlijk! Ik ben fan geworden van de Iraanse keuken. Het is ontzettend lekker en gezond. Mensen koken vers en er zijn veel plaatsen waar je traditioneel kunt eten. Doen! Kebab is een van de meest bekende gerechten in Iran. Kebab, ja dat kennen we wel denk je (dacht ik ook haha), maar je vergist je. Het is niet de kebab zoals wij in Nederland kennen. In tegendeel, je krijgt een spies met bijvoorbeeld kipkebab, rijst en salade. Hier was ik ongeveer €5,- voor kwijt, maar natuurlijk je kunt ook plaatsen vinden waar je €10,- of meer betaald.

Combineer Kebab met een Iraans drankje genaamd Doug (soort van yoghurtdrank met mint). Heerlijk. Daarnaast, een andere grote persoonlijke favoriet zijn verse smoothies. Voor €1,- kun je verschillende verse smoothies krijgen, denk hierbij aan mango, banaan maar ook erg bekend is de wortelsmoothie. Ow en vergeet ook zeker niet te genieten van de bekende Iraanse thee. Voor een flesje water betaal je ongeveer €0,30. Water kun je trouwens altijd gratis bij elke moskee krijgen en ook in elke stad vind je veel gratis waterpunten om je flesje te vullen. Al met al, kun je denk ik heel goed eten van €10,- tot €15,- per dag.

Entreegeld

Veel bezienswaardigheden zijn gratis maar vaak moet je toch betalen om een moskee van binnen te zien (naar mijn idee alleen de meest toeristische). Meestal kost je dit 200.000 Iraanse Rial (ongeveer €4,00). Ook voor een bezoek aan de ruïne stad Persepolis moet je een ticket betalen, 200.000 Iraanse rial (ongeveer €4,00). Wil je de historische huizen in Kashan bezichtigen? Voor een combi ticket (3 huizen) betaal je 350.000 Iraanse rial (ongeveer €7,00). Een bezoek aan de Milad tower in Teheran kost je €4,- tot €8,-

Totaal

 • Vliegticket: het is mogelijk om retour ticket te boeken voor €200,- tot €250,-
 • Accommodatie: gemiddeld €10,- tot €15,- per nacht per persoon. Je kunt kosten besparen door bij mensen thuis te slapen.
 • Vervoer: inclusief één binnenlandse vlucht kwam ik ongeveer uit op €150,-
 • Eten & drinken: voor €10,- tot €15,- per dag kun je naar mijn idee prima eten & drinken in Iran.
 • Entreegeld: gemiddeld gezien €4,- tot €8,- per dag, afhankelijk van je interesses
 • Totaal: voor 2 week kun je rekenen op €600,-. Zelf heb ik in 2.5 week €475,- uitgegeven (dit is inclusief een visum van €75,00 en exclusief mijn retourvlucht). Helemaal geen dure bestemming als je het mij vraagt dus! Neem wel altijd nog extra geld mee omdat je pinpas en creditcard niet werken. Zelf had ik ervoor gekozen om in totaal €1200,- mee te nemen waarbij ik ervan uit ging om €300,- per week te besteden.

Don't judge to fast when you don't know the whole truth