Mijn tips om niet ziek te worden tijdens je reis

Mijn tips om niet ziek te worden tijdens je reis


Ik reis ontzettend veel maar ben eigenlijk nooit ziek. Goed ik voel me wel eens niet lekker maar dat heb je in Nederland ook wel een keer. Slechts één of twee maal ben ik, de afgelopen 10 jaar(!) ziek geworden tijdens mijn reis. Een keer echt door verkeerd voedsel en de andere keer geen idee. Zeker niet verkeerd dacht ik zo. En ik ben wel zo iemand die ook lekker lokaal eet en ook op straat van marktjes eten besteld als het er goed is. Kortom, je kunt altijd een keer pech hebben maar voor een groot deel heb je veilig en gezond reizen zelf in de hand. Het is ook niet de bedoeling om TE voorzichtig te worden. Ik zal je vertellen waar ik persoonlijk altijd op let tijdens mijn reizen. Meer tips over veilig reizen zijn hier beschreven.Vaccinaties

Controleer voorgaand aan je reis of je bepaalde vaccinaties nodig hebt. Hepatitis A en B en Gele koorts zijn veel voorkomende inentingen. Malariatabletten worden tegenwoordig niet snel meer standaard voorgeschreven om preventief in te nemen. Meestal krijg je nu een noodpakket. Laat je tijdig informeren bij de GGD of vaccinatie-inentingen.

Tip: sommige inentingen zijn langer geldig als je een herhalingsspuit laat zetten. Als je meer dan één jaar wilt gaan reizen dan zou ik je dit zeker aanbevelen. Ja, de kosten worden dan wel wat meer maar uiteindelijk op de lange termijn scheelt het je wel. In veel gevallen worden de kosten vergoed door je zorgverzekering. Vergoed je zorgverzekering dit niet, dan denk er eens aan om het jaar erna over te stappen. Zo kun je geld besparen op je inentingen.
Medicatie

Ben je medicatie afhankelijk in verband met een bepaalde ziekte of aandoening, of heb je een bepaalde ziekte? Zorg ervoor dat je een Engelstalige brief van een arts bij je hebt waarin staat beschreven wat je hebt en welke medicatie je gebruikt. Voor het gebruik van de anticonceptiepil is dit niet nodig, maar vergeet niet als je lang reist om er voldoende mee te nemen.Het drinken van water

Het drinken van water uit de kraan is in veel landen niet mogelijk. Ik hoor vaak mensen die enorm voorzichtig hierdoor zijn met water en ijs. Zeker, ik drink ook geen kraanwater in bijvoorbeeld Vietnam maar je kunt ook een beetje te voorzichtig worden. In een glas drinken krijg je ook vaak een ijsklontje. Als er in het midden van het ijsklontje een gat zit, is het zeker weten goed ijs. Dit ijs komt namelijk uit de zakken in de winkel, welke in de fabriek worden gemaakt met adequaat water. Dit kun je dus prima drinken. Bij crushed ice, zoals in een smoothie is dit natuurlijk niet meer te zien. Je kunt het vragen of je kijkt naar de plek hoe het eruit ziet en wie er koopt. Als er veel toeristen komen ga ik er van uit dat het goed is.
Tip: er zijn speciale waterflessen te koop die ervoor zorgen dat het kraanwater gefilterd wordt waardoor je het overal ter wereld kunt drinken. Zo bespaar je op plastic flessen waardoor je op die manier iets meer bijdraagt aan een groener milieu zonder overmatig gebruik van plastic.
Eten

Veel lokale mensen: altijd goed. Net zoals in Nederland, als een zaak goed vol is verwacht je dat het eten en de kwaliteit goed is. In het buitenland is dit net zo. Zeker je kunt overal wel een pech hebben. Zo ben ik in Nederland ook eens goed ziek geworden na een etentje. Mijn tip is kijk wat er goed uitziet. Eten van de markt of van de straat? Als dit er goed uit ziet kan dit ook prima. In Nederland koop je ook vis of fruit op de markt. Natuurlijk wel vis wat koel in ijs bewaard ligt. In het buitenland zie je soms ook vis in de zon zonder ijs liggen met een paar extra vliegen erbij. Dat zou ik zelf inderdaad niet kopen. Of een broodje bij een van de vele stalletjes in Vietnam. Prima te eten. Brood met ei, jongens wat kan daar mis aan zijn? Denk gewoon logisch na. Ligt het vlees al de hele dag in de volle zon, ja dat sla ik ook over, maar als het goed bewaard wordt kan dit prima. En verder eet gewoon lekker gezond, dat is altijd belangrijk om zelf fit en gezond te blijven.


Zorg- en reisverzekering

Je zult het wellicht niet snel nodig hebben maar als er iets gebeurd is het ontzettend fijn als je zorgverzekering of je reisverzekering medische kosten in het buitenland vergoeden. Je kan altijd heel dom je arm of been breken. Tel de kosten voor een bezoekje aan het ziekenhuis met een röntgenfoto en de behandeling maar lekker bij elkaar op. Nou van dat bedrag kun je maanden reizen! Zonde. Zorg er dus altijd voor dat je goed verzekerd op reis gaat.


Travel brings power and love back to your life