Tips om veilig te reizen

Tips om veilig te reizen

Ik krijg wel eens vaker de vraag of ik nooit bang ben als ik op reis ben dat er iets gebeurd. Nou eigenlijk niet echt. Ik denk gewoon na over wat en hoe ik dingen doe. Nu kun je denken ja logisch en ergens klopt dat ook wel, maar toch hoor ik nog steeds verhalen waarbij ik denk dat het voorkomen had kunnen worden. Veel dingen zijn ontzettend logisch als je er over nadenkt maar je moet het gewoon wel alleen even doen. Thailand en India zijn totaal anders. Reizen in India is net even anders waardoor ik deze al eerder apart heb beschreven. De meeste andere landen komen wel overeen. Ik zal je vertellen waar ik persoonlijk altijd op let tijdens mijn reizen qua veiligheid. Mijn persoonlijke tips qua reizen en gezondheid zijn in een ander artikel al beschreven.
Avond

In sommige landen of bepaalde plaatsen is het ’s avonds niet handig om over straat te lopen. In sommige landen wil ik zelfs ook liever niet door het donker fietsen. Er is soms ook verschil tussen een alleen reizende vrouw en een koppel. Een groepje mannen is ook weer anders. Ik kijk altijd hoe laat het donker wordt. Maar het blijft in sommige landen dat je gewoon opvalt omdat je er ‘blank’ uitziet of als een toerist. Men kan zien dat je niet van daar bent. Je kunt altijd even vragen bij je hostel/hotel wat je het beste kunt doen. Als hun een taxi adviseren zit hier meestal wel een goede rede achter. Kijk ook om je heen wat iedereen doet. Bespaar in deze gevallen niet op geld voor een taxi. In sommige landen gaat ook de lokale bevolking niet in de avond de straat op. Denk bijvoorbeeld aan delen van Guatemala of Brazilië.

Taxi app

In sommige landen kun je ook een taxi app gebruiken, zoals Uber in Nederland. Zo kun je in Myanmar bijvoorbeeld Grap gebruiken. Vraag in je hotel of er een taxi app beschikbaar is in het land waar je bent. Het voordeel van een taxi-app is dat je ook niet afgezet wordt over de prijs. Er is een vaste prijs waardoor je zelf ook een beter idee hebt wat wel/niet een goede prijs is. Al blijft het natuurlijk leuk om te onderhandelen maar dan weet je in ieder geval een bedrag waar je zeker onder moet blijven.
Pinpas en creditcard

Zeker als ik alleen reis neem ik altijd twee pinpassen mee en stop beide pasjes NIET in dezelfde tas. Waarom? Er kan altijd een pasje kapot gaan, je raakt er een kwijt, je pas wordt gestolen of de pinautomaat slikt je pasje in. Niets is zo vervelend als in het buitenland staan en je ouders bellen om geld op te sturen. Door beide pasjes in een andere tas te stoppen heb je ook nog altijd een optie als je tas gestolen wordt. Daarnaast adviseer ik je ook om een creditcard aan te schaffen. Vooral bij hotelboekingen of het boeken van een vliegticket heb je deze vaak nodig. Om een creditcard te krijgen moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen qua inkomen. Het kan zeker zo zijn dat jij hierdoor geen creditcard krijgt. Niet getreurd, ga dan voor een prepaid creditcard! Het andere voordeel van een prepaid creditcard is dat je dus nooit meer kunt uitgeven dan je werkelijkheid hebt. Een aanbieder is bijvoorbeeld Skrill. Ik gebruik zelf ook een prepaid creditcard van Skill en ben hier tevreden over.

Paspoort

Maak vooraf een kopie van je paspoort en mail deze naar jezelf of sla het op in de cloud of iets dergelijks. Stel je paspoort wordt gestolen of wat dan ook, dan kun je deze altijd nog op deze manier tevoorschijn halen.
Vervoer

Je reist met een bus, nachtbus, trein of wat dan ook en je hebt je handbagage bij je. Zeker als de rit een aantal uur duurt is de kans groot dat je wel een keer in slaap valt. Een moment waarop iemand natuurlijk toe kan slaan om je spullen te stelen. Maak het ze daarom ook niet te makkelijk. Zorg dat je je tas dichtbij je hebt. Ik heb nooit mijn portemonnee bovenop in mijn tas liggen, nee lekker onderin. Het zelfde geldt voor je telefoon. Of stop deze nog in je broek of iets dergelijks bij je. Een andere optie is een moneybelt. Dit is een heuptasje welke je onder je broek kunt dragen. Zelf draag ik vaker jurkjes. Een moneybelt zou je dan wel kunnen dragen maar vergeet dan niet dat je er ook niks meer uit kunt halen. Als je een broek draagt kan dat wel nog. Kies voor een optie waar je jezelf fijn bij voelt. Ik reis nu nooit meer met een moneybelt maar heb dit mijn eerste reizen wel gedaan. Toen ik nog niet enorm veel ervaring had met reizen voelde ik me daar veiliger en prettiger bij. En sommige reizigers gebruiken dit altijd, ook prima. Doe wat goed voelt. Nu gebruik ik vaak wel een klein dun tasje waar alleen mijn telefoon inpast, die ik onder mijn kleding stop als ik wil gaan slapen.
Ben ook voorzichtig met het huren van een scooter of iets dergelijks. Deze kunnen in het buitenland vaak veel harder rijden waardoor je verzekering de kosten eventueel niet vergoed (als je hier geen geldig rijbewijs voor hebt natuurlijk). Lees vooraf mijn tips en adviezen als je een scooter of auto huurt in het buitenland.
Portemonnee en telefoon

Als je overdag door een stad loopt, hou dan goed je telefoon in je handen. Het kan soms dat ze op een scooter langskomen en je telefoon zo uit je handen pakken. Als je rondloopt met een rugzak/tasje, probeer dan niet je telefoon of portemonnee bovenop te leggen. Dit in verband met zakkenrollers. Het is geen garantie natuurlijk, maar we moeten het ze niet te gemakkelijk maken. Ben je in een hele drukke markt of een plek met veel mensen, draag je tas aan de voorzijde. Zo verklein je ook enorm de kans dat er iemand ongewenst aan je spullen zit.
Kleding

Zorg voor gepaste kleding, kijk om je heen en probeer je voor zover mogelijk aan te passen. Dames, neem in landen waar je veel tempels of kerken of moskeeën wilt bezoeken altijd een sjaal of doek mee zodat je jezelf kunt bedekken.
Tas

Als je een schoudertas gebruikt (of je tas op één schouder hebt hangen) probeer er dan op te letten om deze niet aan de kant van de straat te dragen. In sommige landen komen er vaak scooters voorbij die zo heel gemakkelijk je tas kunnen stelen. Ja, ren daar maar eens achter aan. Vergeet het. Door de tas aan de andere kant te hebben verklein of wellicht voorkom je dit probleem.
Route

Gebruik maps.me, een offline app die de route aangeeft. Zo kun je altijd je weg terug vinden. Vergeet dan wel niet de naam van je hostel/hotel. Deze kun je ‘pinnen’ in maps.me, dat wil zeggen je kunt online een pinnetje plaatsen bij je hotel/hostel, zodat je kunt zien waar je accommodatie zich bevindt.


Use your mind well and be safe